Komentara: 4
Pregleda: 4481

Dvojezična nastava

13.06.2012. u 17:14h
Izvor: RTV Yueco
Trideset i osam đaka koji su ove školske godine počeli da pohađaju dvojezičnu nastavu u osnovnoj školi “10. Oktobar” juče su demonstrirali koliko su naučili nemački jezik. Oni su protekle školske godine pohađali nastavu na srpsko-nemačkom i mađarsko-nemačkom jeziku, bez učenja gramatike, već isključivo kroz verbalnu komunikaciju I interaktivne table.
Dvojezična nastava

Renata i Vladimir Vukmanov su upisali kćerku Miljanu u osnovnu školu „10. Oktobar“ u prvi razred. Ona je od septembra 2011. godine pohađala bilingvalnu nastavu na srpsko-nemačkom jeziku. Njeni roditelji su jako zadovoljni napretkom i prijatno iznenađeni koliko je Miljana naučila za jednu školsku godinu.

Osnovna škola „10. Oktobar“ je prva u Subotici koja je ove školske godine otvorila dva bilingvalna odeljenja na srpsko-nemačkom i mađarsko-nemačkom jeziku sa ukupno 38 učenika. Đaci prvaci bilingvalnih odeljenja su priredili predstavu za roditelje i nastavnike kako bi prikazali šta su naučili tokom godine. Petnaest prvaka je pohađalo nastavu na mađarsko-nemačkom, a 23 na srpsko-nemačkom jeziku. Direktorka škole ističe da je ovaj način učenja jezika veoma lak za decu.

Pohađanje dvojezične nastave je dobro za decu jer lakše savladavaju jezik, radom kroz interaktivne table i putem verbalne komunikacije bez pisanja i učenja gramatike što ovu metodu čini deci posebno zanimljivom. Ambasada Nemačke je pomogla lokalnoj samoupravi Subotice u tehničkom opremanju učionica i kroz stručni kadar. Projekat dvojezične nastave lokalna samouprava je pokrenula u cilju lakšeg zapošljavanja dece i lakšem razumevanju novih tehnoloških izazova.

Subotica će od jeseni dobiti još jedno bilingvalno odeljenje u OŠ „Ivan Goran Kovačić“ gde će se nastava izvoditi na srpsko-engleskom jeziku, a u vrtiću „Palčica“ PU „Naša radost“ vaspitno-obrazovni rad se odvija već pet godina na srpsko-nemačkom i mađarsko-nemačkom jeziku.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 10 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 4481

Povezana vest

Povezane teme

bilingvalna nastava

dvojezično odeljenje

dvojezična nastava

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.