Komentara: 3
Pregleda: 2606

Dve Ruskinje na krsnoj slavi Zavičajnog udruženja "Slavonija i Baranja"

19.02.2019. u 14:06h
Izvor: Subotica.com
Darija Sentijakova i Aljona Osetrova, dve gimnazijalke iz Rusije, u naš grad su došle posredstvom razmene učenika između Srbije i Rusije. Darija je iz Votkinska (Republika Udmurtskaja), dok Aljona dolazi iz Ekaterinburga (Ural), a obe su saglasne da im se život u potpunosti promenio otkako borave u Subotici.
Dve Ruskinje na krsnoj slavi Zavičajnog udruženja "Slavonija i Baranja"

Redovne školske obaveze, ove dve mlade devojke pohađaju na časovima u Gimnaziji "Svetozar Marković", dok u slobodno vreme izlaze sa svojim školskim drugarima, marljivo uče i već prilično dobro govore srpski jezik.

- Volimo vaš narod i odlično se osećamo u Subotici, jer smo ovde među prijateljima, to nam pokazuje da smo došli u pravi grad i pravu zemlju - sigurna je Darija Sentijakova, koja je pohvalila profesore u Gimnaziji, ističući da nema poteškoća u pohađanju nastave.

Boravak ove dve učenice u našem gradu, ubrzo su zametili u Zavičajnom udruženju "Slavonija i Baranja", te je predsednik mr Stevan Bošnjak odlučio da ih pozove kao počasne gošće na slavu udruženja Sretenje Gospodnje.

- Mi Slavonci i Baranjci smo oduvek bili gostoljubiv narod, poneli smo to iz zavičaja na ove prostore - obrazložio je kratko mr Bošnjak.

Gošće su bile iznenađene pozivom, ali i velikom pažnjom svih gostiju na slavi i gostoljubljivošću domaćina. Kako bi im poželeo dobrodošlicu, kantautor Aleksandar Toković, koji je dugo bio predsednik Društva Srpsko-Ruskog prijateljstva u Subotici, na svečanosti je otpevao desetak poznatih ruskih pesama, što je ove dve mlade dame oduševilo.

- Presrećne smo što smo doživele ovu slavu i što smo imale priliku da pola časa slušamo i uživamo u ruskim pesmama - rekla je Darija, na čije reči se odmah nadovezala njena prijateljica Aljona Osetrova. - Sve ovo čini jednu prelepu priču o Subotici. Na slavi smo bile primljene kao najvažnije i najomiljenije rođake, a tako je gotovo na svakom mestu gde izlazimo, tako je u školi, ali i na ulici kada nas čuju da pričamo ruskim jezikom. Hvala svim Subotičanima što su nas primili raširenih ruku i mi to nikada nećemo zaboraviti kada se vratimo našim kućama u Rusiju.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 1 mesec
Komentara: 3
Pregleda: 2606
Povezane teme

zavičajna zajednica "slavonija i baranja"

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.