Komentara: 3
Pregleda: 1461
Foto

Dva dana "Festivala sećanja" - 20. i 21. oktobra

19.10.2023. u 13:00h
Izvor: Subotica.com
U petak i subotu, 20. i 21. oktobra u Art bioskopu "Aleksandar Lifka" biće održan filmski Festival sećanja 2023, u okviru koga će biti održana radionica za decu, izložba i predavanje iz istorije domaće kinematografije, a u okviru sekcije "Novi autori" biće prikazana dva filma čiji su autori mladi Subotičani. Ulaz je slobodan za sve sadržaje.
Dva dana "Festivala sećanja" - 20. i 21. oktobra

Ovaj festival, koji je nekada bio "Hrizantema festival" održava se u našem gradu po 11. put, s tim da je zaokret ka sećanjima napravljen pre 3 godine. Cilj festivala je očuvanje srpske kulturne baštine i razvoj moderne višemedijske produkcije, u godini kada se slavi 112. godina postojanja srpskog igranog filma i bioskopa Aleksandra Lifke u Subotici. 

- Prethodna dva puta se to pokazalo dobrim i opravdanim, treba da sledimo taj put jer imamo dobre temelje. Aleksandar Lifka nam je u amanet ostavio svoje delo, i ovaj bioskop, tako da se nadamo da ćemo da opravdamo poverenje i privučemo pažnju publike - kaže Aleksandar Toković, direktor Art bioskopa Lifka. 

Dva dana "Festivala sećanja" - 20. i 21. oktobraU petak, 20. oktobra, u 17 časova biće održano svečano polaganje venca na spomenik Aleksandra Lifke. Svečano otvaranje festivala zakazano je za 19 časova, kada će se prisutnima obratiti Aleksandar Erdeljanović, direktor Arhiva Kinoteke, Lordan Zafranović, režiser i Aleksandar Toković, direktor Art bioskopa Lifka.  Uslediće otvaranje izložbe "Tragovi jednog vremena - filmski plakati 1980-1989." na kojoj će biti predstavljeni filmski plakati iz fundusa i arhive Filmskog centra Srbije. Neposredno nakon toga, održaće se predavanje "Filmska istorijska čitanka" kroz koje će Aleksandar Erdeljanović predstaviti značajne ličnosti srpske istorije o kojima postoje filmski zapisi. 

- Nakon pauze, naš dragi gost i prijatelj Lordan Zafranović predstaviće svoj film iz 1983. "Krv i pepeo Jasenovca", uz predavanje o njegovom životu, prošlom radu i sadašnjim projektima - ističe Toković.

Drugog dana će se u okviru sekcije "Novi autori" održati dve projekcije filmova mladih subotičkih autora, i to "Pica sa ananasom" autora Stefana Oroveca i Mihaila Plankoša, i "9-5" autora Maše Šarovič i Igora Lazića. 

Dva dana "Festivala sećanja" - 20. i 21. oktobra

 - Ovo nam je treći festival. Radnja filma smeštena je u blisku budućnost. Mladi pisac, koji je depresivan, želi da iskoristi uslugu koju nudi kompanija - samoubistvo. Budžet filma bio je skroman, 1800 dinara, koliko i košta ta pica, ali je film odrađen profesionalno - ističe Vladimir Grbić, glumac iz filma "Pica sa ananasom".

Oba dana trajanja festivala biće organizovana radionica za decu "Nagrada mladosti   - u petak od 17 časova, odnosno u subotu od 11 časova. 

 - Želeli smo da jedan dan festivala bude bude fokusiran na film kako dokument istorije, ali smo želeli i da vidimo šta mladi rade. Radionica "Nagrada mladosti", koja se realizuje u saradnji sa Medijskim edukativnim centrom iz Beograda, donosi filmove sa najstarijeg omladinskog i dečjeg festivala na svetu. Biće to prvo prikazivanje putujućeg festivala bioskopa u Srbiji - kaže Darko Kovačević, saradnik na projektu. 

Izvor: Subotica.com
Najava "Festivala sećanja" Najava "Festivala sećanja" Najava "Festivala sećanja" Najava "Festivala sećanja" Najava "Festivala sećanja" Najava "Festivala sećanja" Najava "Festivala sećanja" Najava "Festivala sećanja"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 meseci i 2 nedelje
Komentara: 3
Pregleda: 1461
Povezane teme

hrizantema festival

festival sećanja

art biskop lifka

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.