Komentara: 7
Pregleda: 3569

Dva aparata najnovije generacije dostupna u očnom centru Kuće zdravlja

27.11.2017. u 12:26h
Izvor: PR tekst
Očni centar “Perfect vision” Kuće zdravlja opremljen je sa dva nova aparata-SOCT i laserom, koji se u dijagnostičke i terapijske svrhe koriste u najvećim evropskim oftalmološkim centrima.
Dva aparata najnovije generacije dostupna u očnom centru Kuće zdravlja

Zbog svojih performansi optička koherentna tomografija (OCT) ima veliki značaj u dijagnostici bolesti prednjeg i zadnjeg segmenta oka, pre svega oboljenja makule, žute mrlje što su obično staračke degeneracije i degeneracije u sklopu visoke kratkovidosti, kao i kod edema makule što se pojavljuje kod dijabetične retinopatije.

- Ovaj aparat je kao mali skener za oboljenja zadnjeg segmenta oka, pre svega makule, žute mrlje, koja je odgovorna za naš centralni vid. Tih aparata ima dosta i oni nam već deceniju olakšavaju dijagnostiku. Tehnološkim naprecima, takvi aparati svu sve savršeniji i upravo aparat u Očnom centru “Perfect vision” predstavnik je jednog od najsavršenijih SOCT najnovije generacije. Aparat je izuzetno brz, jednostavan za korišćenje i neinvazivan. Detaljan poprečni presek tj. snimak možemo dobiti za svega nekoliko sekundi čak i u uslovima uske zenice, što ne zahteva posebnu pripremu pacijenta. Odlikuje ga izuzetno velika brzina snimanja i visoka rezolucija. U jedoj minuti dobijamo 27 hiljada snimaka, visoke rezolucije od čak 5 mikrona aksijalne rezolucije, odnosno 12 mikrona  transferzalne rezolucije. Mikroni su hiljaditi delovi milimetra pa je jasno koliko detalja možemo videti na poprečnom preseku žute mrlje, gde do detalja možemo sagledati svaki sloj od ukupno deset slojeva makule. Visoka rezolucija omogućava otkrivanje bolesti u najranijoj fazi i nekih skrivenih bolesti koje se običnim pregledom ne mogu uočiti - kaže doc. dr Sandra Jovanović, načelnica Odeljenja za zadnji segment oka na Klinici za očne bolesti Vojvodine, koja je stručni konsultatnt Očnog centra “Perfect vision” i naglašava značaj ranog postavljanja dijagnoze -Otkrivanje bolesti u najranijoj fazi omogućava pravovremeno otpočinjanje terapije, pa možemo očekivati uspeh u lečenju, jer su oboljenja makule veoma teška za lečenje. Ukoliko se krene u ranoj fazi velika je šansa za uspešno lečenje, a ukoliko se lečenje započne u kasnoj fazi nekada smo zaista nemoćni, čak i pored sve dijagnostike i terapije, koju posedujemo.

Dva aparata najnovije generacije dostupna u očnom centru Kuće zdravlja

Pored makule, koja je najvažnija tačka na očnom dnu zadužena za centralni vid i raspoznavanje boja, drugi važan deo je i optički disk tj. početak optičkog nerva na kom se mogu pratiti oboljenja koja su u vezi sa ovim delom oka-što je najčešće glaukom, koji predstavlja drugi uzrok slepila u savremenom svetu

- U modernoj dijagnostici glaukoma od velike je važnosti ovakav savremen aparat. Nekada je jedini dijagnostički aparat bio vidno polje, a sada znamo da je već 30 odsto vlakana oštećeno kada se pojave prve promene u vidnom polju. Razvojem tehnologije kasnije su se pojavili aparati koji su nam pokazivali šta se dešava kada je 5 ili 10 odsto oštećeno, dok još nisu promene u vidnom polju nastupile, da bi u modernoj dijagnostici došli do aparata kao što je OCT, koji nam govori o promenama u nivou tkz. Bruhove membrane, što je promena pre nego što dolazi do promene u sloju nervnih vlakana. To nam je prvi znak u dijagnostici glaukoma. Na taj način možemo najranije početi sa terapijom, jer glaukom kao optička neuropatija nije nešto što možemo da zalečimo, već možemo samo maksimalno da ga usporimo, pa je ključno otkriti ga u najranijoj fazi - ističe ass. dr Ivan Marjanović, glaumatolog Klinike za očne bolesti KCS i stručni konsultant Očnog centra “Perfect vision”.

Dva aparata najnovije generacije dostupna u očnom centru Kuće zdravlja

Pored SOCT, koji ima izuzetan značaj u postavljanju dijagnoze, u Očnom centru “Perfect vision” sada je dostupan i laser najnovije generacije renomiranog francuskog proizvođača, koji je važan za tretman oboljenja zadnjeg segmenta oka, kako degenerativnih, tako i vaskularnih.

Dva aparata najnovije generacije dostupna u očnom centru Kuće zdravlja

Izvor: PR tekst
Postavljeno pre 6 godina i 4 meseca
Komentara: 7
Pregleda: 3569
Povezane teme

kuća zdravlja

perfect vision

očni pregled

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.