• Pregleda: 1283

Duhovna tribina "Jedinstvo u različitosti" sutra u Velikoj većnici

U okviru okruglog stola "Bog i deca Avramova", treća po redu duhovna tribina "Jedinstvo u različitosti" održaće se sutra, 26. juna, u Velikoj većnici Gradske kuće, s početkom u 19 časova. Predavač će biti dr Aleksandar Đakovac, docent na katedri za dogmatiku Bogoslovskog fakulteta SPC u Beogradu.
Duhovna tribina "Jedinstvo u različitosti" sutra u Velikoj većnici

U organizaciji tradicionalnih crkava i verskih organizacija u Subotici, okrugli stolovi se redovno održavaju od 2014. godine, a prema rečima sveštenika Dragana Stokina, tema svih ovogodišnjih duhovnih tribina je "Jedinstvo u različitosti", jer polaze od egzistencijalne činjenice da je sve što nas okružuje različito.

- Svaki čovek je jedinstven i neponovljiv, baš kao što je svaki kamen, travka ili cvet drugačiji u odnosu na bilo koji drugi. Dakle, to je opšta karakteristika i ono što nas ujedinjuje, da smo svi različiti. Takođe, opšta karakteristika je i da je sve slabašno i u problemu, te da ima potrebu da se osloni na onog pored, odnosno da imamo potrebu da jedni druge pomažemo. Nijedan čovek ne može da postoji sam na svetu i kad se nađe u pustinji ili prašumi ako ima samo jednog čoveka pored sebe biće mu lakše - kaže sveštenik Stokin.

Ovo će biti treća duhovna tribina koja se organizuje u okviru okruglog stola "Bog i deca Avramova", a do kraja ciklusa preostala je još jedna, koja će se održati 3. jula.

- Kada sam pokretao okrugli sto, moja ideja je bila da razgovaramo o tome šta je ono što Bog od svih nas traži, da to kažemo glasno i poučimo vernike kako svaka vera uči. U samo pitanje vere ne zadireno, jer svako veruje u Boga na svoj način i to se ne dira, ali insitiramo na onome što je Bog blagoslovio čoveku, a to je da bude što bolji, u sredini u kojoj živi - poručuje sveštenik Stokin.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

8
DARTH Odgovori
Nista bez ovoga...
ffilozoff
Bog je milostiv. Samo se namece pitanje ZASTO Ne pokara popove sa najskupljim voznim parkom u svetu,i pokara popove sa ogromnim bogastvom??? TO bi bila idealna tema o RAZLICITOSTi..... sirotinje sve vise,a duhovne vodje sve bogatije,a da NE spominjem pedofiliju,itd.itd..... AJMO i o toj temi malo-ZASTO???
Keruak Odgovori
Otkako nam popovi vode kulturu - Subotici spasa nema
Avetinja Odgovori
Ne bih rekao da nas razlicitost ujedinjuje, vec slicnost. Da li je casa prazna do pola ili je puna do pola? Otac Dragan se uhvatio u kostac se nemogucim jer jedini iskreno stoji iza te predivne ideje.
(anti)sistem
Stoji jer ima interes.

Zašto se pop udavio? Zato što su mu vikali "Daj, pope, ruku" a ne "Evo, pope, ruka."
Свештеник Драган Стокин Odgovori
Колико су испразни, толико су вам и нечасни коментари. Да не дају добар повод да се нашалим, не бих ни одговарао на њих. Тим пре што иза написаног не стоје људи, именом презименом, главом и брадом, што би рекао народ, него зајељиви анонимуси, који критикују, клеветају, ... али никада не стоје иза онога што су рекли. Дакле не бих одговарао, пошто немам потребе. Зна народ у Суботици, колико је који поп похлепан, колико дере народ, колико даје народу и колико је спреман да се жртвује за народ, без обзира ко је у питању. Исто тако народ зна ко се колико труди да култивише разне неартикулисане пориве и нељудске тенденције, које гуше Суботицу и Суботичане. Дакле, да се на крају зарад мира нашалимо. Кажу да тај поп није дао руку, не због похлепе, него из бојазни да не повуче у живо блато човека који је хтео да му помогне. Међутим то је видео човек који је патио од похлепе, па је тако протумачио поступак несрећног попа. и тако настаде та верзија. Ово што ја испричах је поповска.
Avetinja
Oce, nemojte se obazirati na (anti)sistem. Od njega su ruke digli i rodjeni brat i majka. Sta reci o coveku koji nikada nije ostavio ni jedan pozitivan komentar? Samo bes i mrznja.
Свештеник Драган Стокин Odgovori
Иначе, да одговорим и на примедбу да се трудим у ономе што је немогуће и да сам једини искрен у томе. Нажалост нисам имао времена до сада да пишем, па можда мало касни одговор. Дакле, не мислим да је немогуће то око чега се трудимо. Богу је све могуће, а и нама је саве могуће када чинимо оно што Бог благосиља. А на другу примедбу бих одговорио, да мислим да је сваки нормалан човек мој истомишљеник. Сваки је човек свестан да једино може да нам буде добро ако уважавамо једни друге, ако добро мислимо и чинимо једни другима... Само будала може да мисли другачије. Зато и мислим да су сви учесници Округлог стола искрени. Ако нису, онда је то њихов проблем.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.