Komentara: 20
Pregleda: 4976
Video
Foto

"Duh starih vremena" - koncert za pamćenje

19.06.2018. u 12:43h > 17:25
Izvor: Subotica.com
U prelepom ambijentu Letnje pozornice na Paliću, pod blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Irineja, "Srbski pravoslavni pojci" sinoć su Subotičanima poklonili koncert za pamćenje.
"Duh starih vremena" - koncert za pamćenje

Ljubitelji tradicionalne srpske muzike uživali su dvočasovnom bogatom muzičkom programu, koji su činile duhovne, nacionalne, etno i novije narodne kompozicije. „Pojci“ su nastupili u sastavu koji čine pet muških i četiri ženska vokala, a pratio ih je tarabuk.

Gosti koncerta bili su mališani iz subotičkih škola, koji su proteklih meseci učili o muzičkoj tradiciji našeg naroda, i koji su na samom početku izveli himnu „Bože pravde“. Nije izostao ni sastav „Iskon etno“, subotički baštinar muzičkog nasleđa Balkana.

"Duh starih vremena" - koncert za pamćenje

Koncert je počeo minutom ćutanja za tragično preminulog Aleksu Dimitrova, učenika OŠ "Miloš Crnjanski", kojem su cela scena i gledalište odali počast.

Publika u prepunoj Letnjoj pozornici od prvog do poslednjeg takta pevala je numere „Marijo slavna“, „Mi smo deca neba“, „Pećka kandila“, „Crven cvete“, „Vila sa Košara“, „Suza Kosova“, „Sa Kosova zora sviće“, „Ovo je Srbija“, „ Tamo daleko“, „Ja u bašti“, „Kaleš bre Anđo“...

"Duh starih vremena" - koncert za pamćenje

Gromki glasovi i sjajna muzika rasterali su i oblake, te je koncert bez kiše održan do kraja na čarobnoj Letnjoj pozornici.

- Posle 9. juna, kada smo imali peh zbog pljuska, ponovo smo se osmelili i stali na Letnju pozornicu, a fantastična publika „nosila“ nas je tokom celog koncerta. U Suboticu dolazimo proteklih godinu dana, ovo je naš četvrti nastup i nadam se da ćemo i ubuduće praviti velike projekte sa ovim gradom i da ćemo se truditi da animiramo mlade da čuvaju svoju tradiciju – rekao je neposredno po završetku koncerta Marko Kačarević. - Aplauzi iz Subotice su posebni, za nas dragoceni, i nekako najverniji. Slede nam veliki Vidovdanski koncerti u Barajevu i Vranju, a nadam se da ćemo se brzo videti opet u Subotici.

"Duh starih vremena" - koncert za pamćenje

„Srbski pravoslavni pojci“ su proteklih meseci radili sa decom iz subotičkih osnovnih i srednjih škola, kojima su na svojstven način približili tradiciiju naše zemlje.

- Više od tri i po hiljade mališana su prošli kroz radionice, mnogi od njih su se po prvi put susreli sa tradicijom, ali su jako lepo prihvatili ono što smo im predstavili. Deca su se uključila i bilo je jako zanimljivo, a pokazali su kako poštuju državne simbole, grad i zemlju u kojoj žive, bez obzira koje su nacije – dodaje Kačarević. - Ovaj koncert je kruna druženja sa njima, a nadam se da od septembra nastavljamo. Da bismo mogli da kritikujemo omladinu i ono što sluša, moramo da im ponudimo alternativu, da im ponudimo tradcionalnu muziku, i otklonimo stereotipe koje o njoj možda imaju. Ta muzika je mnogo lepa, i tekstualno i melodijski i pravo je blago. Drago mi je što su mlađe generacije počele da je pevaju i snimaju, stavljaju na internet...

"Duh starih vremena" - koncert za pamćenje

"Duh starih vremena" - koncert za pamćenje

U znak zahvalnosti za nesebičnu podršku u očuvanju srpske tradicionalne muzike, Pojci su uručili blagodarje gradonačelniku Bogdanu Labanu i Jasmini Stevanović, sekretarki Sekretarijata za društvene delatnosti, a posebno se zahvalili svešteniku Zvonku Angelovu, koji je sinoć bio sprečen da bude prisustan na ovom veličanstvenom muzičkom dešavanju. 

Pogledajte nekoliko numera sa sinoćnjeg koncerta i osetite atmosferu kroz fotografije i kratke video zapise koje smo vam obezbedili.

Izvor: Subotica.com
Koncert Srbskih pravoslavnih pojaca "Duh starih vremena" Koncert Srbskih pravoslavnih pojaca "Duh starih vremena" Koncert Srbskih pravoslavnih pojaca "Duh starih vremena" Koncert Srbskih pravoslavnih pojaca "Duh starih vremena" Koncert Srbskih pravoslavnih pojaca "Duh starih vremena" Koncert Srbskih pravoslavnih pojaca "Duh starih vremena" Koncert Srbskih pravoslavnih pojaca "Duh starih vremena" Koncert Srbskih pravoslavnih pojaca "Duh starih vremena"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 10 meseci
Komentara: 20
Pregleda: 4976

Povezana vest

Povezane teme

letnja pozornica

bogdan laban

koncert na letnjoj pozornici

jasmina stevanović

srbski pravoslavni pojci

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.