Komentara: 6
Pregleda: 5395

Dualno obrazovanje izvodljivo

17.12.2015. u 18:58h
Izvor: RTV Yueco
Dualno obrazovanje je izvodljivo, a privrednici su više nego zainteresovani da su uključe u ovaj proces – ocenjeno je u Regionalnoj privrednoj komori Subotica, gde je danas predstavljena studija izvodljivosti ovakvog obrazovanja. Suština je obrazovanju đaka, ne za tržište rada, već za realne potrebe privrede za radnicima. Pozitivni primeri u našem gradu već postoje.
Dualno obrazovanje izvodljivo

Kako je predstavljeno na današnjem skupu u Regionalnoj privrednoj komori, obrazovnu strukturu na tržištu rada sa jedne strane karakteriše veliki broj nezaposlenih koji nemaju potrebne kvalifikacije, a sa druge stranke nedostatak kvalitetnih kadrova. Umesto prekvalifikacije, privrednici bi radije da potrebne kadrove dobiju već tokom srednješkolskog obrazovanja, i to kroz dualno obrazovanje, gde bi praksa u pravom smislu te reči znači obuku đaka za ono što ih čeka po završetku školovanja – posao.

U studiji izvodljivosti, čiju je izradu kroz GIZ projekat „Reforma srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji“, podržalo Ministarstvo za privrednu saradnju i razvoj SR Nemačke, predstavljni su uslovi, mogućnosti i opcije uvođenja dualnog obrazovanja u sistem srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji i date su preporuke koje će biti razmotrene pre svega od strane privrednika, ali i od drugih zainteresovanih strana.

Konferencija je poslužila i kao prilika da se predstave dosadašnja iskustva i rezultati učešća privrede u obrazovanju. Kao pozitivni primeri istaknuti su saradnja Tehničke škole i Simensa, kao i saradnja Politehničke škole i Rotografike.

Izvor: RTV Yueco
Predstavljena studija izvodljivosti dualnog obrazovanja Predstavljena studija izvodljivosti dualnog obrazovanja Predstavljena studija izvodljivosti dualnog obrazovanja Predstavljena studija izvodljivosti dualnog obrazovanja Predstavljena studija izvodljivosti dualnog obrazovanja Predstavljena studija izvodljivosti dualnog obrazovanja Predstavljena studija izvodljivosti dualnog obrazovanja Predstavljena studija izvodljivosti dualnog obrazovanja
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 4 meseca
Komentara: 6
Pregleda: 5395

Povezana vest

Povezane teme

dualno obrazovanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.