Komentara: 15
Pregleda: 3495

DS: Zaštićeno gradsko jezgro zaslužuje primerenija rešenja

28.05.2019. u 11:40h
Izvor: GrO Demokratska stranka (DS)
Saopštenje Demokratske stranke, Gradskog odbora Subotica, vezanog za uređenje gradskog jezgra, prenosimo u celosti.
DS: Zaštićeno gradsko jezgro zaslužuje primerenija rešenja

Kao što građani Subotice mogu da primete, ovih dana vrši se presvlačenje trotoara u Rudić ulici novim slojem asfalta. Smatramo da zaštićeno gradsko jezgro Subotice zaslužuje da se donosioci odluka njime bave uz poštovanje reči struke, urbanista i arhitekata, ali i uz konsultovanje građana, te da je potrebno da se jezgru posveti više pažnje i malo više kreativnosti. Podsećamo i na dobre primere: od 2006. do 2010. ulica Dimitrija Tucovića (tzv. „Borovo ulica“), kao i trotoar do knjižare „Danilo Kiš“ popločani su klinker opekom, materijalom nesumnjivo veće estetske vrednosti i primerenijem ambijentu centra Subotice. Logično i primereno bi bilo da se popločanje klinker opekom nastavilo i u Rudić ulici, potom u ulici Matka Vukovića i dalje, u centralnim gradskim ulicama.

Asfalt, ipak, može biti samo privremeno rešenje, za razliku od tragičnog popločanja trotoara oko Gradske kuće, iz 2016. godine, kada je za vreme gradonačelnika Jenea Maglaija Direkcija za izgradnju upotrebila nekvalitetne i estetski bezvredne betonske ploče.

Zaštićeno gradsko jezgro Subotice predstavlja najveću zaštićenu ambijentalnu celinu u zemlji i zaslužuje posebnu brigu, uključivanje stručnjaka sa iskustvom, proveru rešenja i javnu raspravu.

DS: Zaštićeno gradsko jezgro zaslužuje primerenija rešenja

Imajući sve ovo u vidu, apelujemo na gradske vlasti i da stave na stranu rešenje koje se pominje kao zamena za „Zelenu fontanu“ od Žolnai keramike. Projekat koji predviđa prskalice u parteru je naručen od strane tadašnjeg direktora Direkcije za izgradnju, Josipa Kovača Strike, bez konsultacija sa gradonačelnikom, Gradskim većem ili Skupštinom grada i izrađen protivno zakonom predviđenoj proceduri, odnosno bez javnog uvida, javne rasprave i bez odobrenja Komisije za planove na urbanistički projekat koji je morao biti izrađen po Zakonu. Upravo iz ovih razloga, realizacija tog projekta bila je zaustavljena.

Smatramo da „Glavni trg“ našega grada ipak zaslužuje više. Takođe, radovi na Trgu nisu ni mogući sve dok gradilište Narodnog pozorišta zauzima dobar njegov deo, te stoga ni žurbi nema mesta.

Gradski odbor DS-a zalaže se za sasvim drugačije rešenje pitanja uređenja Trga, uz uvažavanje procedura koje se primenjuju u savremenim demokratskim društvima i neophodne konsultacije sa građanima, kojima javni prostori pripadaju i koji će, uostalom, taj prostor i koristiti. Smatramo da je potrebno da se za idejno rešenje Trga Slobode i buduću fontanu raspiše međunarodni arhitektonsko-urbanistički konkurs, da se do rešenja dođe kroz uključivanje građana u procese odlučivanja, da rešenja prođu javnu raspravu i da se tek potom, na osnovu usvojenog idejnog rešenja, pristupi izradi projektne dokumentacije predviđene zakonom i, konačno, i samoj izgradnji usvojenog rešenja.

Jedino na taj način možemo doći do rešenja koje će biti primereno i razvoju grada i njegovom secesijskom jezgru, i kojim će se Subotičanke i Subotičani ponositi, baš kao što su bili ponosni na centar svoga grada pre trideset i više  godina kada je uvedena i uređena pešačka zona, po čemu je Subotica bila jedan od prvih gradova u tadašnjoj SFRJ.

// Kraj saopštenja

Izvor: GrO Demokratska stranka (DS)
Postavljeno pre 4 godine i 10 meseci
Komentara: 15
Pregleda: 3495
Povezane teme

demokratska stranka Subotica

Demokratska stranka

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.