• Pregleda: 2727

DS: Zaštićeno gradsko jezgro zaslužuje primerenija rešenja

Saopštenje Demokratske stranke, Gradskog odbora Subotica, vezanog za uređenje gradskog jezgra, prenosimo u celosti.
DS: Zaštićeno gradsko jezgro zaslužuje primerenija rešenja

Kao što građani Subotice mogu da primete, ovih dana vrši se presvlačenje trotoara u Rudić ulici novim slojem asfalta. Smatramo da zaštićeno gradsko jezgro Subotice zaslužuje da se donosioci odluka njime bave uz poštovanje reči struke, urbanista i arhitekata, ali i uz konsultovanje građana, te da je potrebno da se jezgru posveti više pažnje i malo više kreativnosti. Podsećamo i na dobre primere: od 2006. do 2010. ulica Dimitrija Tucovića (tzv. „Borovo ulica“), kao i trotoar do knjižare „Danilo Kiš“ popločani su klinker opekom, materijalom nesumnjivo veće estetske vrednosti i primerenijem ambijentu centra Subotice. Logično i primereno bi bilo da se popločanje klinker opekom nastavilo i u Rudić ulici, potom u ulici Matka Vukovića i dalje, u centralnim gradskim ulicama.

Asfalt, ipak, može biti samo privremeno rešenje, za razliku od tragičnog popločanja trotoara oko Gradske kuće, iz 2016. godine, kada je za vreme gradonačelnika Jenea Maglaija Direkcija za izgradnju upotrebila nekvalitetne i estetski bezvredne betonske ploče.

Zaštićeno gradsko jezgro Subotice predstavlja najveću zaštićenu ambijentalnu celinu u zemlji i zaslužuje posebnu brigu, uključivanje stručnjaka sa iskustvom, proveru rešenja i javnu raspravu.

Imajući sve ovo u vidu, apelujemo na gradske vlasti i da stave na stranu rešenje koje se pominje kao zamena za „Zelenu fontanu“ od Žolnai keramike. Projekat koji predviđa prskalice u parteru je naručen od strane tadašnjeg direktora Direkcije za izgradnju, Josipa Kovača Strike, bez konsultacija sa gradonačelnikom, Gradskim većem ili Skupštinom grada i izrađen protivno zakonom predviđenoj proceduri, odnosno bez javnog uvida, javne rasprave i bez odobrenja Komisije za planove na urbanistički projekat koji je morao biti izrađen po Zakonu. Upravo iz ovih razloga, realizacija tog projekta bila je zaustavljena.

Smatramo da „Glavni trg“ našega grada ipak zaslužuje više. Takođe, radovi na Trgu nisu ni mogući sve dok gradilište Narodnog pozorišta zauzima dobar njegov deo, te stoga ni žurbi nema mesta.

Gradski odbor DS-a zalaže se za sasvim drugačije rešenje pitanja uređenja Trga, uz uvažavanje procedura koje se primenjuju u savremenim demokratskim društvima i neophodne konsultacije sa građanima, kojima javni prostori pripadaju i koji će, uostalom, taj prostor i koristiti. Smatramo da je potrebno da se za idejno rešenje Trga Slobode i buduću fontanu raspiše međunarodni arhitektonsko-urbanistički konkurs, da se do rešenja dođe kroz uključivanje građana u procese odlučivanja, da rešenja prođu javnu raspravu i da se tek potom, na osnovu usvojenog idejnog rešenja, pristupi izradi projektne dokumentacije predviđene zakonom i, konačno, i samoj izgradnji usvojenog rešenja.

Jedino na taj način možemo doći do rešenja koje će biti primereno i razvoju grada i njegovom secesijskom jezgru, i kojim će se Subotičanke i Subotičani ponositi, baš kao što su bili ponosni na centar svoga grada pre trideset i više  godina kada je uvedena i uređena pešačka zona, po čemu je Subotica bila jedan od prvih gradova u tadašnjoj SFRJ.

// Kraj saopštenja

Izvor: GrO Demokratska stranka (DS)

povezane teme

15
Pera Odgovori
Tako je.
Zato ste u svoje vreme gazdi Bulevara napravili plato, da može da postavi sebi terasu.
Zato je pozorište stradalo.
Ovi su loši, ali vi ste bili katastrofa.
Senka
Vlasnici kafića se menjaju,tako da Đinđićev trg nema nikakve veze sa tim.A to i sami znate.
Ima veze sa jednim velikim,hrabrim vizionarom kojeg više nema.
Plato je jedno prijatno mesto gde se rađaju nove ljubavi,odmaraju umorne noge ili se igraju deca.
AlwaysUltra
Problem je sto tu svoju viziju nikada nije pokusao da sprovede u delo.
Muka mi je od izvestacene posthumne patetike ...
Pera
@Senka-Da je živ, Đinđića bi bilo sramota da zna kakva je krađa izvedena kod gradnje tog trga.
I kada je na kraju završen, ispalo je da je više od pola trga ustvari kafić, a zimi parking za gazdu kafića i prijatelje mu.
Zašto bih ja kao građanin Subotice od para koje dajem gradu na ime poreza, finansirao da se nekome pravi terasa za kafić ili privatni parking???
A upravo to su tadašnje vlasti uradile.
O estetskoj vrednosti tog spomenika ne vredi da raspravljamo, ukusi su različiti, nekome je lep, nekome možda nije. U to ne ulazim.
Jelka Odgovori
A saopstenje pisu braca Dalton?
Ivan Odgovori
novi predsednik Ds radi u zavodu zastitu spomenika paje mogao da resi ako tamo odlazi na posao. bolje da pogledamo malo sta je radio dokje bio u vrhu vlasti u Novom sadu umesto da proziva sve zive umesto da radi svoj posao.izgleda da ima previse vremena da pise ove bajke kao dasmo najbogatiji na svetu
Овца за шишање Odgovori
Он нешто ради

Ко Скадар на Бојани
кад нешто изгради.
Дани му неодбројани
јер ОН нешто ради.

Што мало умеју и знају
и умиру од глади
подршку му дају
јер ОН нешто ради.

У пензије дирне
ни то нису јади.
Старине су мирне
јер ОН нешто ради.

И два ока у глави
успе да завади.
Стадо њега слави
јер ОН нешто ради.

Вечито ће на власти
и њоме да се слади.
Никад неће пасти
јер ОН нешто ради.
iva
E, hajde radi nešto... pisanje pesama ti ne ide baš
Dane Odgovori
Koga je ovo bre briga? O čemu vi pišete dajte nam posao i plate ili je to rezervisano samo za vas žute bratiju koji radite još uvek na rukovodećim pozicijama svuda ste, i pišete nešto da samo vas zanima bacate koske dase drugi zavade a vi lepo platica staž. Nije loše. Striko vam je kriv, a dali imate neki plan za radna mesta ili pišete ovo da vas ne diraju gde radite da ne bi slučajno neki plan napisali da nam bude bolje, i da nam se mladi vrate? E moje novo rukovodstvo DS iz Novog sada za vas je staro bilo zakon
AlwaysUltra Odgovori
Ta klinker opeka se drmusa i klama na svakom drugom-trecem koraku , pa nema mesta nekakvom hvalisanju.
Drugo , zuta gospodo (da je pravde bili biste u gulagu) , sta je vas sprecavalo da svu ovu ''zabrinutost'' na delu pokazete za 12 godina svoje vladavine ?? Da , bili ste zauzeti raskosnim zivotom svojih clanova i izgradnjom kancerozne partijske drzave , cije svetle tradicije SNS samo predano nastavlja.

Ko ima mozga shvatio je : koja god stranka da vlada lokalom savrseno je boli k ... za ovaj grad , ali gradjani ne zasluzuju bolje , obzirom da decenijama glasaju za iste jahace apokalipse !!
ČINJENICA Odgovori
Umoran od višesatnog stajanja u redu pred blagajnom, a potom celodnevnog upražnjavanja raznovrsne ponude minulih dana otvorenog Akva parka i velnes spa centra na Paliću, nisam bio oduševljen, naprotiv, tekućim "gužvanjem" u koloni, ovoga puta ispred blagajne, takođe ovih dana tek odmandaljenih dveri Narodnog pozorišta - Nepszinhas. I taman kad sam, nakon višesatnog cupkanja i obnevideo od piljenja u raskošnu "lepotu" nadograđenog dela, ali i "da ti mozak stane" uređene okoline, pružio kartu na ulazu u Talijin hram - oglasilo se zvonce. Ali, ne najavljujući toliko očekivanu, i bezbroj puta odlaganu premijeru nego, na moju žalost, početak još jednog radnog dana. PUF! - kao mehur od sapunice rasplinu se sanak pusti!
I.S. Odgovori
Kako vam ne dosadi da izdajete ova beskorisna saopštenja?
To na čega vi upozoravate, i slepac vidi.
Koliko ste godina na vlasti bili???
Većina problema, koje ovi sadašnji neće ili nemaju pojma kako da reše, postojala je i u vreme vaše vlasti. Što niste rešavali?
I da znate samo, ovde je narod takav da može mnogo da istrpi i da na kraju i oprosti, ali budite sigurni da vam nikada nećemo oprostiti što ste, ovima što sada uništavaju grad, dozvolili da dođu na vlast.
Simo Odgovori
Vi ste rasturili zasticenu zgradu, jedan od tri najveca simbola Subotice - zgradu pozorista. Rasturili i tako ostavali ruglo da godinama stoji u najstrozijem centru grada. Onda onaj spomenik na Djindjicevom trgu koji nema ni estetsku ni umetnicku vrednost, a preplaceno vise stotitna hiljada evra, ta gvozdena skela u centru grada. Vasa nesposobnost je dovala SNS na vlast. Muzicka skola nedavno obnovljena je vec spremna za novu obnovu.
Nikola Odgovori
Genijalci, grad je doneo odluku da onaj koji sece po javnim povrsinama da bi postavio neke svoje instalacije, mora da istu vrati u prvobitno stanje, tako da nije direkcija ovo asfaltirtala nego onaj ko je postavljao kablove. Procitajte malo pre nego neku glupost napisete
Bona fide Odgovori
Svojevremeno je omogućeno čelnicimaDS (dulićima) da sezatvpri ulica Petefi Šandora, prilikom gradnje stambene zgrade. Postavljen je kran, jurcale teretne radne mašine i uništavale asfalt u ulici.
Zgrada je završena, dulići otišli i sada se o trošku građana krpi asfalt u ulici.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.