• Pregleda: 8269

DS: Nova vladajuća koalicija pala na prvom ispitu

Saopštenje Gradskog odbora Demokratske stranke prenosimo u celosti.
DS: Nova vladajuća koalicija pala na prvom ispitu

Gradski odbor Demokratske stranke sa žaljenjem konstatuje da je novooformljena koalicija, koja je osnovana pre dvadeset dana, pala već na prvom ispitu. Debakl nove većine mogao se naslutiti jer je ona nastala na ideji jednog čoveka, pa je tako princip postanuća postavljen ispred principa postignuća.

Čelnici Saveza vojvođanskih Mađara su formiranjem nove lokalne vlasti i nesposobnošću da se izbore za ono što su i sami obećavali pre 20 dana, DIREKTNO odgovorni za to što pozorište neće biti završeno do 2015. godine i to treba da znaju svi građani Subotice.

Savez vojvođanskih Mađara je prošle nedelje podneo amandman na Zakon o budžetu kojim je zatražio 150 miliona dinara za nastavak radova na zgradi Narodnog pozorišta u Subotici. Uzimajući u obzir da gospoda iz SVM-a od Demokratske stranke nisu tražila podršku za to, a pod pretpostavkom da su o tome razgovarali sa predstavnicima vlasti na najvišem nivou, očekivali smo da će amandman biti usvojen. Podsećamo, jedini argument za formiranje nove većine u gradskoj Skupštini bio je upravo to da ne smemo da dozvolimo da Subotica bude opozicioni grad u odnosu na republički nivo i da će nova koalicija obezbediti novac za projekte iz republičkog budžeta. Međutim, njihov amandman je prvo odbijen na sednici Vlade, a potom i na sednici Narodne skupštine Republike Srbije.

Savez vojvođanskih Mađara je u proteklih šest godina insistirao na preglomaznom i neodrživom projektu zgrade teatra, a nakon što je 2008. godine izgubio na izborima, učinio je sve što je u njegovoj moći da objekat ne bude završen. Realno je bilo moguće da, nakon izmene projekta koju je inicirao prethodni gradonačelnik Modest Dulić, radovi na zaštićenom delu Narodnog pozorišta budu nastavljeni, ali su oni sada obustavljeni i svi treba da budu svesni koji su razlozi za to. Takođe, ne treba zaboraviti da je SVM 2007. godine inicirao rušenje zgrade najznačajnije ustanove kulture, Narodnog pozorišta u Subotici.

Informativna služba GrO Demokratske stranke Subotica

Izvor: GrO Demokratska stranka (DS)

povezane teme

73
Zabrinut Odgovori
Juče biografije, danas vest da nema novca za pozorište...

Bravo, gospodine Maglai, bićete upamćeni kao najnesposobniji gradonačelnik kojeg je Subotica imala.

Politika je tako jednostavna, samo treba ispuniti obećanja ili ne obećavati mnogo, a vidimo da ovde ne mogu da se drže ni jednog ni drugog...

Šta je sledeća vest?
Sunčica Odgovori
Pa dobro, na licemerje SVM-a smo već navikli. I prethodnih godina, dok su činili vlast, svim silama su opstruisali napredak ovog grada (a u prethodne dve decenije su pokazali da su u tome zaista dobri).
Sve u svemu, citirajući Maglaija, "svanula je Mađarska zora", a mi i posle mesec dana nismo čuli za šta će se ova vlast zalagati, kako će poboljšati život građana... Čak se, očigledno, ne zna ni ko je sve njen sastavni deo.
Mina Odgovori
Sve sto ste napisali je ISTINA! Pa zar je neko normalan stvarno ocekivao da ce Ilija i njegova ekipa i Dr Djuric sa premocnim Stipanovicem uspeti nesto da obezbedi za Su! Pa oni do porte Vlade ne mogu da stignu. Jene ostavka pa na izbore da ti narod kaze sta misli o ovoj tvojoj svinjariji
luka Odgovori
SVM inicirao a vi ih svesrdno podržali, pa jel time vaša krivica manja, pa ne bih baš rekao.Naravno tu je i naš "domaći" bilborder koji je svoje jatake ili hajduke (tada su imali drugo ime i prezime) onako perfidno izveo napolje kao nezainteresovanu stranu a upravo su ON i njegov stari pajtos BIZMISMEN "odstokila" imali najviše koristi od celog tog cirkusa. Ova saopštenja ovih (nadam) se zauvek bivših više nisu ni smešna, sad su žalosna i patetična. PA ŠTO VI U SKUPŠTINI NISTE PODRŽALI TAJ AMANDMAN ili tamo više nema VAŠIH ????? Svi ste vi skupa jedno obično smeće samo se nadam da će i svi ostali u Subotici to ubrzo shvatiti ako već nije kasno...............
Iskon Odgovori
Da Jene Maglai nije u koaliciji sa "Grupom građana - Ilija Maravić" možda bi i bilo novca...

Svm zna samo da ruši, sruše pozorište, sruše vlast, ali da grade... To im ide teško.
Jelica Odgovori
Suve činjenice. Mogli ste još da napišete kako je gospodin Pastor ucenjivao Bojana Pajtića da DS podrži rušenje pozorišta kako mu ne bi otkazao podršku. Gospodin Maglaj je rekao da koalicija sa DS u Subotici ne valja jer je DS puno malih stranaka uvela u vlast i rekao je "od puno babica, kilavo dete". Zbog toga je, pretpostavljam, uveo u vlast Hristova i Vjekoslava za kojega se ne zna ni koga predstavlja.
bojan Odgovori
kako nas kradonacelnik kaze "svanula je nova madjarska zora", a mislim da je jedino njemu, stjuartu i sl. svanulo....
Dado Odgovori
Toliko o toj najavljivanoj "madjarskoj zori"... SVM-u niko vise ne veruje...
Park Odgovori
Čiji debakl?
Vesko Odgovori
Znamo mi da je SVM odgovorna za rusen je pozorista,ali zajedno sa vama.Istina da su oni u to
vreme imali vecinu u lokalu,da su inicirani rusenje a vi ste im dali kvalifikovanu vecinu za tu odlluku.
Koiliko znam da ste bili ucenjeni od strane SVM,rusenjem pokrajinske vlasti,ukoliko odbornici DS ne
prihvate taj predlog,pa vas je i gospon Pajtic ubeđivao da prihvatite njihov predlog.U svakom slucaju,
od pozorista se ne mozete oprati,ni vi ni vasi koalicini partneri u to vreme,koji su sada stozer nove vlasti.
tomas Odgovori
Kakva blamaza SVM od starta! Mada koliko cujem ovo ce biti najkraca vlast u gradu,cak i neki aktuelni clanovi veca pricaju da je sve puklo i da nece dugo opstati.Verovatno da gradonacelnik nece preziveti budzet.Najpostenije je raspisati izbore!
mikica Odgovori
Sve je ovo zbog bolesne i licne ambicije trenutnog gradonacelnika.Neka ga neko obavesti da vise nema vecinu.Uskoro ce videti:)
ffilozoff Odgovori
Pa SVI znamo da je SVM unistavao grad SUBOTICU,pa i sad to radi !! Gosp. Maglai objasnite gradjanima,tj.obecajte sta ce biti sa pozoristem??? I obrazlozite vasu novu vladu,posto su je suboticani u startu osudili sa 99% PROTIV !!!!!!! Za DS savet za sledece izbore u martu 2014.god.,izidjite SAMI,bez izdajica koji su Vas ostavili i budite jaka samostalna opozicija! Imacete VI 15% i sami kao jedina gradjanska opcija u gradu! TADIC je stvorio SNS,on ce ga i spustiti na zemlju,kad dodje vreme! A i Mislim da prekomponovanje nije bilo dobro za SU-vec novi IZBORI !(idite sami!) Vi ste puno gresili i ocistite svoje redove!!!
MIHAJLO Odgovori
"Djavolji advokat"ce sa svojim stjuartima i butikasima zaviti u crno Suboticu.Od nastanka Svm sem zelene i plave ontane nista lepo nije ostalo iza njihove vladavine.Moozda bude i crvena fontana gdine gradorusioce??
Miki Odgovori
Maglaji da je Subotica htela tebe za gradinacelnika verovatno bi pobedio na izborima. To sto si skupio vecinu od najrazlicitijih partija ,sve vreme se baveci opstrukcijom bivse vlasti u kojoj si i sam ucestvovao,sireci intrige i manipulacojom,govori pre svega o tebi. Hocemo izbore! Da narod kaze sta misli o ovim likovima pa ako pobede neka vladaju!
gari Odgovori
A koliko vidim DS se "BAŠ" potrudio da pomogne vladajućoj koaliciji oko tog amadmana. Obožam ovu politiku, kada si na vlasti onda pkjučeš opoziciju i ništa ne radiš osim za interese svojih članova, a kada si u opoziciji onda pljujueš vladajuću stranku i ništa ne radiš osim da omalovažavanjem utičeš na to da se vratiš na vlast i tako nastaviš da zapošljavaš članove svoje stranke i njihovu porodicu. Trebalo bi možda istaći imena prezimena i stručnu spremu radniak koje je bivša vladajuća stranka zaposlila u gradsku upravu, zašto je to tajna kada su to javni službenici?!
Ana Odgovori
Ne podržavam nove,ja sam za vlast sastavljenu od stručnjaka koje bi narod neposredno birao po imenu i prezimenu i po njihovim delima,ali zar Žuti da imaju obraza da se javljaju u vezi pozorišta,pa bili su i u Republičkoj vlasti(gdin Oliver) i na lokalu,10 godina,u Pokraijinskoj su i sada, pa zašto se oni ne izboriše za pozorište,nego samo za svoje đžepove.

Zar posle svega misle da ima povratka nazad,nema.
Vesko Odgovori
Jaka ekipa kao grom,ova nova koalicija,samo sto se ne raspadne.Jedino je spasavaju fotelje,za
sve igrace i preletace.
djordje Odgovori
Tako nam i treba kada u Subotici kao univerzitetskom gradu neskolovani i nesposobni ljudi dolaze na funkcije. Pomocnik gradonacelnika nam je vojno lice kao da se spremamo za rat a omladinom, turizmom i sportom se bavi saobracajni tehnicar-smer vulkanizer . Svm je idejni tvorac rusenja pozorista a novi gradonacelnik nam je u prvom obracanju rekao da sigurno imamo ogromne prednosti sto vise nismo opozicioni grad. Pa sta bi ?
Ferenc Odgovori
Pastore zar ti ne vidis da ce Jene da unisti VMS u Su? Pa taj covek je zaista neverovatan
I tako... Odgovori
Jedva čekam odgovor od SVM-a...
Kada krenu da nas ubeđuju da se u skupštini nije desilo ono što se desilo, kada krenu da se pravdaju...

Što bi rekao Maglaijev Ilija ALO BRE!
Veteran Odgovori
Žuti ZAČEPITE,vi nemate nikakva prava da nekome solite pamet,delite savete ili nedaj bože da kritikujete!Pogledajte šta ste učinili od države,sve živo ste opljačkali,uništili ili rasprodali!Sa vama bi trebalo učiniti ono što je N.Čanak rekao gde treba i šta treba sa S.Miloševićem da se uradi!
Zeljan istine Odgovori
Realno, pozoriste je svakome bolna tacka. Mada sam iskreno ocekivao pozitivan ishod za pozoriste.
Kao prvo nadam se da koalicija ne bi ni bila napravljena da su znali da ce ovako zavrsiti sa amandmanom, ali eto i to su doziveli i tako sami sebi dali autogol.
Verujem da su naprednjaci zinutih usta obecali pare za pozoriste samo da udju u vlast, a SVM im naivno poverovao i verujem bio spreman da da neku uslugu za to. Dakle, sto se grada tice, opet smo dosli u situaciju da nas zanemaruju.
Naravno, svestan sam da SPS ima premijera drzave.. samo jos ne mogu da definisem njihovu krivicu u celoj prici s obzirom na to da imaju ogromno zastupnistvo u udelu vlasti u Subaji.
Crveni Odgovori
Očigledno da se koalicioni partneri u pokušaju ne smiruju.
To je malo poznato da su u septembru pokušali Dulići Gojko Radić i Bogdan Laban da izbace iz vlasti SVM. E to je pravi razlog zašto je pukla koalicija a u međuvremenu je ista trojka pokušala formiranje vlasti sa SVM ali bez SPS. Sve u svemu naprvili su opšti karambol na političkoj sceni i još se nadaju da će da spreče istrage po javnim preduzećima kojima će svi biti obuhvaćeni.
pali borci Odgovori
Svejedno da li je ds sns sps ili vms! Svako po svojoj savesti.
bandi Odgovori
A da ne mislite mozda da bi trebalo vracati :
Modest Dulic - autobiografija : Magistar fizckog vaspitanja ?
ili
Sasa Vucinic - autobiografija : Magistar pecenja pica ?
Njihov doprinos bi bio kao sto je i bio Magistaran.
Always Ultra Odgovori
Od nekada mocnog DS-a ostade samo Informativna sluzba. Ja ne verujem da je za ovo kriv VMS. DS je imao nekoliko godina da zavrsi projekat pa 2-3 godine nijednu ciglu nisu uzidali. Nismo sa Marsa pali. Neki dan na lokalnim izborima po Vojvodini - SNS 48% glasova, DS 14%. Gradjani govore sta misle o vladavini zuto-plave upropastiteljske skalamerije !

ffilozoff

Tadic ce nesto da "uradi" ? Halo ...On nema podrsku 5% biraca , stranku i drzavu je doveo do propasti , a vise ne upravlja ni beogradskim odborom! Moze jedino da se zauvek makne iz javnosti ! Dr Kostunica u meni izaziva daleko vise respekta (barem nije krao i verovao je u ono sto govori).
laneSU Odgovori
Neka vlada ovim gradom bilo ko, samo ne žuti. Imali su 13 godina, sad je vreme da završe na smetlištu istorije..
Miki Odgovori
Građani Subotice treba da znaju i vaše motive DS lopingeri!
Inspekcije ulaze u javna preduzeća. Češljaju se sve po redu "ni po babu ni po stričevima"... Ako vlast ne srušite dovoljno brzo biće optužnica na sve strane - zato požurite!
istina Odgovori
Novi gradonačelnik nije obećao samo novac za pozorište već i nova lica.
Ništa od toga se nije desilo, a to su trebali da budu prvi potezi, kako bi učvrstio svoju poziciju.
Za početak je uspeo da ponizi sve one koji su vredni, radni, pošteni, iskreni, odgovorni, lojalni, sposobni i obrazovani, jer kadrovi koji su oko njega, sramota su pre svega za njega samoga.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.