Komentara: 41
Pregleda: 5226

DS i SVM ubedljivi favoriti u Subotici

28.03.2012. u 13:36h
Izvor: Dnevnik "Danas"
DS i SVM ubedljivi favoriti u Subotici

Subotička politička scena zanimljiva je po tome što je njeno biračko telo u najvećoj meri, bar na dosadašnjim izborima, bilo naklonjeno evropskim opcijama, a s druge strane, naizgled paradoksalno, ono je podeljeno i prema nacionalnim bojama stranaka. Čak nekoliko njih ima svoju centralu upravo u Subotici, što svakako određuje i njihov uticaj u ovoj sredini.

U tom svetlu i dosadašnji rezultati, a i neke neformalne ankete, govore da najveće izglede na predstojećim izborima imaju Demokratska stranka i Savez vojvođanskih Mađara, obe proklamovane kao nosioci evropskih ideja, a SVM uz to i kao predstavnik najveće nacionalne manjine u Vojvodini. U proteklim godinama DS i SVM bili su glavni koalicioni partneri, ali veliki raskol među njima od pre dve i po godine danas predstavlja ozbiljnu prepreku eventualnom stvaranju nove koalicije. SVM, doduše, tvrdi da bi rado ponovo sarađivao sa DS, ali „ne i s ljudima koji sada čine lokalnu vlast“, dok demokrate u okviru svoje izborne kampanje šalju prilično otrovne strele prema dojučerašnjem partneru.

Zato će postizborna događanja biti koliko zanimljiva, toliko i složena za sam grad, ukoliko se ostvare prognoze mnogih i ove dve stranke budu primorane da vlast obnašaju jedino u koaliciji. Na pokrajinskom nivou za takvu saradnju DS i SVM nema nikakvih prepreka. Stranka Ištvana Pastora će na izborima na svim nivoima nastupiti samostalno, dok će demokrate biti u koalicijama.

Iza njih, mada na „dalekom“ trećem mestu, po uticaju je u biračkom telu Demokratski savez Hrvata u Vojvodini. DSHV ima svoje „logične“ glasače, ali se, budući da i ovaj put nastupa u okviru koalicije sa DS, na neki način utopio u njoj i izgubio identitet. Mnogi su članovi ove zajednice nezadovoljni takvim statusom stranke koju su doživljavali kao autentično svoju, „hrvatsko-vojvođansku“, ali koalicija sa DS ipak DSHV-u obezbeđuje učešće u pokrajinskoj, pa čak i republičkoj vlasti.

Druga hrvatska stranka, Demokratska zajednica Hrvata, nije sve do sada uspela da se bolje etablira među glasačima. Sada, u koaliciji sa šest drugih manjinskih stranaka iz Vojvodine i Srbije, očekuje bolji plasman.

Ulazak u političku igru bačkih Bunjevaca doneo je još novih opcija Subotičanima, ali do sada je ulaznicu za izbore obezbedila jedino Bunjevačka stranka Vojvodine, stupanjem u koaliciju sa URS. Stranka Mlađana Dinkića do sada je imala stabilan rezultat na izborima na severu Vojvodine, a njegove ideje o decentralizaciji i regionalizaciji oduvek su bile bliske Subotičanima. Ipak, velike promene u gradskom povereništvu URS, i izlazak iz odbora čak dvadesetak starih članova, uz koaliciju s pomenutom BSV i strankom Maje Gojković, svakako će doneti promene i u biračkoj bazi.

Zanimljivo je da Ligu socijaldemokrata Vojvodine malo njih doživljava kao značajnu stranku, pa se autonomaši na lokalnom nivou radije okreću SVM. LSV i LDP su na izborima 2008. ostale bez odbornika u Subotici. Ipak, na republičkom nivou, obe stranke među Subotičanima imaju lojalne birače.

„Srpski osvešćeni“ deo Subotice tradicionalno glasa za radikalnije opcije - ranije za SRS, a sada u prvi plan stupaju naprednjaci, uz od ranije prisutni DSS.

 

Do sada su sa jasnim predlogom koga bi kandidovali za gradonačelnika izašli samo SVM, LDP i URS.

Jene Maglai (SVM)

Po obrazovanju pravnik, a po profesiji advokat, rođen je 1964. u Bajmoku, gde i danas živi. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Novom Sadu. U lokalnoj politici ima vrlo značajno iskustvo, budući da je nakon prošlih izbora obavljao dužnost predsednika Skupštine grada. Predsednik je gradskog odbora Saveza vojvođanskih Mađara i nosilac liste na lokalnim izborima.

Josipa Ivanković (LDP)

Rođena je 1983. u Subotici, a diplomirala 2006. na Fakultetu za menadžment u Beogradu. U politiku je ušla iz nevladinog sektora, kao aktivna članica NVO Pučka kasina 1878. i Matice hrvatske u Subotici, koji su je delegirali za Hrvatski nacionalni savet, u čijem je aktuelnom sastavu. Nije članica nijedne stranke. Direktorica je preduzeća za marketing i organizaciju događaja.

Dragan Rokvić (URS)

Rođen 1961. u Subotici, studije je završio na beogradskom Filološkom fakultetu. Posle 5. oktobra 2000. službovao je u Beogradu, kao šef kabineta tadašnjeg člana vlade Jožefa Kase, a od 2002. do 2004. bio je načelnik Severnobačkog okruga. Od 2010. je upravnik Gradske biblioteke. Bavi se književnim i izdavačkim radom, i glavni je urednik magazina Regional.

V. Laloš

Izvor: Dnevnik "Danas"
Postavljeno pre 12 godina i 1 mesec
Komentara: 41
Pregleda: 5226
Povezane teme

Izbori u Subotici

izbori subotica 2012

izbori 2012

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.