Komentara: 34
Pregleda: 5117

DS: Gradonačelnikovih 6 meseci bezidejnosti

10.06.2014. u 16:54h
Izvor: GrO Demokratska stranka (DS)
Saopštenje Gradskog odbora Demokratske stranke prenosimo u celosti.
DS: Gradonačelnikovih 6 meseci bezidejnosti

Trebalo je samo šest meseci pa da šavovi nove gradske koalicije popucaju na sve strane.

Gradonačelnik Maglai nam je otvoreno rekao i zašto i time objasnio šta je bio motiv pravljenja te koalicije. Borba i nesuglasice su oko toga gde će i čijeg  stranačkog funkcionera postaviti u lokalnoj vlasti, za direktora javnog preduzeća i kog partijskog vojnika će zaposliti u javnom sektoru.

To je finale šestomesečne vladavine SVM-SPS-SNS i DSHV u Gradskoj kući.

Impresivni su takođe i rezultati gradonačelnika Maglaija. Pravljenje spiskova za otkaz “žutima” iz Gradske kuće i javnih preduzeća, revizije poslovanja JP sa naručenim rezultatima, uštede na kafi, smanjena kilometraža za putovanja, hvaljenje investitorima koje su doveli gradonačelnici iz DS-a, nedovođenje ni jednog novog investitora u grad, odustajanje od ozbiljnih projekata i slično.

Svi investitori koji sada rade ili privode kraju izgradnju svojih objekata i zapošljavaju nove radnike, u Suboticu su dovedeni između 2008. i 2013. godine u vreme vrhunca svetske ekonomske krize, kada su SVM i tadašnja opozicija u Skupštini grada izvrgavali ruglu taj ozbiljan posao i iskazivali nepoverenje da će investitori uopšte i doći i ispuniti obaveze. Sada nedostatak novih investicija gradonačelnik Maglai opravdava nestabilnom političkom situacijom u zemlji, kao alibi za svoju nesposobnost i nerad.

Pitamo se da li se gradonačelnik meša u svoj posao kad ni on ni njegovi saradnici ne putuju po svetu i traže investitore? Očigledan je rezultat takve promašene politike štednje -  nula novih investicija.

Umesto da gradonačelnik otvara nove pogone i infrastrukturne objekte, on se posvetio otvaranju  svih gradskih vašara.

Gradonačelnik Maglai je očigledno veliki štediša pa je od budžeta vrednog 4 milijarde dinara, uštedeo 2 miliona na benzinu i rezervnim delovima, dok je 2,5 miliona potrošio na naručenu reviziju poslovanja JP koja su prethodno već prošla državnu reviziju! Zanimljivo je da je taj revizor slučajno i knjigovođa Saveza vojvođanskih Mađara.

Gradonačelnik se pohvalio sa retkim infrastrukturnim projektima kao što su saobraćajnica Bajmok-Bačalmaš, proširenje Tesline ulice, obnovom Sinagoge, pri čemu je zaboravio da je prethodna vodeća garnitura grada, optužena za sve i svašta,  takođe kriva što je obezbedila sredstva za projekte kojima se hvali.

Za nastavak izgradnje Narodnog pozorišta u toku prošle godine, od strane “za sve krive loše prethodne vlasti” obezbeđeno je 160 miliona dinara iz Fonda za kapitalna ulaganja APV. U toku prošlogodišnje građevinske sezone na starom delu pozorišta su realizovani radovi u vrednosti 75 miliona dinara. Za novih 85 miliona dinara koja su obezbeđena u jesen 2013. godine je pripremljena kompletna dokumentacija i potpisan prethodni raspis u okviru javne nabavke u novembru prošle godine. Dolaskom gradonačelnika Maglaija nije nastavljen otvoreni postupak javne nabavke za nastavak radova, za koja su sredstva obezbeđena. Ukoliko su nešto menjali u dokumentaciji koja je bila kompletna, nova gradska vlast snosi potpunu odgovornost i zbog toga stoje radovi na pozorištu u sred građevinske sezone. A kad se potroši i tih 85 miliona, gradonačelnik je najavio ulazak u proces realizacije manjih projekata jer za veće, kao na primer, Narodno pozorište, neće biti sredstava, jer je svestan da nije sposoban da nabavi novac. Savez vojvođanskih Mađara jedino je bio sposoban da sruši Narodno pozorište.

Takođe su bili sposobni da odustanu od Y kraka, izgradnje akva-parka i banje na Paliću, kandidature Subotice za evropsku prestonicu kulture, sanacije fasade Tehničke škole…

U svom šestomesečnom izveštaju gradonačelnik Maglai priznao je da gradski budžet nije razvojni jer se najviše naših para troši na kulturu, obrazovanje, opšte javne i socijalne usluge.

Potrošnju bužetskih korisnika držao je pod kontrolom tako što je u više javnih preduzeća odobravao kreditno zaduživanje zbog očigledne nelikvidnosti!

Gradonačelnik ne bi da se meša u svoj posao ni u vezi problema u Radio Subotici. Kaže da je to koalicioni dogovor. Sramotno je da čovek koji predstavlja osnivača jednog javnog preduzeća ne želi da rešava probleme tog JP jer neće da se zameri svom koalicionom partneru (SPS)!?! Znamo i zašto se SVM drži SPS-a kao pijan plota – tako misle da su jači od odborničke grupe SNS-a sa kojom su u stalnim sukobima oko funkcija i pozicija.

Politički progon i pljuvanje po prethodnicima i “žutima” jedini je ozbiljan projekat sadašnjeg gradonačelnika Subotice koji neće doneti ni nova radna mesta ni bolji život građanima.

// kraj saopštenja

Izvor: GrO Demokratska stranka (DS)
Postavljeno pre 9 godina i 10 meseci
Komentara: 34
Pregleda: 5117
Povezane teme

DS Subotica

jene maglai

Demokratska stranka

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.