Komentara: 35
Pregleda: 3767

DS: Cenzurom brane lik i delo gradonačelnika Maglaija

25.06.2014. u 15:51h
Izvor: GrO Demokratska stranka (DS)
Saopštenje informativne službe Gradskog odbora Demokratske stranke Subotica prenosimo u celosti.
DS: Cenzurom brane lik i delo gradonačelnika Maglaija

Nije proteklo ni deset dana od imenovanja nove v.d. urednice Redakcije programa na srpskom jeziku JP “Radio Subotice”, a saopštenje za javnost koje je Informativna služba Gradskog odbora Demokratske stranke u Subotici uputila javnosti u ponedeljak, 23. juna 2014. godine, za razliku od većine medija u gradu, Redakcija programa na srpskom jeziku Radio Subotice nije objavila.

Slušaoci su umesto saopštenja mogli da čuju samo obrazloženje – zašto ga neće čuti, a ono je glasilo: “U redakciju Radio Subotice danas je stiglo saopštenje iz Informativne službe Gradskog odbora Demokratske stranke u kome je izneto niz kvalifikacija upućenih na račun gradonačelnika. Međutim, uprkos tome što su kvalifikacije u ovom saopštenju upućene na lično ime gradonačelnika Jenea Maglaija, saopštenje ne potpisuje autor koji ima lični identitet pa se kao potpisnik pojavljuje Informativna služba Demokratske stranke Subotica. Uredništvo zadržava pravo da konstatuje o političkim aktivnostima Gradskog odbora Demokratske stranke u Subotici ali se suzdržava od daljeg širenja kvalifikacija koje nemaju precizan autorski identitet a istovremeno su upućene na identitet i integritet aktuelnog gradonačelnika”.

Gradski odbor DS-a smatra da je ovo nezabeležen oblik novinarskog neprofesionalizma koji je retko viđen i za vreme devedesetih godina prošlog veka. Nedopustivo je da se na ovakav način grubo cenzuriše kritičko mišljenje jedne parlamentarne stranke i to tako da se ni jedna rečenica stranačkog saopštenja ne prenese jer se u njemu kritički osvrće na rad najodgovornijeg činioca gradske vlasti, onog koji je dužan da polaže račune građanima za svoj rad. Takođe je sa stanovišta profesionalne novinarske etike nezamislivo da se nepostojeće “uredništvo“ nemušto obračunava sa stavovima izrečenim u saopštenju, a da slušaocima ne prenesu ni reda iz njega.

Tako se, nakon gotovo pet decenija postojanja ove nekada ugledne medijske kuće, zahvaljujući kadrovima SPS-a, a uz podršku SVM-a i slučajnog gradonačenika Maglaija, dogodilo da se u programu Radio Subotice bezobzirno cenzurišu politička saopštenja opozicije.

Ovim povodom, koristimo priliku da čestitamo koaliciji SVM-SPS-SNS na tome da su u poslednjih pola godine vladavine konačno u nečemu uspeli. Osim izvanrednog uspeha u usvajanju nelegalnih skupštinskih odluka, uspešni su i u samovoljnom uređivanju lokalnog javnog elektronskog informativnog servisa koji plaćaju svi građani Subotice.

Sada SPS ima potpunu slobodu da građanima servira samo one informacije koje prođu filter njihovog glavnog cenzora v.d. direktora Radio Subotice Ljubiše Stepanovića koji dosledno sprovodi politiku svojih nalogodavaca.

To je odnos sadašnje lokalne vlasti prema Radio Subotici: gradonačelnik Maglai se ne meša u odnose u javnim preduzećima čiji je osnivač grad jer neće da se zameri SPS-u, SPS zapošljava svoje kadrove koji nikom ne trebaju, a oni zauzvrat isporučuju – cenzuru opozicije. Pa šta je to ako to nije najveće rušenje ugleda ove medijske kuće!

Jasno je zašto je sedam novinara redakcije programa na srpskom jeziku Radio Subotice koji su se usudili da dignu glas protiv mešanja v.d. direktora u uređivačku politiku te redakcije, proglašeno neradnicima i “ekipom otporaša” (kako to reče na skupštinskom zasedanju zamenik gradonačelnika Tomislav Veljković, kadar SPS-a).

Zbog pokušaja da odbrane dostojanstvo novinarske profesije i lični integritet, ova grupa novinara je optužena za rušenje Radio Subotice. Kao kazna za neposlušnost usledila je i smena dotadašnje v.d. glavne i odgovorne urednice programa na srpskom jeziku Ljiljane Elek i postavljanje Tatjane Milošević koja u svojoj novinarskoj karijeri nikada profesionalno nije radila u radijskoj kući.

Ukoliko stopiranje i odustajanje od ključnih gradskih projekata kao što su razvoj i izgradnja banje Palić, nastavak izgradnje Narodnog pozorišta, nepostojanje aktivnosti na dovođenju investitora, novi poreski nameti za građane, stranačka zapošljavanja po javnim preduzećima, tajni dogovori o kupovini nekretnina koji se donose na još tajnijim i zatvorenim za javnost sednicama Gradskog veća, nezakonita imenovanja novih v.d. direktora i drugo, nije nešto što bi moralo da interesuje javnost i iziskuje stav političke organizacije, onda se ovde jedino radi o gušenju prava opozicije da na legitiman način izrazi svoj stav i svoje neslaganje sa politikom koju sprovodi aktuelna gradska vlast.

Pokušaj gušenja kritičkog i zdravorazumskog načina razmišljanja stvara veoma opasnu klimu netolerancije koja nije primerena Subotici, a neodgovorni gradski političari i njihove sluge kojima je samo stalo do fotelja i plata iz budžeta, guraju ovaj grad u palanački mulj.

Gradski odbor Demokratske stranke će još žešće ukazivati na nesposobnost aktuelne lokalne vlasti u cilju da građani dobiju odgovorno rukovodstvo kakvo i zaslužuju.

O ovom grubom cenzurisanju opozicije i gušenju medijskih sloboda infomisaćemo delegaciju Evropske komisije, misiju OEBS-a u Srbiji, domaća i inostrana novinarska udruženja.

// kraj saopštenja

Izvor: GrO Demokratska stranka (DS)
Postavljeno pre 9 godina i 9 meseci
Komentara: 35
Pregleda: 3767
Povezane teme

Demokratska stranka

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.