Komentara: 18
Pregleda: 23949

Državljanstvo RS: Podnošenje zahteva do 9. oktobra 2012.

17.08.2012. u 15:15h
Izvor: Policijska uprava Subotica
Državljanstvo RS: Podnošenje zahteva do 9. oktobra 2012.

Policijska uprava Subotica obaveštava građane da rok za podnošenje zahteva za sticanje državljanstva Republike Srbije prema članu 52. Zakona o državljanstvu Republike Srbije ističe 9. oktobra 2012. godine.

Građani ove kategorije, koji imaju prijavljeno prebivalište na teritoriji Republike Srbije, a nisu rešili status državljanstva moći će da do ovog datuma podnesu zahtev za upis u evidenciju državljana Republike Srbije po jednostavnijoj proceduri, nakon ovog roka oni će biti tretirani kao stranci.

U skladu sa članom 52. Zakona o državljanstvu Republike Srbije, državljaninom Republike Srbije smatra se i državljanin SFRJ koji na dan 27. februar 2005. godine ima državljanstvo druge republike SFRJ, odnosno državljanstvo druge države nastale na teritoriji SFRJ i prijavljeno prebivalište na teritoriji Republike Srbije u trajanju od najmanje devet godina. Takođe, član 52. Zakona o državljanstvu Republike Srbije odnosi se i na crnogorskog državljanina koji je na dan 3. jun 2006. godine imao prijavljeno prebivalište na teritoriji Republike Srbije, ako podnese pismenu izjavu da se smatra državljaninom Republike Srbije i zahtev za upis u evidenciju državljana Republike Srbije.

Apelujemo na građane da iskoriste mogućnost i do ovog roka u Policijskoj upravi na čijoj teritoriji imaju prijavljeno prebivalište podnesu zahtev za sticanje državljanstva za koji je propisana taksa od 1910,00 dinara.

Građani koji nisu upisani u evidencije državljana Republike Srbije ili nisu podneli zahtev za upis, posle 9. oktobra 2012. godine neće biti u mogućnosti da ostvare pravo na ličnu kartu, putnu ispravu niti neko drugo građansko pravo iako imaju prijavljeno prebivalište i izdatu ličnu kartu. Nakon ovog roka, građani će moći da podnesu zahtev prema drugim zakonskim osnovama, prilikom čega će postupak biti znatno složeniji, uslovi strožiji, procedura duža a propisana taksa će iznositi 15.280,00 dinara.

Državljanstvo RS: Podnošenje zahteva do 9. oktobra 2012.

Dokumenta koja je neophodno priložiti prilikom podnošenja zahteva za upis u evidenciju državljana Republike Srbije su:

  • zahtev koji sadrži podatke o podnosiocu, Policijska uprava u Subotici u kancelariji broj 22
  • izjava da podnosilac zahteva Republiku Srbiju smatra svojom državom
  • izvod iz matične knjige rođenih – do šest meseci star
  • izvod iz matične knjige venčanih
  • uverenje o državljanstvu (bivše republike SFRJ)
  • biografija podnosioca zahteva
  • potvrda o zaposlenju ili školovanju
  • lična karta
  • uverenje o prebivalištu – taksa iznosi 500,00 dinara po podnosiocu
  • taksa za upis u evidenciju državljana Republike Srbije koja iznosi 1910,00 dinara i uplaćuje se na žiro-račun 840-742221843-57

Zahtevom se može obuhvatiti cela porodica i plaća se jedna taksa.
Sve dodatne informacije možete dobiti u Policijskoj upravi u Subotici na broj telefona 024/630312.

Izvor: Policijska uprava Subotica
Postavljeno pre 11 godina i 8 meseci
Komentara: 18
Pregleda: 23949
Povezane teme

Policijska uprava Subotica

dvojno državljanstvo

državljanstvo

državljanstvo srbije

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.