Komentara: 12
Pregleda: 4198

Državljani Hrvatske moći će da glasaju oba dana vikenda u konzulatima u Subotici i Beogradu

03.07.2020. u 09:35h
Izvor: Subotica.com
U Hrvatskoj se u nedelju održavaju parlamentarni izbori. U Srbiji će oba dana vikenda (4. i 5. jul) biti otvorena dva glasačka mesta, pri konzulatima RH u Subotici i Beogradu.
Državljani Hrvatske moći će da glasaju oba dana vikenda u konzulatima u Subotici i Beogradu

Pravo da biraju imaju svi državljani Hrvatske koji su upisani u birački spisak ove države, ali važno je istaći da i na dan glasanja (subota i nedelja) mogu u konzulatu dobiti potvrdu kojom će biti omogućeno da ostvare svoje biračko pravo.

Građane koji imaju pravo da biraju pozvali su iz Hrvatskog demokratskog foruma (HDF), Demokratskog savez Hrvata u Vojvodini (DSHV), ali i Hrvatskog nacionalnog saveta. Oni su složni u pozivu biračima da je neophodno da se izaberu partneri koji će raditi na ostvarivanju dobre komunikacije dve države (Hrvatske i Srbije), a čime će se i direktno uticati na što bolji položaj hrvatske manjine u Srbiji.

- Izlaskom na parlamentarne izbore pokazujemo da smo privrženi matičnoj državi i da nam je stalo do njenog razvoja i daljeg napretka. Pokazujemo, takođe, kako smo zainteresovani da o našem položaju odlučuje Vlada koja će imati razumevanja za sve aspekte našeg manjinskog statusa ovde - objašnjava Zvonimir Perušić, predsednik HDF-a. - Smatramo da pametnim izborom možemo dati doprinos da Vlada u Zagrebu bude sastavljena od političkih stranaka i koalicija koje će na stručan i odgovoran način razmatrati prave teme Hrvata u Srbiji, a koje će rešavanju naših problema pristupiti uvažavajući stvarnost na terenu i razlike koje postoje među političkim i drugim subjektima hrvatske zajednice u Srbiji.

Državljani Hrvatske moći će da glasaju oba dana vikenda u konzulatima u Subotici i BeograduPredsednik DSHV-a pozvao je hrvatske državljane da glas povere "kandidatima one političke stranke s kojom Hrvati u Srbiji imaju najplodonosnija saradnju".

- Svojim izlaskom na izbore hrvatski državljani pokazaće odgovornost za budućnost matične države - poručio je Tomislav Žigmanov, predsednik DSHV-a i pozvao članove i simpatizere da svoj glas daju, kako kaže, predstavnicima političke stranke "koja je u proteklih nekoliko godina višestruko uvećala i ojačala podršku Hrvatima u Srbiji, i sa kojom su hrvatske institucije ostvarile do sada najbolju saradnju".

Predsednica Hrvatskog nacionalnog saveta (Hrvatskog nacionalnog vijeća) Jasna Vojnić istakla je da je izlazak na izbore važan jer tako državljani Hrvatske iskazuju svoju posvećenost najvažnijim političkim procesima u Hrvatskoj i daju aktivan doprinos u onim segmentima koji se najdirektnije tiču i položaja Hrvata u Srbiji.

Državljani Hrvatske moći će da glasaju oba dana vikenda u konzulatima u Subotici i BeograduBirališta, kako u Hrvatskoj, tako i u Srbiji, biće otvorena u nedelju od 7 do 19 časova. U Srbiji državljani Hrvatske moći će da glasaju oba dana vikenda, i to u konzulatima RH u Subotici (Maksima Gorkog 6) i Beogradu (Kneza Miloša 82).

Birači treba da ponesu važeći lični identifikacioni dokumenat RH sa slikom. Birači bez prebivališta u Republici Hrvatskoj kojima je izdata hrvatska lična karta sa podatkom o prebivalištu izvan RH nisu se morali aktivno registrovati, a birači koji nemaju hrvatsku ličnu kartu a nisu aktivno registrovani u birački spisak, na dan održavanja izbora svoje pravo mogu ostvariti potvrdom koju će im tog dana izdati nadležno diplomatsko-konzularno predstavništvo.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 9 meseci
Komentara: 12
Pregleda: 4198

Povezana vest

Povezane teme

Hrvatski konzulat

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.