Komentara: 0
Pregleda: 2436

Drugi upisni rok u Osnovnoj muzičkoj školi

13.08.2019. u 14:42h
Izvor: Subotica.com
Zainteresovanim kandidatima, koji žele da konkurišu za upis u Osnovnu muzičku školu, ostalo je na raspolaganju još nekoliko slobodnih mesta na instrumentima harmonika, truba, violončelo i trombon.
Drugi upisni rok u Osnovnoj muzičkoj školi

Muzička škola Subotica organizovaće drugi upisni rok za osnovce 20. i 21. avgusta, u periodu od 9 do 12 i od 16 do 19 časova. Prema rečima direktorke Dragane Nikolić, ove godine ima mnogo zainteresovanih kandidata, te da za razliku od drugih škola u kojima se broj dece smanjuje, u Muzičkoj školi u našem gradu broj đaka raste iz godine u godinu.

- Najtraženiji instrument je klavir, za njega se uvek traži mesto više i čak ni u junskom roku ne bude dovoljno mesta za svu decu koja žele da se upišu. Slična je situacija i sa gitarom, dok su solo i tradicionalno pevanje takođe u samom vrhu popularnosti - kaže Nikolić, dodajući da instrumenti koji su ostali nepopunjeni takođe imaju svoje "čari". - Sviranje harmonike pruža mnogo mogućnosti, jer se može napraviti solo karijera, a to je istovremeno vrlo čest i veoma tražen instrument u orkestrima. Kod nas se izučava klasična muzika na harmonici, koja je polazna osnova za sve i kada neko nauči da svira klasičnu muziku, on će vrlo lako moći da se snađe u bilo kom drugom žanru, bilo da je narodna, džez ili tradicionalna muzika. Violončelo, truba i trombon su orkestarski instrumenti, ali ukoliko je neko vrlo dobar kao individua, može da bude i solista.

U Osnovnoj muzičkoj školi, solo i tradicionalno pevanje, kontrabas i udaraljke izučavaju se četiri godine, dok se svi ostali instrumenti izučavaju po šest godina, uključujući i duvačke, koji će od 1. septembra, po novom Planu i programu, biti šestogodišnji instrumenti.

- Kod nas se nastava odvija individualno, tako da je učenik sam sa nastavnikom na časovima instrumenta, koje pohađa dva puta nedeljno, isto koliko i solfeđo. Ono što je srpski jezik u školi, to je solfeđo u muzici, odnosno muzičko opismenjavanje koje podrazumeva pisanje nota, diktate, ritam, muzičku memoriju i druge oblasti. Imamo odlične nastavnike koji su stručni, mladi i ambiciozni, koji mnogo rade sa decom, a takođe nam je veoma važna i saradnja sa roditeljima, bez čije podrške nema ničega - ističe direktorka Muzičke škole Subotica.

Nakon završetka osnovnog obrazovanja, učenicima se pruža mogućnost da školovanje nastave u Srednjoj muzičkoj školi koja, pored šest obrazovnih profila, nudi mogućnost pohađanja nastave i na mađarskom jeziku, po čemu je Muzička škola Subotica jedinstvena u našoj zemlji.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2436
Povezane teme
upis u školu muzička škola dragana nikolić
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.