Komentara: 6
Pregleda: 2072

Drugi upisni rok u Muzičkoj školi

07.08.2020. u 12:42h
Izvor: Subotica.com
Muzička škola organizuje drugi upisni rok u osnovnoškolsko obrazovanje na srpskom i mađarskom nastavnom jeziku i to onlajn, podnošenjem prijave putem sajta škole. Slobodnih mesta ostalo je na nekoliko gudačkih i duvačkih instrumenata, a zainteresovani đaci mogu da podnesu prijavu do 25. avgusta, bez polaganja prijemnog ispita i odlaska u školu.
Drugi upisni rok u Muzičkoj školi

Usled novonastalih okolnosti izazvanih epidemijom virusa kovid-19, Muzička škola je ove godine po prvi put organizovala onlajn upis u narednu školsku godinu, te je već u junu odziv đaka bio dobar, budući da su instrumenti poput klavira, gitare i flaute skroz popunjeni, dok je vrlo malo mesta ostalo na pojedinim gudačkim i duvačkim instrumentima, kao što su violina, violončelo, kontrabas, truba, trombon, oboa, fagot i horna.

- U pitanju je svega jedno do dva slobodna mesta na ovim instrumentima, koji su možda manje popularni, ali su i to divni instrumenti koji mogu da se sviraju u orkestru, bendu ili je sa njima moguće graditi solo karijeru - kaže Dragana Nikolić, direktorka Muzičke škole. - Naš zadatak je da, pre svega, decu obrazujemo kao muzičke profesionalce i jako nam je važno da tokom školovanja steknu osnovna znanja iz muzike, da je zavole, poštuju sve žanrove, da razviju muzički ukus i da budu dobra muzička publika. Sve su to mogućnosti koje mogu kasnije primeniti u životu, a učenje instrumenata se preporučuje svakom detetu, pogotovo u mlađem uzrastu, jer ono može da doprinese njegovom razvoju, koordinaciji pokreta, pamćenju i socijalizaciji.

Drugi upisni rok u Muzičkoj školiZa one koji se odluče da upišu Muzičku školu, dodatna pogodnost je što ova obrazovna ustanova raspolaže i bibliotekom iz koje je moguće iznajmiti svaki od predmetnih instrumenata, čime se budžet roditelja rasterećuje dodatnih troškova.

- Svi znamo koliko instrumenti mogu da budu skupi i ovo je mogućnost koju naša škola pruža, da makar u tim prvim godinama, dok se ne vidi da li će dete zavoleti instrument i nastaviti da ga svira, mogu da ga iznajme u biblioteci. Svake godine ih popravljamo, ukoliko imamo sredstava i dokupimo nove, tako da imamo dovoljno za svako dete koje kod kuće nema ovaj instrument - dodaje Nikolić.

Drugi upisni rok u Muzičkoj školiKako se septembar i polazak u novu školsku godinu bliži, iz Muzičke škole kažu da su oni, bez obzira na epidemiološku situaciju, spremni na redovno odvijanje nastave, naravno, ukoliko to Ministarstvo prosvete odobri.

- U našoj školi se nastava instrumenata odvija jedan na jedan, dakle učenik sa profesorom, te se uz primenu maske, distance i redovne dezinfekcije ruku i školskih prostorija, ovaj vid nastave može odvijati potpuno nesmetano. Kada je u pitanju grupna nastava, kao što su časovi solfeđa, i ona može da se odvija bez problema, jer su u pitanju manje grupe od po 10 učenika koji su smešteni u prostranim učionicama, tako da imamo odlične uslove za rad, ali čekamo zvaničnu odluku Ministarstva - poručuje Nikolić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 8 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 2072

Povezana vest

Povezane teme

upis u školu

muzička škola

dragana nikolić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.