Komentara: 5
Pregleda: 3483

Dostojanstveni rad – sa papira uvesti u praksu

07.10.2020. u 14:48h
Izvor: Subotica.com
Povodom obeležavanja Svetskog dana dostojanstvenog rada Savez samostalnih sindikata Subotice organizovao je prezentaciju Programa dostojanstvenog rada za Republiku Srbiju (2019-2022), čiji je nosilac kancelarija Međunarodne organizacije rada u Beogradu.
Dostojanstveni rad – sa papira uvesti u praksu

Kako se moglo čuti, Program dostojanstvenog rada je glavni instrument putem kojeg Međunarodna organizacija rada pruža podršku svojim državama članicama i socijalnim partnerima i predstavlja rezultat strateškog planiranja aktivnosti koje su usaglasili predstavnici države, sindikata i poslodavaca.

- Ovo je treći Program dostojanstvenog rada koji smo usvojili 2019. godine sa našim konstituentima u Srbiji i on obuhvata sve teme i prioritete koje smo  dogovorili tokom više od pola godine pregovaranja. U njega spadaju tri stuba dostojanstvenog rada – socijalni dijalog, zapošljavanje i socijalna politika, a unutar njih uvrstili smo sedam prioritetnih oblasti koje obuhvataju i izrada strategije, borba protiv dečjeg rada,novo zakonodanstvo, podrška mirnom rešavanju radnih sporova – objašnjava Jovan Protić, nacionalni koordinator Međunarodne organizacije rada za Srbiju. – Ovo su teme na kojima može da se napravi napredak u narednih nekoliko godina.

Predstavnici  sindikalnih organizacija upoznali su se sa svim mehanizmima zaštite prava radnika, kreiranjem i poštovanjem međunarodnih radniih standarda, procedurama žalbi...

Dostojanstveni rad – sa papira uvesti u praksu- Dostojanstven rad znači dostojanstven život. To znači da sva dokumenta i papire koje imamo usvojene moramo da primenjujemo u našim životima. Počev od zaposlenja, prava i obaveza radnika koje se moraju urediti – ističe Ištvan Huđi, predsednik Saveza samostalnih sindikata Subotice - Poslodavac mora  da poštuje i ceni zaposlenog jer će samo tako imati radnika koji dobro radi. Sindikalni aktivisti treba da vide kako to funkcioniše u svetu, oni to imaju u svojim kompanijama , imaju pravilnike o ponašanju ali sada da vidimo kako to zaista funkioniše.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 6 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 3483
Povezane teme

ištvan huđi

savez samostalnih sindikata subotice

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.