Komentara: 1
Pregleda: 605
Foto

"Dogville" premijerno 31. oktobra u Pozorištu "Kostolanji Deže"

22.10.2020. u 13:36h
Izvor: Subotica.com
Druga premijera u sezoni, predstava "Dogville" po tekstu Larsa Von Triela, a u režiji Andraša Urbana" igraće se 31. oktobra u Pozorištu "Kostalanji Deže", s početkom u 19:30 časova. Glumačkoj ekipi koju čine Boris Kučov, Gabor Mesaroš i David Buboš, na sceni će im se po prvi put pridružiti glumice Timea Filep i Andrea Verebeš.
"Dogville" premijerno 31. oktobra u Pozorištu "Kostolanji Deže"

Kada je napravljen, filmsko ostvarenje "Dogville" trebalo je da bude kritika američkog društva, što se zameralo reditelju Larsu Von Trielu, jer nikada nije bio u Sjedinjenim Američkim Državama. Međutim, nakon filma, ubrzo je predstava počela da se igra po teatrima širom Evrope i pojedinim zemljama Azije, što svedoći o tome da Von Triel nije napisao kritiku američkog društva, nego bilo kod društva na svetu.

- Film jeste poslužio kao osnova za predstavu, ali se ne bavimo ovim filmom i u predstavi čak nemamo ni reference na film. Naprotiv, mi napuštamo film i on nema veze sa našom predstavom - pojašnjava Andraš Urban, reditelj predstave. - Ovo je predstava koja se radi u vrlo malom krugu ili, bolje rečeno, porodičnom krugu i ima više razloga za to, jer sam planirao da radimo predstavu koja će se dešavati unutar "Kostolanjija" samo sa svojim snagama da bismo mogli da odgovorimo na svaki izazov stvarnosti i da možemo da nastavimo sa radom, ali nam je bilo potrebno i da produbimo naš odnos i bez obzira na sve, isto bih izabrao ovaj način rada.

Po rečima Vedrane Božinović, dramaturškinje predstave, "Dogville" je priča o osveti, položaju  žena u društvu i o tome da nema dobrih i loših ljudi, već da smo svi dobri u svojim mislima i uverenjima sve dok nam neko ne postavi pitanje da li smo zaista učinili sve što je u našoj moći da pomognemo drugome.

- Ovo je tužna priča o gradu po imenu "Dogville", a tužna je jer je to zapravo priča o nama, o ljudima. Bez obzira gde živimo, u kojem malom ili velikom gradu, ovo je tužna priča jer govori o ljudskoj prirodi. Ona dotiče sve stvari koje čine svakodnevicu, a koje su u poslednjih nekoliko meseci, koliko živimo u vanrednim okolnostima, stavljene pod lupu i čini se da vanredne okolnosti povećavaju sve negativnosti koje se dešavaju u jednom društvu - kaže Božinović. - Mislim da smo napravili jednostavnu, ali istovremeno duboku predstavu koja govori o svim ovim stvarima. Mislim da je zabavna, ali i da postavlja pitanja. Ona jeste tužna priča i ne treba je gledati sa distancom , već tako da postanemo i shvatimo da smo deo nje.

Glumačku ekipu, koja će komad premijerno izvesti 31. oktobra u Pozorištu "Kostolanji Deže", čine Boris Kučov, Gabor Mesaroš i David Buboš, a na sceni će im se po prvi put pridružiti i glumice Timea Filep i Andrea Verebeš.

- Jako mi je drago što sam tu, jer od srednje škole pratilm ansambl "Kostolanji Deže" i Andrašove predstave i jako mi je drago što sada mogu da radim sa njima - istakla je Andrea Verebeš, dodajući da ova predstava pokreće vrlo važna pitanja. - Jako mi je važno pitanje zašto sam ja dobra ili loša osoba, kada pripadam ili ne pripadam ovde i šta znači biti žena u društvu i kada dolazi neko nov i sve to uruši.

- Želim da svako ko pogleda ovu predstavu bude otvoren prema tome i da posmatra kako se i šta dešava u našim zajednicama, pri čemu ne mislim samo na manje ili veće gradove, već na naša radna mesta, fakultete, pošte ili bilo koju drugu manju zajednicu - nadovezala se Timea Filep. - Volela bih da oni koji pogledaju predstavu vide to na taj način, jer ovo je priča o tome kako se svi mi ponašamo u tim situacijama i kada neko novi dođe i malo prodrma naš mir. To sam ja, to ste vi, to smo svi mi.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 mesec i 1 nedelju
Komentara: 1
Pregleda: 605
Povezane teme
andraš urban pozorište kostolanji deže pozorište deže kostolanji pozorišna predstava premijera predstave predstava
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.