Komentara: 1
Pregleda: 2053
Foto

"Dogville" premijerno 31. oktobra u Pozorištu "Kostolanji Deže"

22.10.2020. u 15:36h
Izvor: Subotica.com
Druga premijera u sezoni, predstava "Dogville" po tekstu Larsa Von Triela, a u režiji Andraša Urbana" igraće se 31. oktobra u Pozorištu "Kostalanji Deže", s početkom u 19:30 časova. Glumačkoj ekipi koju čine Boris Kučov, Gabor Mesaroš i David Buboš, na sceni će im se po prvi put pridružiti glumice Timea Filep i Andrea Verebeš.
"Dogville" premijerno 31. oktobra u Pozorištu "Kostolanji Deže"

Kada je napravljen, filmsko ostvarenje "Dogville" trebalo je da bude kritika američkog društva, što se zameralo reditelju Larsu Von Trielu, jer nikada nije bio u Sjedinjenim Američkim Državama. Međutim, nakon filma, ubrzo je predstava počela da se igra po teatrima širom Evrope i pojedinim zemljama Azije, što svedoći o tome da Von Triel nije napisao kritiku američkog društva, nego bilo kod društva na svetu.

"Dogville" premijerno 31. oktobra u Pozorištu "Kostolanji Deže"

- Film jeste poslužio kao osnova za predstavu, ali se ne bavimo ovim filmom i u predstavi čak nemamo ni reference na film. Naprotiv, mi napuštamo film i on nema veze sa našom predstavom - pojašnjava Andraš Urban, reditelj predstave. - Ovo je predstava koja se radi u vrlo malom krugu ili, bolje rečeno, porodičnom krugu i ima više razloga za to, jer sam planirao da radimo predstavu koja će se dešavati unutar "Kostolanjija" samo sa svojim snagama da bismo mogli da odgovorimo na svaki izazov stvarnosti i da možemo da nastavimo sa radom, ali nam je bilo potrebno i da produbimo naš odnos i bez obzira na sve, isto bih izabrao ovaj način rada.

Po rečima Vedrane Božinović, dramaturškinje predstave, "Dogville" je priča o osveti, položaju  žena u društvu i o tome da nema dobrih i loših ljudi, već da smo svi dobri u svojim mislima i uverenjima sve dok nam neko ne postavi pitanje da li smo zaista učinili sve što je u našoj moći da pomognemo drugome.

"Dogville" premijerno 31. oktobra u Pozorištu "Kostolanji Deže"- Ovo je tužna priča o gradu po imenu "Dogville", a tužna je jer je to zapravo priča o nama, o ljudima. Bez obzira gde živimo, u kojem malom ili velikom gradu, ovo je tužna priča jer govori o ljudskoj prirodi. Ona dotiče sve stvari koje čine svakodnevicu, a koje su u poslednjih nekoliko meseci, koliko živimo u vanrednim okolnostima, stavljene pod lupu i čini se da vanredne okolnosti povećavaju sve negativnosti koje se dešavaju u jednom društvu - kaže Božinović. - Mislim da smo napravili jednostavnu, ali istovremeno duboku predstavu koja govori o svim ovim stvarima. Mislim da je zabavna, ali i da postavlja pitanja. Ona jeste tužna priča i ne treba je gledati sa distancom , već tako da postanemo i shvatimo da smo deo nje.

Glumačku ekipu, koja će komad premijerno izvesti 31. oktobra u Pozorištu "Kostolanji Deže", čine Boris Kučov, Gabor Mesaroš i David Buboš, a na sceni će im se po prvi put pridružiti i glumice Timea Filep i Andrea Verebeš.

"Dogville" premijerno 31. oktobra u Pozorištu "Kostolanji Deže"

- Jako mi je drago što sam tu, jer od srednje škole pratilm ansambl "Kostolanji Deže" i Andrašove predstave i jako mi je drago što sada mogu da radim sa njima - istakla je Andrea Verebeš, dodajući da ova predstava pokreće vrlo važna pitanja. - Jako mi je važno pitanje zašto sam ja dobra ili loša osoba, kada pripadam ili ne pripadam ovde i šta znači biti žena u društvu i kada dolazi neko nov i sve to uruši.

- Želim da svako ko pogleda ovu predstavu bude otvoren prema tome i da posmatra kako se i šta dešava u našim zajednicama, pri čemu ne mislim samo na manje ili veće gradove, već na naša radna mesta, fakultete, pošte ili bilo koju drugu manju zajednicu - nadovezala se Timea Filep. - Volela bih da oni koji pogledaju predstavu vide to na taj način, jer ovo je priča o tome kako se svi mi ponašamo u tim situacijama i kada neko novi dođe i malo prodrma naš mir. To sam ja, to ste vi, to smo svi mi.

Izvor: Subotica.com
Obraćanje povodom premijere predstave "Dogville" Obraćanje povodom premijere predstave "Dogville" Obraćanje povodom premijere predstave "Dogville" Obraćanje povodom premijere predstave "Dogville" Obraćanje povodom premijere predstave "Dogville" Obraćanje povodom premijere predstave "Dogville" Obraćanje povodom premijere predstave "Dogville" Obraćanje povodom premijere predstave "Dogville"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 6 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2053
Povezane teme

andraš urban

pozorište kostolanji deže

pozorište deže kostolanji

pozorišna predstava

premijera predstave

predstava

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.