• Pregleda: 1837

Dodeljene medalje Lajoša Vermeša

Dodeljene medalje Lajoša Vermeša

Čitaonica Gradske biblioteke bila je premala da primi sve one koji su želeli da budu prisutni uručenju priznanja najboljim pojedincima i ekipama u akciji izbora najboljih sportista za medalju Lajoša Vermeša. Članovi žirija najviše glasova dali su odbojkašu Spartaka Luki Mediću.

Svi sportisti koji su se našli na listi najboljih dobili su Vermešove diplome.

Član gradskog veća zadužen za sport, omladinu i turizam, Nemanja Simović, uručio je medalju namenjenu najboljem sportskom kolektivu za 2011. godinu. Ženski odbojkaški klub Spartak dobio je najviše glasova od strane žirija.

Sportski novinar Nikola Stantić zaslužan je za jednu ovakvu sportsku priču.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

2
A medalja za Nikolu ? Odgovori
Medalja "Vermeš" fino sija, ali obasjava prostor na kojem se vidi da je čitav posao na plećima jednog čoveka kome prilze saradnici tek kada su obasjani medijskom pažnjom. Nikola Stantić je kao fah novinar vodeći solo akciju individualno, uz gotovo beznačajnu i sporadičnu podršku kolega reanimirao ugled grofa Vermeša i njegov doprinos uspostavljanju mnogih vrednosti u Subotici.
Doprineo je da se reafirmiše ime Lajoša Vermeša i da se svake godine makar povodom svečane dodele medalja sa poštovanjem izgovara to ime, ime graditelja. Sve što je grof Vermeš ozidao i sagradio od cigle i maltera, sve mu je oteto i sve je ili nestalo ili propalo do nestajanja jer za poslednjih 100 godina niko se nije našao da te materijalne vrednosti očuva ili da im udahne obnovu. Palićka Ledara je nedovoljan izuzetak!
Međutim, mimo polja materijalne kulture ostala je civilizacijska tekovina koja stalno raste, razvija se i stalno daje nove plodove. Grof Vermeš je u Subotici inaugurisao vrednosti SPORTA kao specifične subkulture .
Na Vermešovim temeljima je stasala ta građevina koja se zove SUBOTIČKI SPORT, na njenoj gradnji i stalnoj dogradnji i obnovi je angažovano na stotine hiljada sportista - mladih ljudi.
To je proces koji traje u kontinuitetu i spaja tri veka: 19. 20 i 21. jer grof Vermeš je to seme sporta kao planetarnog pokreta organizovano rasadio još u 19. veku i primilo se i traje i ne računajući povremena posustajanja razvija se i dalje.
Ako duh grofa Vermeša luta nad ovim prostranstvima sasvim je sigurno da je zaprepašćen da se duh industrijske kulture koji se rađao paralelno sa uspostavljanjem subkulture sporta urušava i nestaje. Ni u jednoj industrijskoj disciplini nemamo ni jednog reprezenta koji je ravnopravni takmac na svetskom tržištu ali na specifičnom kantaru gde se mere dostignuća sportske kulture još kako imamo barjaktare od individualnih legionara do kolektivnih sportskih legija.
Snagu i lepotu te tvorevine koja je stekla snagu večnih i neuništivih vrednosti razni gradski činovnici su čerupali i koristili za svoje male i beznačajne karijere koristeći subotički oreol "grada sportova" kao svoju odoru koju navlače kad izlaze na pozornicu da se udvaraju narodu. Uvek kada ih vidim tako zaogrnute znam da će nešto slagati.
Opštinski činovnik Simović koji nema nikakvu autentičnu vezu sa sportom ali "zadužen je za sport" i taj prezaduženi činovnik se pozvao da deli Vermešove medalje. Deli tuđe i ne može da se odupre toj želji da u rukama drži nešto tuđe.
Ali imao je pravo da dodeli samo jednu medalju. Imao je pravo da dodeli zlatnu medalju novinaru Nikoli Stantiću i da mu se duboko pokloni i da zahvali na istrajnosti, na trudu i na ostvarenju odlične ideje kojom se reafirmiše Vermešovo vizionarstvo. Naravno da to nije učinio. Sve ostalo morao je da prepusti sportistima, Stantiću kao autoru akcije i porodici Vermeš. Opštinski zaduženi činovnik je čekao trenutak da se popale reflektori i kamere da bi nastupio. Možda misli : kad ruka zaduženog činovnika uručuje medalje i plakete to je važnije nego kad patrijarh daje naforu ili papa udeljuje hostiju.
Imao je bolju priliku za to koju je mogao sam da oblikuje. Kao zaduženi činovnik za sport propušta već toliko prilika da mobiliše gradski senat radi ustanovljavanja "Fondacije Vermeš" - institucije koja će se organizovano i sistematski baviti negovanjem sportske tradicije i promocijom novih sportskih dostignuća. Ne može večno da traje individualna snaga novinara Stantića bez obzira na njegovu istrajnost i čestitost motiva. I Vermešova ideja razvoja sporta je dobila snagu tek kada su se konstituisali klubovi. Modernim jezikom reklo bi se : potrebna je institucija da bi se ideja razvila i živela. Zato je potrebno da institucija o obliku fondacije nasledi i razvija individualnu akciju čiji je zaslužni začetnik novinar Nikola Stantić.
Kada je grof Vermeš skakutao za lopticom, zveckao mačevima i ležernim zaveslajima brodio palićkom vodom, njegovi znojavi i besni nadničari su ga možda psovali i proklinjali. Međutim, mnogo su grđe psovke i kletve današnjih nadničara kojima su moderne gaazde oduzele sve, uključujući i šansu na budućnost. Vermeš je ostavio svu svoju duhovnu imovinu u nasleđe svojim sugrađanima, materijalnu mu je oduzeta ali je ostavio i povod da pitamo : hoće li neko od današnjih "vlasnika bezbadežnih nadničarskih života" učiniti bilo šta što će se za 100 godina pamtiti kao čestito delo . Da li će današnji gospodari izgraditi nešto od materijalnih vrednosti i ostaviti svojim pokolenjima ili će se odlučiti za dalje uzimanje .
Nikoli pripadaju sve čestitke za istrajnost i čestito žrtvovanje za promociju autentičnih vrednosti, a zaduženi činovnik Simović bi mogao da počne da se razdužuje pred javnošću time što bi bez kamera i bliceva na grob Lajoša Vermeša izneo buket cveća.
jaca Odgovori
Hm.. dok sam citala komentar obuzela me je jeza zbog saznanja koliko je neko sposoban da mrzi nicim izazvan . Bila sam na dodeli ovogodisnjih priznanja i dobro se secam Simovicevih reci na kraju obracanja gde posebnu zahvalnost odaje Nikoli Stanticu na negovanju ovako lepe tradicije. Takodje se setih i divnih reci unuka Lajosa Vermesa koji se zahvalio i Nikoli i gradu Subotici sto na ovako lep nacin cuvaju uspomenu na njegovog dedu. Na kraju cuh a i videh kako upravo Nikola Stantic zahvaljuje svome gradu sto mu svake godine pomaze u organizaciji ove manifestacije. Medalja Vermes zaista fino sija....
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.