• Pregleda: 5974

Dodatni radovi na Narodnom pozorištu koštaće 63,2 miliona dinara

Ispumpavanje vode iz podruma novog dela Narodnog pozorišta, kao i niz dodatnih radova koji nisu bili predviđeni prethodno potpisanim ugovorom sa izvođačem "Morava in", moraće da se sprovedu u narednom periodu kako bi se radovi VII i VIII/0 faze priveli kraju. Vrednost ugovora, koji je danas dodeljen izvođaču iz Kruševca, iznosi 63,2 miliona dinara bez PDV-a.
Dodatni radovi na Narodnom pozorištu koštaće 63,2 miliona dinara

Grad Subotica je pre godinu dana zaključio ugovor sa izvođačem "Morava in" iz Kruševca, koji je imao na raspolaganju 300 kalendarskih dana za završetak radova predviđenih VII i VIII/0 fazom na izgradnji zgrade Narodnog pozorišta. Međutim, kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji, u toku izvođenja radova je konstatovano da postoji potreba za dodatnim radovima koji nisu ugovoreni, a za koje je zatraženo i mišljenje Uprave za javne nabavke. Nakon dobijanja saglasnosti, Grad je pokrenuo pregovarački postupak bez objavljivanja poziva za podnošenje ponuda, te će "Morava in" biti angažovana i na izvođenju dodatnih radova.

Među radovima koje je neophodno izvesti, jeste ispumpavanje vode iz podruma novog dela pozorišta. U navedenoj dokumentaciji, precizira se da sadašnji nivo vode u podrumskom delu iznosi oko 60 centimetara, a crplјenje bi trebalo da se uradi mulјnom potapajućom pumpom i montažnim fleksibilnim odlivnim crevima, koja se montiraju od pumpe do izliva u postojeće revizione šahte spolјne kanalizacije.

- U toku crplјenja vode nephodno je stalno dežurstvo radnika radi premeštanja pumpe i odvodnih creva, kao i ručnog uklanjanja krupnog otpada sa površine vode (letve, daske, tkanine i dr.), iznošenje i lagerovanje otpada na privremenu gradilišnu deponiju. Crplјenje vode izvršiti mulјnom pumpom do nivoa slobodnog prirodnog oticanja vode prema postojećim drenažnim šahtama, kao i iz postojećih šahti u podrumu koje su bile predviđene za drenažne pumpe i cevi, kako bi se nakon crplјenja vode mogla izvršiti defektaža problema prodora vode od strane predstavnika investitora - navodi se u konkursnoj dokumentaciji, pri čemu se napominje da je rok za završetak ovih radova pet dana.

Osim toga, konstatovano je i da u šahtu kod teretnog lifta dolazi do prodora i stalnog priliva podzemne vode, te je predviđeno da se, nakon ispumpavanja vode i povezivanja pumpi u drenažnim šahtovima na automatski režim, voda svakodnevno povremeno ispumpava u trajanju od dva sata, do trenutka sanacije prodora vode. Nakon toga, uslediće i betoniranje rupa u drenažnim šahtama podruma novog dela pozorišta, kako bi se zatvorio dalјi dotok vode. 

Dodatni radovi koje će "Morava in" takođe morati da izvede su zaštita termoizolacije kamenom vunom za ventilisanu fasadu, iznošenje monolitnih kamenih stepenika iz prostorije trafoa, molersko-farbarski radovi, oblaganje sokle starog dela objekta granitnim pločama i drugi, za koje će na raspolaganju imati 90 dana od uvođenja u posao.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

40
Joki Odgovori
Jedina vlast koja je u stanju da ZAVRSI sta su drugi zapoceli. Svaka cast gradonacelniku i svim zaposlenima na svim nivoima vlasti. Zivela Srbija i Subotica.
Овца за шишање
Сви ми кажу да сам цвећка
ки памук ми душа мека
на време сам приметио
шта ме с Лабаном чека.

Морао је баш да бидне
запршка у сваку чорбу
водио сам ја са њиме
непоштедну борбу.

Продао сам ТВ да га нема више,
од кад ми је празна кућа
дишем с пуна плућа.
Сви од реда частим,
одморих се јадан,
ки што рђа једе гвојзе
глоцкао ме Лабан.

Док је овде са нас био
смршао сам петнаес’ кила
пролио сам много суза
због Лабан-баксуза.
Већ се трипут кандидово
знају и комшијски врапци.
Ако опет он то реши
ћу отегнем папци.
NN
Kako kažu, nije glupom muka što je glup. Problem je onima u okolini. Jadna tvoja okolina.
AlwaysUltra
Da su u stanju - zavrsili bi pre koju godinu.
ffilozoff
OVI iz sns-a i svm-a su puno para upumpali u pozoriste !!! Pobedili izbore,,obecanjima,ALI nista zavrsili nisu...SAD ispumpavaju!!!
C
Šta je to završeno?
ffilozoff
DR.DJINDJIC-citat-Mnogi su vezbali politicku glumu,pa je i najpazljivijim posmatracima tesko da procene sta su prazne price,a sta stvarne namere...-zavrsen citat.
JOS MALO
Pa, zaista ISKRAĐUJU sve čega se dohvate. I to vrlo uspešno.
stone Odgovori
HAHAHA ... i opet ... HAHAHAHA ... IMT
JOS MALO
Kratko pojašnjenje skraćenice "IMT", toliko odomaćene kod nas, naročito kada su javne nabavke u pitanju i trošenje budžetskih i ino sredstava, a znače:

IMAL' MENE TU
Slobodan Odgovori
Pre više od 100 godina, Gradska kuća je napravljena za dve godine, a ovo čudo, uz pomoć svih mogućih mašina i tehnologije koja nije ni postojala pre 100 godina,"gradite" već 15 godina. Kraj nije ni blizu.
AHA
Gradska kuća za 4 godine, a ovi iz DS što su započeli nisu planirali problem podzemnih voda kad su rušili Pozorište koje nije trebalo rušiti jer kad se finalizuje biće predimenzionirano, i ne znam koliko će koštati troškovi održavanja i ima li uopšte dovoljno ljudi za posete ovakvom jednom megalomanskom objektu?
Ivan
@aha nije da ih branim, ali ovaj megalomanski projekat je ideja vaših koalicionih partnera (svm)
Olivia Bajor
Najbolji kommentar!
024 Odgovori
Kad se pocne graditi kuca gradi se od temelja pa do krova... vi radite obrnuto.. zar se prvo kad se pravi objekat NE ispita zemljiste na kojem ce biti napravljan objekat?... samo filujete troskove i pojedinci su vec gadno oparili svoje novcanike. Treba blokirati centar izaci isred pozorista i dovesti novininare i napraviti jedan INSAJDER i stati kraju ovoj pljacki i sramoti.. sto godina gradite pozoriste.. i nikad dosta para.. a niste ni.. NApola posla.
Ogorčeni Odgovori
Ode još pola miliona evra niz vodu... hoće li neko odgovarati??!
AlwaysUltra
Pa znate vec da ''hoce''.
Ali ne na ovom svetu.
dileja Odgovori
Kad već ima vode napravite bazen za kupanje.
Pajo Odgovori
Šta je sada Ovo? Dodatni radovi? A u početku radova je izgradjeno pumpno okno sa odvodom u kanalizaciju. Pa pet puta sam već ispumpava. Znači pumpa, automatski treba da izbacuje vodu. Pumpa je bila tamo do pre jedno 6 godina. Ovo je samo peljašenje nas.
Al Hambra Odgovori
Htedoh reci 'kraducka se, kraducka se' ali ovo sad vec tesko da je kraduckanje, pre ce biti blatantno pljackanje naroda. A bar da su digli neku lepotu, nego tu staklenu grozotu koja je ruglo i sramota grada.
Rudolf Odgovori
Šta košta da košta ali da bude kako treba i da se završi.
Pa naravno Odgovori
I ko ce odgovarati sto svake godine gubi grad milione i miliona na izgradnju objekta koji je trebao biti zavrsen pre 10 godna ako ne i vise ?
AlwaysUltra Odgovori
Ispumpali su oni vec ceo grad - ovo su im poslednje oaze grabezi - doduse ispostavljaju se kao rupe bez dna i u ovakvom drustvu , s ovako pasivnim podanicima , sigurno nemaju nameru da zatrpaju bunar iz kojeg grabe koliko god im treba !!
Milan024 Odgovori
Za ispumpavanje vode, obicnim pumpama koje kostaju : 300€/kom., skupljnje krpa I drugih otpada iz podrum a pozorista :63 millions rsd. E, to moze samo u Subotici !
Duro Molnar Odgovori
Neka laban prepumpa u zelenu fontanu !!
Olivia Bajor
Auuuu, ovo mi bolela malo!
anonym Odgovori
loooopooooviiiii
NADA Odgovori
Podzemne vode su se pojavile jos kod kopanja temelja!Tada su "strucnjaci"trebali napraviti projekat sanacije,pa onda nastaviti radove.Tako ce biti i sa Zelenom fontanom!!!Javasluk i kradje.
pista Odgovori
Strucnjaci... ako ne prorade mozgovi podzemne vode ce vam se stalno pojavljivati... samo vi pumpajte, ispumpavajte!
Nina Odgovori
Stasale su i otišle brojne generacije koje nisu imale priliku da postanu prava pozorišna publika u svom gradu! Da li je za to neko kriv?
Olivia Bajor
Da, svi oni koji su kao što si ti.
C Odgovori
Na šta tačno odlaze svi te silne stotine miliona?

Za 10 milki ja napravim kuću i sve se vidi, a tu curi li curi, rupa bez dna, i ništa se ne vidi.
Palić Odgovori
Kinezi izgrade zgradu od 57 spratova za 19 dana cccccc
SUsu Odgovori
Strucnjaci zeznuli stvar, umesto da isprave greske, vlast im jos puni dzepove.
Ni rim nije izgrađen za jedan dan, ali pozoriste :)
Simo Odgovori
Podzemne vode nije moguce trajno ispumpati. Danas ispumpas, a sutra ujutro opet ista kolicina vode. Ispumpavanje vode je vec napravljeno i ide automatski. Cena je prenaduvana. Razumeo bih cenu da je pored ispumavanje vode u tu cenu ukljucena i trajna sanacija problema.
Jimi Odgovori
Pozorište više ne treba publika otišla u svet a ovima treba samo gusle festival. To je njihov kulturni nivo
Vlaximus Odgovori
koliko je svima poznato, pozorište se i rušilo i obnavljalo zbog podzemnih voda...
na kraju kada se sve završilo, sekla se nova zgrada zbog uvlačenja izolacije,
vode je stalno bilo, ona ne nestaje...
ogromni propusti raznih inžinjera, magistra i doktora građevine.
lepo sebi napravili posao i uz razne dosadašnje, sadašnje i buduće vlasti
pokrasti poreske obveznike.
sve njih zatvoriti i konfiskovati imovinu, njima i najbližoj familiji i vratiti
deo pokradenog novca...
SImica Odgovori
@aha;)
Planirali i srušili oni koji su i danas u interesnoj koaliciji,rušio -geza kućera a pokušava da u istom maniru gradi bogomdani laban svm je u obe igre...
"Što propusti deli radivoje dočekuje mali radojica"
Subotcanin Odgovori
Pisss of keejk!!
Budalastina Odgovori
Covece,Panon grad 2 velika projekta i u oba mu ulazi voda.Mislim na pozoriste i hotel Galeriju.A da i 3. Projekat nezavrseni bazen.Taj koji je naredio rusenje pozorista,treba ga u zatvor.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.