Komentara: 40
Pregleda: 7387

Dodatni radovi na Narodnom pozorištu koštaće 63,2 miliona dinara

02.08.2019. u 14:59h
Izvor: Subotica.com
Ispumpavanje vode iz podruma novog dela Narodnog pozorišta, kao i niz dodatnih radova koji nisu bili predviđeni prethodno potpisanim ugovorom sa izvođačem "Morava in", moraće da se sprovedu u narednom periodu kako bi se radovi VII i VIII/0 faze priveli kraju. Vrednost ugovora, koji je danas dodeljen izvođaču iz Kruševca, iznosi 63,2 miliona dinara bez PDV-a.
Dodatni radovi na Narodnom pozorištu koštaće 63,2 miliona dinara

Grad Subotica je pre godinu dana zaključio ugovor sa izvođačem "Morava in" iz Kruševca, koji je imao na raspolaganju 300 kalendarskih dana za završetak radova predviđenih VII i VIII/0 fazom na izgradnji zgrade Narodnog pozorišta. Međutim, kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji, u toku izvođenja radova je konstatovano da postoji potreba za dodatnim radovima koji nisu ugovoreni, a za koje je zatraženo i mišljenje Uprave za javne nabavke. Nakon dobijanja saglasnosti, Grad je pokrenuo pregovarački postupak bez objavljivanja poziva za podnošenje ponuda, te će "Morava in" biti angažovana i na izvođenju dodatnih radova.

Među radovima koje je neophodno izvesti, jeste ispumpavanje vode iz podruma novog dela pozorišta. U navedenoj dokumentaciji, precizira se da sadašnji nivo vode u podrumskom delu iznosi oko 60 centimetara, a crplјenje bi trebalo da se uradi mulјnom potapajućom pumpom i montažnim fleksibilnim odlivnim crevima, koja se montiraju od pumpe do izliva u postojeće revizione šahte spolјne kanalizacije.

- U toku crplјenja vode nephodno je stalno dežurstvo radnika radi premeštanja pumpe i odvodnih creva, kao i ručnog uklanjanja krupnog otpada sa površine vode (letve, daske, tkanine i dr.), iznošenje i lagerovanje otpada na privremenu gradilišnu deponiju. Crplјenje vode izvršiti mulјnom pumpom do nivoa slobodnog prirodnog oticanja vode prema postojećim drenažnim šahtama, kao i iz postojećih šahti u podrumu koje su bile predviđene za drenažne pumpe i cevi, kako bi se nakon crplјenja vode mogla izvršiti defektaža problema prodora vode od strane predstavnika investitora - navodi se u konkursnoj dokumentaciji, pri čemu se napominje da je rok za završetak ovih radova pet dana.

Dodatni radovi na Narodnom pozorištu koštaće 63,2 miliona dinara

Osim toga, konstatovano je i da u šahtu kod teretnog lifta dolazi do prodora i stalnog priliva podzemne vode, te je predviđeno da se, nakon ispumpavanja vode i povezivanja pumpi u drenažnim šahtovima na automatski režim, voda svakodnevno povremeno ispumpava u trajanju od dva sata, do trenutka sanacije prodora vode. Nakon toga, uslediće i betoniranje rupa u drenažnim šahtama podruma novog dela pozorišta, kako bi se zatvorio dalјi dotok vode. 

Dodatni radovi koje će "Morava in" takođe morati da izvede su zaštita termoizolacije kamenom vunom za ventilisanu fasadu, iznošenje monolitnih kamenih stepenika iz prostorije trafoa, molersko-farbarski radovi, oblaganje sokle starog dela objekta granitnim pločama i drugi, za koje će na raspolaganju imati 90 dana od uvođenja u posao.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 9 meseci
Komentara: 40
Pregleda: 7387

Povezane vesti

Povezane teme

Narodno pozorište

rekonstrukcija pozorišta

izgradnja narodnog pozorišta

zgrada narodnog pozorišta

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.