Komentara: 37
Pregleda: 7543

Voda muči graditelje Narodnog pozorišta

13.06.2019. u 09:55h
Izvor: Politika Online
Aktuelnom izvođaču odobreno je još 60 dana za završetak, zbog nepredviđenih radova. Stručnjaci kažu da je problem voda u podrumu.
Voda muči graditelje Narodnog pozorišta

Građevinci kruševačkog preduzeća „Morava in” zadržaće se na gradilištu Narodnog pozorišta u Subotici najmanje još 60 dana kako bi završili poslove preuzete na javnom tenderu jula prošle godine.

Gradska uprava Subotice upravo je, uz ugovor kojim im je prošle godine dodeljen posao, objavila i da je preduzeću „Morava in” odobrila produženje roka izgradnje u odnosu na prethodno ugovorenih 270 dana, a zbog toga što su se u toku realizacije ugovora pojavili nepredviđeni radovi od kojih su neki uticali na organizaciju i dinamiku izvođenja.

Ugovor sa izvođačem potpisan je 16. jula prošle godine nakon što je pre toga postojala pauza od godinu dana. Zbog toga se iz republičke, pokrajinske i gradske kase „nagomilao” novac u iznosu od 500 miliona dinara dovoljan za završetak sedme i prvi deo osme faze. Međutim, ni do novog izvođača se nije došlo lako, nego tek nakon tri kruga pregovora tokom kojih je „Morava in” početnu cenu od nešto više od 461 milion dinara, spustila na 429 miliona.

Sadašnji produžetak je drugi aneks postojećeg ugovora, koji je dopunjavan zbog potrebe novog predmera radova, a nezvanično, upućeni procenjuju da će dodatni radovi koštati između 70 i 80 miliona dinara.

Stručnjaci su jednodušni u oceni: na obim nepredviđenih radova uticala je fazna gradnja. Narodno pozorište u Subotici gradi se, obnavlja i dograđuje već 12 godina, na njemu su se menjali izvođači, gradilište mirovalo između pojedinih faza.

U ovom konkretnu slučaju „nepredviđene” radove treba čitati i kao vlagu koju u poslednjih godinu dana nikako ne mogu da uklone iz podrumskih delova objekta. Zbog toga je prošle jeseni i stari, zaštićeni deo Narodnog pozorišta iz 1854. godine „presečen” da bi se postavila izolacija, i to naknadno, nakon što je urađena fasada. Podzemna voda preplavila je novi deo objekta kroz, kako se pretpostavlja, neblindirane otvore za lift. Problem je nastao i u starom, zaštićenom delu jer malter koji je ovde primenjen nije, kako se očekivalo, isušio vlagu. Voda se i dalje pojavljuje u podrumu, a sada se rose i zidovi starog dela što ranije nije bio slučaj.

Takođe, zbog fazne gradnje, čiji obim je prilagođavan novčanim iznosima koji su na raspolaganju, završetak niskonaponske trafo-stanice je „ispao” iz tenderske dokumentacije, te objekat nije priključen na struju.

To su problemi koje građevinci treba ubrzo da reše, ali oni koji su upoznati sa stanjem na terenu kažu da je građevinska operativa „Morava ina” pokazala veliku odgovornost i stručnost u radu na ovom objektu, pažljivo se konsultujući sa stručnjacima oko svakog detalja. Njihov posao posebno je osetljiv u delu rekonstrukcije enterijera starog zaštićenog dela objekta, odnosnog ulaznog hola, velikog stepeništa i nekadašnje balske dvorane, čija obnova i vraćanje u stanje približno nekadašnjem je u toku. Na gradilište su stigli i delovi pokretne kapije, složene konstrukcije kojom će se omogućiti mobilna veza između pozorišne sale i prostora trga na kojem je teatar.

Stručni tim angažovan oko Narodnog pozorišta sastaje se svake sedmice, a jednom mesečno tim sastancima prisustvuje i odgovorna osoba iz Ministarstva kulture. Prema nezvaničnim informacijama, ministarstvo je odobrilo novac za narednu fazu radova stavljajući pred građevince i obavezu da 2020. godine završe bar jednu funkcionalnu celinu u Narodnom pozorištu. To bi značilo da može da se koristi bar jedna od projektovane tri sale.

Izvor: Politika Online
Postavljeno pre 1 godinu i 3 meseca
Komentara: 37
Pregleda: 7543
Povezana vest
Povezane teme
Narodno pozorište rekonstrukcija pozorišta izgradnja narodnog pozorišta zgrada narodnog pozorišta
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.