• Pregleda: 7359

Voda muči graditelje Narodnog pozorišta

Aktuelnom izvođaču odobreno je još 60 dana za završetak, zbog nepredviđenih radova. Stručnjaci kažu da je problem voda u podrumu.
Voda muči graditelje Narodnog pozorišta

Građevinci kruševačkog preduzeća „Morava in” zadržaće se na gradilištu Narodnog pozorišta u Subotici najmanje još 60 dana kako bi završili poslove preuzete na javnom tenderu jula prošle godine.

Gradska uprava Subotice upravo je, uz ugovor kojim im je prošle godine dodeljen posao, objavila i da je preduzeću „Morava in” odobrila produženje roka izgradnje u odnosu na prethodno ugovorenih 270 dana, a zbog toga što su se u toku realizacije ugovora pojavili nepredviđeni radovi od kojih su neki uticali na organizaciju i dinamiku izvođenja.

Ugovor sa izvođačem potpisan je 16. jula prošle godine nakon što je pre toga postojala pauza od godinu dana. Zbog toga se iz republičke, pokrajinske i gradske kase „nagomilao” novac u iznosu od 500 miliona dinara dovoljan za završetak sedme i prvi deo osme faze. Međutim, ni do novog izvođača se nije došlo lako, nego tek nakon tri kruga pregovora tokom kojih je „Morava in” početnu cenu od nešto više od 461 milion dinara, spustila na 429 miliona.

Sadašnji produžetak je drugi aneks postojećeg ugovora, koji je dopunjavan zbog potrebe novog predmera radova, a nezvanično, upućeni procenjuju da će dodatni radovi koštati između 70 i 80 miliona dinara.

Stručnjaci su jednodušni u oceni: na obim nepredviđenih radova uticala je fazna gradnja. Narodno pozorište u Subotici gradi se, obnavlja i dograđuje već 12 godina, na njemu su se menjali izvođači, gradilište mirovalo između pojedinih faza.

U ovom konkretnu slučaju „nepredviđene” radove treba čitati i kao vlagu koju u poslednjih godinu dana nikako ne mogu da uklone iz podrumskih delova objekta. Zbog toga je prošle jeseni i stari, zaštićeni deo Narodnog pozorišta iz 1854. godine „presečen” da bi se postavila izolacija, i to naknadno, nakon što je urađena fasada. Podzemna voda preplavila je novi deo objekta kroz, kako se pretpostavlja, neblindirane otvore za lift. Problem je nastao i u starom, zaštićenom delu jer malter koji je ovde primenjen nije, kako se očekivalo, isušio vlagu. Voda se i dalje pojavljuje u podrumu, a sada se rose i zidovi starog dela što ranije nije bio slučaj.

Takođe, zbog fazne gradnje, čiji obim je prilagođavan novčanim iznosima koji su na raspolaganju, završetak niskonaponske trafo-stanice je „ispao” iz tenderske dokumentacije, te objekat nije priključen na struju.

To su problemi koje građevinci treba ubrzo da reše, ali oni koji su upoznati sa stanjem na terenu kažu da je građevinska operativa „Morava ina” pokazala veliku odgovornost i stručnost u radu na ovom objektu, pažljivo se konsultujući sa stručnjacima oko svakog detalja. Njihov posao posebno je osetljiv u delu rekonstrukcije enterijera starog zaštićenog dela objekta, odnosnog ulaznog hola, velikog stepeništa i nekadašnje balske dvorane, čija obnova i vraćanje u stanje približno nekadašnjem je u toku. Na gradilište su stigli i delovi pokretne kapije, složene konstrukcije kojom će se omogućiti mobilna veza između pozorišne sale i prostora trga na kojem je teatar.

Stručni tim angažovan oko Narodnog pozorišta sastaje se svake sedmice, a jednom mesečno tim sastancima prisustvuje i odgovorna osoba iz Ministarstva kulture. Prema nezvaničnim informacijama, ministarstvo je odobrilo novac za narednu fazu radova stavljajući pred građevince i obavezu da 2020. godine završe bar jednu funkcionalnu celinu u Narodnom pozorištu. To bi značilo da može da se koristi bar jedna od projektovane tri sale.

Izvor: Politika Online

povezane teme

37
Igor Odgovori
Dobro je; znaci sledece godine bar nesto da bude u funkciji. Iskreno, mislio sam da nece nikad...
I.S.
Pa i neće nikad. Dobro si mislio.
Baš će nešto da bude u funkciji iduće godine...
Dok je u izgradnji mogu da kradu, kada ga završe neće više moći. Zato ga neće ni završiti nikada.
AlwaysUltra Odgovori
Nedavno je receno da ce do kraja 2019 biti zavrseno Pozoriste.
Sada cujemo da ce do 2020 mozda biti zavrsena jedna sala.

Mislim da cemo predstave u komplet zavrsenoj zgradi gledati malo nakon sto se provozamo prvom linijom BG metroa i onda okupamo u cistom Palickom jezeru ...
ACA
Nemoj tako "al~ways ", biće to sve , što bi Bunjevac kazo ~ nikako ! Znao je upokojeni Jožika , ako ne krene , neće imat ko završit . Nego ovo za vodu me baš čudi ! Mogli su pitati bilo kojeg baću , na bilo kojoj ćoši , lipo bi im kazo ~ "kad uniđete podzemlju zdravo je mokro"
Trovach
@ACA...Svaki pravi Suboticanin zna da je u centru oduvek bio visok nivo podzemnih voda. Na mestu parka ispred zeljeznicke stanice i onih vila se nalazila Rogina bara, a sadasnjom Strosmajerovom je tekla Suboticka reka, mada bi se pre moglo reci "reka", jer je to bio potok. To je onaj tok sto ide pored Kelebije, isao je Strosmajerovom i nastavljao Prvomajskom i dalje do Palica. Preko njega je vodila stara "Gabric cuprija". Zatrpavanjem svih tih tokova i bara doslo je do povisavanja nivoa podzemnih voda. Jbg, ne moze se protiv prirode.
xy Odgovori
No,ovo je stvarno bezobrazluk. Pa zbog vode u podrumu je sruseno Pozoriste!
MILENIJA Odgovori
Tako je kada se ne angažuju profesionalci nego naprednjački podobni kadrovi.
Pa zar, pored ovoliko odličnih subotičkih građevinaca, da angažuju preduzeće iz Kruševca!!
Zar oni mogu bolje od Subotičana poznavati i rešavati probleme građevina u Subotici?!
To što je neko bio najjeftiniji, ne znači ništa, jer kad se kasnije ispostavi da radovi ne valjaju, ispadne skuplje od najskupljih ponuđača. Ali ko o tome misli u tom opštinskom društvu hohštaplera.
River Odgovori
Da su lepo pravili zgradu istih gabarita a ne ovu ogromnu i nakaradnu skalameriju, radovi bi verovatno bili već gotovi uz daleko manje troškove. Niti bi došlo do tolikog razmaka između faza gradnje jer se zgrada u jednom trenutku mogla konzervirati a ne stajati "na izvol'te" sve te godine.

Ali ne, mora to biti megalomanski i nepotrebno, mora se tu krasti i muljati. Što je najgore, iste njuške koje su inicirale ceo taj cirkus i dalje sede u foteljama. Neki su pod drugom zastavom ali manje-više se i dalje motaju oko vrha.
Lilla@ Odgovori
O boze, ako se Morava javila na tender, morao je znati da mora blindirati te otvore za lift pre nastanka stete. Ovako je neopravdano bio jeftiniji od onih izvođača, koji su taj trošak predvideli. Dodatni radovi su inace omiljena stavka izvođača za izvlačenje dodatnih para.
Nebojsa Odgovori
Mogu vam reći da imamo najskuplje pozorište na svetu
ACA
Zoranov plato tek što je skup !
ČINJENICA Odgovori
Na panou iza tarabe piše (papir sve prima) da je rok za završetak radova juni 2019. godine, dakle ovih dana. I biće, tačnije "malo sutra", jer će po svemu sudeći još puno vode poteći drenažnim cevima iz podruma, ali i mimo prečistača na Paliću, odnosno uliti se da ne kažem šta direktno u turistički sektor jezera pre nego što podignuta zavesa označi ...- kraj jedne, dugogodišnje drame, i početak inih drugih, mada ne i zvane "Zločin i kazna". Barem ne u "režiji" zvaničnih organa.
Joksa
Pa dobro jel vidiš da je sve u redu i da se piše da je od juna dat rok još 2 meseca. Sve lepo i po PS-u napisano, al ti nećeš da pročitaš tekst. Kakva je ova Subotica postala ... mrziteljska. Inače, za pozorište su svi koji su i sad u Gradskoj kući u skupštini krivi :)
Trovach
@JOKSA...Nije Subotica postala mrziteljska. Oduvek smo sve vas prihvatali bez pogovora, mada smo ponekad mozda trebali podvuci crtu, ali ovakvog bahatog trosenja gradskih para nikada nije bilo. Uz mnogo manje troskova Subotica je nekada bila grad za ponos, a danas od sramote ne smem pozvati u goste nekog ko nikada nije posetio moj rodni grad. Vi sto ste dosli nemate taj osecaj sramote, a upravo ste ga vi upropastili, a prvi cete otici da skrnavite druge gradove.
ČINJENICA
@ TROVACH

I sam sam tzv, dođoš, što smo na ovaj ili onaj način svi do jednoga, od juna 1970. godine (ala vreme leti, ali i u jesen, zimu...?!), ali se i pored toga trudim, naravno u okviru mogućnosti, da Sabatka i obližnji Palić budu sredine hvale vredne. Da li takav stav imaju i svi navodni starosedeoci, nekom drugom prilikom. A kako ko, pa i @ JOKSA shvata moje pisanije, o tem ne bih uopšte.
Trovach
Vi ste dakle dosli u Suboticu 2 godine posle mog rodjenja, tako da se sigurno secate kako je nas grad izgledao pre "slavnih" 90-ih i jos "slavnijih" poslednjih 7-8 godina. Ja zelim cistu i urednu Suboticu, a da komunalci kazne svakog ko je prlja, bez obzira na porodicno stablo.
I.S. Odgovori
Zgrada Sidnejske opere je mala maca kakav je građevinski poduhvat i izazov subotičko pozorište.
Objektivan Odgovori
I sad se postavlja pitanje zašto su trebali srušiti staro pozorište?
Ta stara gradnja je bila bolje napravljena,nego ova nova!
Koji bre stručnjaci... Stručnjaci koji vrede su već svi u inostranstvu.
A o ovima iz Kruševca da ne govorimo. Svaki veći posao u gradu oni dobijaju...
A kao drugo. Zašto se mora po fazama izgraditi objekat?
Bruka i sramota za Subotičku građevinsku struku i za sam grad.
Po svemu sudeći,moj,još nerođeni(a) unuk(a) će ići u ovo pozorište.
Trovach
Slazem se jer sam dobro poznavao staru zgradu pozorista (odigrali smo tamo mnogo koncerata). Nije ona bila u tako losem stanju kako se tvrdilo i uz strucne zahvate bismo ponovo imali ono nase pravo pozoriste,
P.S. Gde je onaj prelepi veliki kristalni luster ?
ČINJENICA
@ TROVACH

Gde je kristalni luster saznaće se jednog lepog dana, a možda i neće, tokom zvođenja pomenute drame (i to kakve?) "Zločin i kazna", u organizaciji merodavnih organa. Inače, iako je Pozorište (1864.) starije od Sinagoge (1902.), potonja mi je delovala urnisanije, ali i pored toga blešti nakon restauracije. Da li je na sličan način mogao "oživeti" i Talijin hram, ne bih mogao kasti.
Vladislav Odgovori
Pa ZatVorte slavinu.
Vladislav Odgovori
Da je Perica na vreme otiso u policiju do svega ovog ne bi doslo!
Da, da... Odgovori
Skadar na Bojani....
Trovach
Mozda treba nekoga da uzidamo. Mozda nekoga ko gabaritno ispunjava standarde za ovako "velelepno" zdanje.
024 Odgovori
TAKO SE RADI: Za 19 dana Kinezi izgradili zgradu od 57 spratova... Kineska kompanija “Broad Group” izgradila je od temelja do vrha zgradu od 57 spratova za samo 19 dana, objavio je Gizmodo.
A mi imamo 101 etapu i toliko produzetaka rokova... normalno da je komplikovane podzemne vode kad mora "MORAVA IN" da radi.. ocigledno dace na kraju biti "MORAVA OUT".. a neko trlja dlanove. Sramota 12 godina..kao i Palicko jezero i svaka veca investicija... obilaznica 20 i vise godina... bez komentara.
Procenitelj Odgovori
Kad angazujete firme iz Kruševca a ne iz Podgorice.Vidite kako Aqva Park napreduje.Ovde je neko loše procenio verujući da sebi čini!
Subo Odgovori
Opaaa pozoriste na vodi.
Porosenko Odgovori
Resice to moćni dvojac.Njihovo znanje sposobnosti i uspeh su predmet spoznaje i divljenja svih gradjana.Gostuju na svim univerzitetima obrazujući mlade narastaje.Sad moraju u zavičaj u odbranu onoga u što "veruju".
HANIBAL Odgovori
Ali za jedno 2 godine bice nam ....
dokle god su bilborderi, Dzejevi i ostali nojvei iz barke na camcu nema nama boljeg sutra
a ni pozorista gotovog
amen
Steve Odgovori
Vidim ovde su sve neki hejteri, a niko se ne bavi matematikom. Cena radova smanjena sa 461 milion na 429 miliona. Pa onda dodatni radovi 70 do 80 miliona. Matematicarima dosta.
Dragana Odgovori
A koliko je odobreno "dana" ne-aktuelnim izvodjacima?
Mozakss Odgovori
Hoceli luster vratiti nazad ?
Masa materijala.koja je uklonjena sa starog pozorista je i dalje u upotrebi.ocito da je za neke.objekte ipak dobra,a za pozoristr ne valja.
Iliti sto bi neki rekli..zidanje skadra radi..
Nrg Odgovori
Koliko se para nakralo preko pozorista... i koliko ce se tek pokrasti... osladilo im se, pa im se ne isplati da ga zavrse. Djubrad!
ACA Odgovori
" TROVACH " . Sve si tačno napisao , ali i mnogi drugi komentatori i komentatorka . Bio sam uveren da ne treba rušiti , nego obnoviti . Nisam bio jedini . Držalo me to , dok ne imadoh priliku , da porazgovaram sa dva glumca i jednom glumicom . Poznatii su , svo troje . Kao spontano ( onako s neba u rebra ) , upitah ~ šta bi oni , a da su Bog i batina , novo ili adaptacija ? Svo troje rekoše NOVO ! Verujem da ljudi znaju . Osteje novo , ne samo Subotici , nego i mnogo šire . Kažu , mogućnosti za scenu su neuporedivo veće , naročito opera i balet . Još o ciglama , lusteru i tako tim ovozemaljskim aktivnostima . Uveren sam da to znaju , oni koji to treba da znaju . A znam , da je moguće i podzemni parking , ispod zelene fontane da se napravi .
Trovach
Ponavljam, pozoriste nije bilo ruina. Tako vredan istorijski objekat se ne sme pretvoriti u betonsku rugobu. Siguran sam da je bila moguca restauracija, a da je bas bilo neophodno rusenje, moralo je sve ostati u sto originalnijem stanju. Sta mislite, kako ce izgledati obnovljen Notr Dam?
ČINJENICA
Iako kao "dasa iz Vrbasa" Suboticu volem (opravdano) za zeru manje od Olimpa u ravnici, kako ga je nazvao pesnik Gustav Krklec svojevremeno, u kojem svako malo pohodim nasleđenu nekretninu, odnos prema "novom" okruženju nije upitan. Što se pak tiče izgleda Notr Dama nakon obnove ne verujem da će se koliko zrnce peska razlikovati od prethodnog izgleda, iz prostog razloga, jer "eksperte" poput lokalnih majka ne rađa dva puta.
Putnik namernik Odgovori
Jel čuo neko za vodene probleme Promenade u NS? Izgleda da je počela epidemija podzemnih voda. Gde su vakcine?
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.