• Pregleda: 1488

Dobrovoljno testiranje zatvorenika na HIV sutra u Okružnom zatvoru

U sklopu aktivnosti povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv HIV-a i AIDS-a, zatvorenici koji odslužuju kaznu u Okružnom zatvoru u Subotici biće u prilici da se sutra, u periodu od 11 do 14 časova, dobrovoljno testiraju na ovaj virus.
Dobrovoljno testiranje zatvorenika na HIV sutra u Okružnom zatvoru

Subotički Okružni zatvor bio je prvi u našoj zemlji u kojem su, pre pet godina, zatvorenici dobili priliku da se dobrovoljno testiranju na HIV. Ove godine, akciju organizuje Unija organizacija Srbije, u saradnji sa Opštom bolnicom Subotica, a testiranje će biti poverljivo i dobrovoljno za sve zainteresovane.

- Testiranje je anonimno, odnosno ne uzima se ime i prezime osobe, ona ne treba da pokaže ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu ili bilo koji drugi dokument. Potrebno je samo da dobrovoljno izrazi želju da se testira, nakon čega će se prvo posavetovati sa doktoricom, što traje oko desetak minuta. Testiranje se radi brzim testovima na HIV koji su bezbolni, tako što se uzima jedna kapljica krvi iz kažiprsta, a rezultat se dobija u roku od 7 do 10 minuta - kaže Vladimir Antić, ispred Unije organizacija Srbije, koja se bavi zaštitom osoba koje žive sa HIV-om i AIDS-om.

Testiranju koje će se održati sutra, prethodila je edukacija osoblja i zatvorenika u Okružnom zatvoru na temu HIV-a i AIDS-a.

- U saradnji sa Zavodom za javno zdravlje Subotica i Udruženjem "Stav+" edukacija je urađena u decembru, o tome kako je nastala infekcija, kako se ona širi, kao i kako da se zaštite od ove infekcije. Takođe, urađena je i senzibilizacija u odnosu na osobe koji žive sa HIV-om ili se sumnja da su HIV pozitivne, kako ne bi došlo do razvoja stigme i diskriminacije, odnosno isključenja ovih ljudi iz opštih društvenih tokova - objašnjava Antić. 

Osim subotičkog Okružnog zatvora, ove godine testiranje na HIV je sprovedeno u još devet zatvora u Srbiji i do sada nije otkriven nijedan oboleo.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

5
avet Odgovori
Pa šta ima da ih testiraju na SIDU dobrovoljno, to treba da bude obavezno za njih.
Da svaki od zatvorenika zna sa kime tamo ima posla.
Javna je tajna da zatvorenicima prilikom zajedničkog grupnog tuširanja jako često ispadne sapun iz ruke na pod, pa se često moraju saginjati da sapun podignu sa poda.
Posle kada izađu iz zatvora se čude kako to da su zaraženi virusom.
Momak
Ti si izgleda gledao malo previše američkih filmova.
saša
O čemu ti to. Lepo piše da je testiranje izvršeno u devet zatvora i da nije evidentiran ni jedan oboleli.
Vukodav
To "momcino" hahahh sta i reci,napisati na ovo?
malo filmovi,malo mastanje doticne persone
C
Ok.
Ti iz iskustva ili...?
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.