• Pregleda: 1124

Dobrovoljno i poverljivo savetovanje i testiranje na HIV

U okviru obeležavanja Svetskog dana borbe protiv side, svi zainteresovani sugrađani biće sutra, 7. decembra, u mogućnosti da provere svoje zdravlje besplatnim, dobrovoljnim i poverljivim, odnosno anonimnim savetovanjem i testiranjem na HIV, na Gradskom trgu, u periodu od 13 do 16 časova. Pre toga, od 9 do 12 časova, tu mogućnost imaće i osobe na odsluženju krivičnih sankcija u Okružnom zatvoru.
Dobrovoljno i poverljivo savetovanje i testiranje na HIV

Prema rečima Vladimira Antića, izvršnog direktora Unije organizacije Srbije koja se bavi zaštitom osoba koje žive sa HIV/AIDS-om (USOP), jedini način da se otkrije eventualno prisustvo HIV-a u organizmu, jeste testiranje, te da je izuzetno važno da se infekcija otkrije na vreme, kako bi se odmah započelo s lečenjem i upotrebom terapije radi očuvanja zdravlja, a ukoliko je već narušeno, da bi se ono stabilizovalo. 

- Sa HIV-om se danas živi i ukoliko se infekcija otkrije na vreme i odmah počne s lečenjem, osobe koje je imaju mogu normalno da prožive ljudski vek, čak da uz pomoć terapije podignu svoje zdravlje i postanu neinfektivni. Zato su testiranja i savetovanja veoma bitna i korisna, a ona su besplatna, dobrovoljna i poverljiva, odnosno anonimna, te nije potreban nikakav identifikacioni dokument, lični podatak ili zdravstvena knjižica. Potrebna je samo dobra volja i malo slobodnog vremena zarad očuvanja zdravlja i života, kako sopstvenog, tako i tuđeg - poručio je Antić.

Savetovanje i testiranje, koje će se održati sutra na Gradskom trgu, po osobi traje od 10 do 15 minuta. Predviđeno je da se akcija realizuje u periodu od 13 do 16 časova, a prema rečima organizatora, ukoliko bude više zainteresovanih građana, akcija može da traje i duže.

Ovu aktivnost zajednički organizuju USOP iz Beograda, Asocijacija Duga iz Šapca, Stav plus iz Subotice i Zavod za javno zdravlje iz Subotice, uz podršku Grada Subotice i ViiV Healthcare iz Velike Britanije. 

Izvor: Subotica.com

povezane teme

1
avet Odgovori
Vidim iz teksta da će ovo besplatno, dobrovoljno, poverljivo i anonimno savetovanje i testiranje na HIV biti na Gradskom trgu, u periodu od 13 do 16 časova.
Nadam se da to vozilo u kom će vršiti testiranje, neće biti postavljeno ispred Mekdonaldsa, na očigled one kamere koja 24 sata snima taj prostor, a čitav dokoni komšiluk mi kroz njega posmatra centar grada.
Da ne bude posle, ej, komšija, video sam te da si bio na testiranju na SIDU, kako si prošao??
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.