Komentara: 4
Pregleda: 1559

Dobrovoljni davaoci krvi, srećan vam praznik!

14.06.2021. u 14:32h
Izvor: Subotica.com
Služba za transfuziologiju Opšte bolnice Subotica raspolaže s bazom podataka od oko 17.000 dobrovoljnih davalaca krvi. To je registar svih ljudi koji su bar jednom dali krv i na taj način nekome spasili život. Iako neki od njih više nisu aktivni, kako zbog starosne granice, tako iz zdravstvenih ili ličnih razloga, svaki put kada bi bili pozvani da daju krv, uvek su se rado odazvali i zato im danas, na Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, zdravstveni radnici čestitaju praznik.
Dobrovoljni davaoci krvi, srećan vam praznik!

Kako objašnjava dr Anastazija Mrđa, načelnica Službe za transfuziologiju, usled epidemije virusa kovid-19 prošle godine je prikupljeno oko 800 jedinica krvi manje nego 2019. godine, ali je u ovoj godini, u periodu od januara do maja, zabeležen porast od 379 jedinica, dok je za pet meseci prikupljeno ukupno 2.375 jedinica najdragocenije tečnosti.

- Poslednjih godina postoji evidentno veći broj uzetih jedinica krvi u Službi za transfuziologiju, za oko 62 odsto u odnosu na terenske akcije, a takav trend se nastavlja i dalje. U toku prvih pet meseci organizovana je 41 akcija na teritoriji našeg okruga, a novih dobrovoljnih davalaca u ovoj godini je bilo 206 i nadamo se da su oni imali pozitivno iskustvo i da će nam doći ponovo - kaže dr Mrđa.

Dobrovoljni davaoci krvi, srećan vam praznik!Koliko naši sugrađani imaju razvijenu svest o značaju dobrovoljnog davanja krvi, naša sagovornica kaže da o tome najbolje govori podatak da komponenti krvi za lečenje naših bolesnika uvek ima dovoljno, kao i da Služba za transfuziologiju trenutno ima zadovoljavajuće zalihe za lečenje svojih pacijenata.

- Svest o značaju dobrovoljnog davanja krvi stiče se primerom u kući, porodici, školi, kasnije u svom okruženju i mislim da naši sugrađani zaista znaju koliko je važno i humano pomoći drugom čoveku dajući krv. Mediji su takođe veoma bitni u informisanju i edukaciji stanovništva, kao i društvene mreže, koje bi se, po mom mišljenju, mogle bolje iskoristiti za promociju dobrovoljnog davanja krvi, pogotovo među mlađim stanovništvom - ističe dr Mrđa.

Dobrovoljni davaoci krvi, srećan vam praznik!

Povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, Služba za transfuziologiju zahvalila se svim saradnicima, zaposlenim članovima, kao i volonterima Crvenog krsta Subotice, Bačke Topole i Kanjiže na nesebičnom zalaganju, promociji i organizaciji akcija prikupljanja krvi, a najviše dobrovoljnim davaocima, koji su vrlo često nesvesni svog dobročinstva.

- Zahvaljujem svim našim dobrovoljnim davaocima krvi što su za svoj humani čin uvek pronašli vreme i volju, i omogućili da Opšta bolnica i bolesnici koji se leče u njoj, nikada ne ostanu bez ove dragocene tečnosti. Samo davalaštvo razvijeno na principima dobrovoljnosti i anonimnosti predstavlja temelj savremene medicine koja bi, bez obzira na sva tehnološka i savremena medicinska saznanja, bila manje uspešna bez dobrovoljnih davalaca krvi - poručuje dr Mrđa. - Još jednom čestitam svim dobrovoljnim davaocima krvi njihov dan i želim im dobro zdravlje, uspeh i sreću u privatnom životu.

Dobrovoljni davaoci krvi, srećan vam praznik!

Dobrovoljni davalac krvi može da bude svaka zdrava osoba, uzrasta od 18 do 65 godina, koja nema neku akutnu ili hroničnu bolest za koju uzima terapiju. Muškarci mogu da daju krv na svaka tri meseca, a najmanji razmak između dva davanja kod žena je četiri meseca. Dobrovoljni davaoci i oni koji to žele da postanu, krv mogu da daju svakog radnog dana u Službi za transfuziologiju od 7 do 10 časova, kao i na akcijama van bolnice, koje organizuju sa saradnicima.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 10 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 1559

Povezana vest

Povezane teme

dobrovoljno davanje krvi

transfuziologija opšta bolnica

svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

dr anastazija mrđa

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.