Komentara: 7
Pregleda: 7641

Đoković: Pokrajina će podržati poslovne inkubatore

08.11.2016. u 18:09h
Izvor: TV Subotica
Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković i podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Nebojša Vojnović, posetili su Poslovni  inkubator u Subotici.
Đoković: Pokrajina će podržati poslovne inkubatore

Podrška preduzetnicima koji posluju u okvirima poslovnih inkubatora – bio je glavni cilj posete potpredsednika Pokrajinske vlade Poslovnom inkubatoru Subotica. Đoković je napomenuo da prethodna Pokrajinska vlada nije imala dovoljno sluha za stvarne potrebe ovih ljudi, stoga je prvo neophodno analizirati stanje, kako bi se već u narednoj budžetskoj godini pružila podrška kroz konkurse.

„Ukupni problemi privrede se izgleda prelivaju i na inkubatore i na ono malo i mikro preduzetništvo. Dakle – nedostatak likvidnosti i obrtnih sredstava koji us neophodni za nove zamajce u proizvodnji, takođe nedostatak edukacije  i oslanjanja na ona veća izvozna tržišta. Takođe, i trgovinski lanci nemaju dovoljno sluha za malo preduzetništvo i oni svojim visokim kvotama i zahtevima onemogućavaju brojnim ljudima da ostvare novu finansijsku i materijalnu vrednost učestvovanjem na tržištu. Ni banke nemaju sluha da podstaknu startapove, spin ofove, novo preduzetništvo, oni pre svega gledaju na profit i kroz profit gledaju na rizike, a ovi ljudi sa nekom početnom imovinom i kapitalom to ne mogu da zadovolje, tako da mi, kao država mormo da nađemo određene ekvivalente finansijskih mehanizama da bi oni zaista počeli da funkcionišu i rade,“ objašnjava Ivan Đoković.

Poslovni inkubator Subotica postoji već deset godina i broji 17 firmi, dok je još četiri poslalo prijave. Bila je ovo prilika da se Inkubator po prvi put predstavi novoj Pokrajinskoj vladi, odnosno da predstavi razvojne ideje, ali i ukaže na probleme sa kojima se suočava.

„Od razvojnih ideja što bismo trebali da uradimo u što skorije vreme, a što je i naš najveći problem, to je da rešimo novu lokaciju inkubatora, da se izgradi novi inkubator i da se skine taj trošak, da bi se sve to moglo dati stanarima ili firmama u inkubatoru za njihov razvoj,“ napominje Ildiko Zedi, v.d. direktorke Poslovnog inkubatora.

Pokrajinska vlada sledeće godine imaće jedan program startapova zajedno sa Garancijskim fondom, a takođe, Sekretarijat za privredu i turizam raspisaće konkurs za inovacije i kreativnu idustriju. Kroz ove konkurse tretiraće se umrežavanje klastera, ali i inkubatora.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 7 godina i 5 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 7641
Povezane teme

biznis inkubator

poslovni inkubator subotica

ildiko zedi

ivan đoković

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.