Komentara: 40
Pregleda: 7251

DJB: "Oprez, kampanja se plaća narodnim parama"

13.12.2016. u 21:01h
Izvor: GrO Pokret "Dosta je bilo"
Saopštenje Gradskog odbora Pokreta "Dosta je bilo" Subotica prenosimo u celosti.
DJB: "Oprez, kampanja se plaća narodnim parama"

Nedavno usvojenim budžetom Srbije Subotica može da računa više od 420 miliona dinara za realizaciju kapitalnih projekata u gradu, a obezbeđena su sredstva za nastavak radova na obilaznici oko Subotice, izgradnji Narodnog pozorišta i razvoju turizma na Paliću. Radi se o novcu koji očigledno Subotica nije mogla da obezbedi, a da u republičkoj kasi, iz koje taj novac sad pristiže, eto ima para i za to. Znači, u Subotici manjak novca u budžetu, a u republičkom se preliva. Paradoks je veći time što mi građani novac uplaćujemo u tu republičku kasu kroz poreze i doprinose, pa zašto onda treba da čekamo da se Vučić seti da nam iz te kase nekad nešto da nazad? Zašto grad ne raspolaže novcem svojih građana u malo većoj meri? Zašto neko iz Beograda treba da bude dobročinitelj koji će nama dati malko naših para nazad, da nam se nađe i to samo onda kad je vladar raspoložen?

Šta je suština ove informacije?

Sve tri investicije godinama unazad stranke koriste kao sredstvo kojima se privlače glasovi birača pred izbore, kao dobar povod za obračune sa stranačkim oponentima ili kao odličan paravan da se ne govori o drugim, ne manje važnim temama od kojih zavisi život stanovnika Subotice i okoline. Slede nam izbori opet na proleće i eto opet ovih tema, a novac će da se nađe, malo se nakupilo kod gospodara, pa će nam još nešto manje vratiti i to nam je taman to.

Centralizacija novca je centralizacija moći, a u Srbiji je to itekako izraženo. Izbori će biti na proleće, a kad vam neko dobrom voljom daje da nešto izgradite u svojoj sredini, valja mu dati i glas, zar ne? Osim, ako malo bolje promislimo i shvatimo da se gazda hvali našim rođenim parama. Rezime je da smo mi i svi građani Srbije napunili tamo neku republičku kasu, pa ćemo sad da dobijemo neki kusur. Ali, taj kusur ćemo opet debelo da platimo, jer će blagajnik te kase da se slika, preseca vrpce, predstavlja kao dobročinitelj i pokupi glasove narodnih masa koje neće tako precizno razimisliti i shvatiti otkud njemu u opšte te pare da ih nama Subotičanima velikodušno daje dok se smeška tv kamerama u sred predizbornog haosa.

Ne osporavajući činjenicu da su ovom gradu potrebni i putevi i pozorište i razvijeni turizam, pitamo:

Zašto gradonačelnik Subotice Bogdan Laban ni 5 meseci nakon stupanja na ovu funkciju nije objavio program rada i da li je to zato što je čekao da iz Beograda dobije informaciju za šta će mu se obezbediti finansijska podrška iz one kase naših para, pa da mu to onda naprasno postane program? Da li ni program rada gradske uprave ne možemo da imamo bez ukazane pažnje i klimanja glavom premijera?

Treba da dobijemo i obilaznicu i turizam i pozorište, ali ne zato što je premijer dobar, već zato što smo mi doprinoseći punjenju javnih kasa sve to sami zaslužili i to još odavno.

Pokret Dosta je bilo se zalaže za decentralizaciju javnih finansija. Novac treba da se troši u što većoj meri tamo gde se prihodi i ubiraju, a to su lokalni i okružni nivoi. Na tim nivoima treba i da se donose odluke o trošenjima sredstava i prioritetnim potrebama građana koje treba rešavati. Protiv smo svake preterane centralizacije, jer je ovo što sada imamo njen ekstreman oblik. Deleći naše pare i kiteći se rezultatima upotrebe istih tih naših para, jedan političar kupuje sebi ogromnu popularnost i veliki broj glasova. A, mi plaćamo poreze za to. A, on dobročinitelj. E, dosta je bilo!

// kraj saopštenja

Izvor: GrO Pokret "Dosta je bilo"
Postavljeno pre 7 godina i 4 meseca
Komentara: 40
Pregleda: 7251
Povezane teme

Y krak

zaobilaznica oko subotice

izgradnja narodnog pozorišta

bogdan laban

obilaznica

dosta je bilo restart

pokret dosta je bilo

kapitalni projekti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.