Komentara: 0
Pregleda: 5815
Foto

Đaci pripremali zdrave obroke

08.11.2016. u 17:49h
Izvor: Subotica.com
Povodom obeležavanja Evropskog dana pravilne ishrane i kuvanja sa decom u Hemijsko-tehnološkoj školi  održana je  akcija „Mladi kuvaju“, u okviru koje su  đaci uz podršku stručnjaka Centra za promociju zdravlja pripremali zdrave obroke.
Đaci pripremali zdrave obroke

Prema istraživanjima zdravstvenog stanja stanovništva Srbije, u odnosu na 2006. procenat gojazne dece je povećan sa 8,5 na 13,7 odsto. Takođe, uočeno je da je došlo i do pada onih koji konzumiraju zdrave namirnice.

- Istraživanje zdravstvenog stanja stanovništva Srbije je pokazalo da 51 odsto dece svakodnevno jede voće i 57 odsto povrće, dok ga ostali konzumiraju nedovoljno ili ga uopšte ne konzumiraju. Najčešće se konzumira beli hleb, a u posmatranom periodu zabeležen je i pad onih koji konzumiraju integralni hleb. Korišćenje životinjskih masti je sa 33 odsto smanjeno na 25 odsto, ali ne i kod nas u Vojvodini gde i dalje oko 31 odsto stanovništva i dalje najviše koristi životinjske masti - kaže dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja u Zavodu za javno zdravlje.

Stručnjaci upozoravaju da prekomerna telesna težina već u dečjem i adolescentskom uzrastu ostavlja velike posledice na fizičko i mentalno zdravlje.

- Sve je veći broj gojazne dece kod koje se razvija dijabetes već u tom uzrastu, javljaju se problemi sa koštanim sistemom i zglobovima koji trpe veliki pritisak a ne bi trebalo zanemariti ni uticaj na mentalno zdravlje. Gojazna deca imaju ograničene sposobnosti, ne mogu da rade fizičko, često su nespretniji pa ih zato zadirkuju druga deca. U tom smislu želimo da deca u školskom uzrastu saznaju ne samo šta je pravilna ishrana već i da steknu veštine za pripremanje zdravih obroka. Priprema obroka može biti vrlo interesantna i na taj način deca mogu napraviti užinu zdraviju od one, koja  se nudi u okolini škola, gde obično kupuju „brzu hranu“ od koje se goje-kaže dr Kosić Bibić - Sa učenicima smo danas pripremali  pileću salatu, koja bi mogla da bude kompletan obrok. Kao predlog za užinu pripremali smo slatke mafine sa čokoladom i orasima, kao i energetske žitne štanglice sa suvim voćem.

Izvor: Subotica.com
Dan zdrave hrane Dan zdrave hrane Dan zdrave hrane Dan zdrave hrane Dan zdrave hrane Dan zdrave hrane Dan zdrave hrane Dan zdrave hrane
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 5815
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.