• Pregleda: 2188

Đaci posetili Železničku stanicu

Đaci posetili Železničku stanicu

U okviru programa Dečje nedelje, učenici drugog razreda OŠ „Đuro Salaj“ posetili su Železničku stanicu, kako bi se upoznali sa načinom funkcionisanja železničkog prevoza. Pored obaveznih pravila ponašanja, deca su se upoznala i sa profesijom mašinovođe, a najinteresantnije iskustvo doneo im je ulazak u voz, jer više od polovine đaka nije nikada putovalo ovim prevoznim sredstvom.

Enterijer voza, vagoni i kapa otpravnika vozova su ostavili najače utisake na đake drugog razreda OŠ „Đuro Salaj“. Nekima od njih, to je bilo prvo iskustvo vezano za železnički prevoz.

U okviru Dečije nedelje, jedna od stalnih aktivnosti je organizovanje posete Železničkoj stanici, kako bi se đaci upoznali sa pravilima ponašanja učesnika u saobraćaju. Deca su se susrela i sa zaduženjima zaposlenih u železničkom prevozu.

Železničku stanicu su posetili đaci tri odeljenja drugog razreda OŠ „Đuro Salaj“, koji nastavu pohađaju na srpskom i mađarskom jeziku.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

5
adlersu Odgovori
Đaci su se upoznali sa funkcionisanjem železničkog saobraćaja? Našeg? Imali su i šta da vide! Još će dečica pomisliti da železnica tako funkcioniše i u Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Francuskoj, Italiji, Belgiji, itd.
hugo Odgovori
Lepo!
Sion Odgovori
Lepo je upoznati mlade sa zeleznickom infrastrukturom, buducnost prevoza je tamo.
Holandija, Belgija, Nemacka... gradjani najvise koriste zeleznicu kao nacin prevoza.
Sa brzim prugama tu ce se i Budimpesta / Beograd naci, doduse moran naglasiti da se brza pruga gradi ne zbog nas niti madjara, vec jer je u interesu Kineza i njihovih robnih partnera , da bi brze i efikasnije prevozili svoju robu preko ne davno kupljene najvece grcke luke.
Subotica od tog projekta moze videti izmestanje teretne stanice prema granici gde bi po tom projektu Madjarska i Srbija imale integrisanu teretnu stanicu gde bi bilo potrebno samo jedna kontrola umesto sada dve sa obe strane granice - samim tim ce se vremenski smanjiti vreme transporta roba.
mile1 Odgovori
#adlersu#

Ne lupetaj i ne kvari deci radost.
RIJALITI i po! Odgovori
...i uverili se da je u okviru super modernog i brzog voza na sporim prugama ili , možda, sporog voza na brzim prugama(?), dostupan ČAK 1 (jedan!) toalet za potrebe oko dvestotinak putnika. Obaška što se u isti ulazi iz sred srede otvorenih vagona naočigled ostalih.

Iako je za razliku od zamerke, jedan drugi problem rešiv dok dlanom o dlan, ispada da i nije tako.

Naime, bilo da se voz kreće ka Novom Sadu ili u suprotnom smeru ka Subotici, najava približavanja stanicama Mali Iđoš polje, odnosno Mali Iđoš je - identična!? Po kondukterovom objašnjenju : "...stvar je u sistemu!"
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.