• Pregleda: 4928

Đaci delili besplatne zagrljaje

Međunarodnog dana zagrljaja danas su se izgleda setili jedino učenici OŠ „Matija Gubec“ iz Tavankuta. Oni su u centru grada grlili Subotičane i nailazili na najrazličitije reakcije – od čuđenja, oduševljenja, a neki su čak pitali i koliko treba da plate za zagrljaj.
Đaci delili besplatne zagrljaje

Đaci su ljubazno zaustavljali prolaznike, govorili im o blagodetima zagrljaja, a onda ih pitali da li mogu da ih zagrle.

- Učenici Đačkog parlamenta su odlučili da u znak pažnje Subotičanima podele besplatne zagrljaje. Grlimo ljude koje sretnemo i širimo toplinu i pozitivnu energiju – kažu učenice Anđela Vujić i Melisa Gadžur.

Mahom smrknuta lica Subotičana različito su reagovala na nasmejanu decu koja im idu u susret. Iako je bilo onih koji su ih pogledali u fazonu „jeste normalni“ i „koji vam je đavo ponedeljkom ujutru“, veliki broj njih je oduševljeno prihvatilo topli dečji zagrljaj.

- Gotovo svi se iznenade, ali rado prime i daju zagrljaj. Mada je  bilo i onih koji su nas odbili bez pardona. Starija žena je prihvatila zagrljaj i onda nas je pitala koliko treba da plati. To nas je rastužilo jer vidimo koliko smo ogrubeli – kažu deca.

Svoje đake je u ovoj akciji podržala direktorka škole Stanislava Stantić Prćić i sama deleći besplatne zagrljaje.

 - Moje kolege i ja smo želeli da pokažemo našoj deci da mogu sve i to što smo mi u selu Tavankut ne znači da smo na kraju sveta. Danas smo se svi u školi grlili. Učenici su napravili pano o zagrljajima. Ništa ne tražimo, već dajemo. Dečak koji pohađa našu školu po posebnom programu je posle zagrljaja rekao da je mnogo srećan. Među kolegama su se danas vodili drugačiji i lepši razgovori posle zagrljaja – ističe direktorka.

Đaci su svoje sugrađane informisali i koje sve vrste zagrljaja postoje. Na prvom mestu je medveđi zagrljaj, zatim zagrljaj slovo „A", zagrljaj „želim te na neki način", zagrljaj sa tapkanjem po leđima, jednoruki, bezprsni, obrazni, kućanski, zagrljaj „pogodi ko je", čeoni, zagrljaj „oko srca", postranični i zagrljaj „vrh glave".

Po mišljenju nauke, zagrljaj gradi poverenje, sigurnost, jača povezanost sa osobom koju grlimo. Povećava nivo hormona oksitocina, i seratonina za sreću, a smanjuje nivo kortizona i uklanja stres.

Tako da – grlite se ljudi!

Izvor: Subotica.com

povezane teme

14
Darko Odgovori
Moja deca, svaka cast! Deca vedrog duha i velikog srca!
ffilozoff
SUBOTICA je nekad bila nasmejan grad,pun mladih ljudi,bez problema. Jedini problem je bio gde izici,jer je radilo bezbroj kafica,kafana,diskoteka,bioskopa,pozorista...A danas? Lep je i ovaj zagrljaj....NAROD je totalno potonuo,svi namrgodjeni,nadrkani,mame urlicu na decu,ocevi na mame,babe na dede,dede na politicare ZASTO je SUBOTICA izgubila OSMEH???
FILE
FFILOZOFF, niko ne radi ništa, po pitanju ostanka mladih u ovom gradu. Ko je studirao u Novom Sadu i Beogradu ostaje tamo, ko nije čeka ovde posao, pa ako ga kojim slučajem dobije, radi za 30.000. Nikakav zabavan život nema, gleda u svoje roditelje koji kraj sa krajem krpe a toliko su radili i mučile se. Neizvesnost i beda vrebaju iza svakog ćoška, tako da nije čudo što smo postali zombiji. Hvala ovoj dečici što su nam na kratko pružili zagrljaj nade i topline.
Monja Odgovori
Zagrljaj od devojaka sam danas dobila u gradu najmanje tri puta
au Odgovori
Ko su ovi pacijenti koji su mislili da treba da se plati? Katastrofa dokle smo dogurali
Realista Odgovori
Jooj Kad ovi naši nadodaju ,,neki su i pitali koliko košta,, ispada da smo tako svi sami jadni nemamo nikoga ispada kao da je Subotica najdepresivniji grad sa najviše samoubistava i staračkih domova, deca ostavila roditelje jer više vole pare u tudjini i svaki drugi brak nam razveden...ajdee! Pitali ljudi iz šale pošto su navikli sve da plaćaju.
Hug Odgovori
Zaboravili smo na tople iskrene zagrljaje koji leči sve bolesti . Zagrljaj i vama mila deco!
Ideja Odgovori
Imao sam i ja jednom (ili još uvek) ideju da stanem u centar grada i delim zagrljaje onako spontano ali malo me plaše ovi moji sugrađani. :-(
Da spomenem i švedsku,zemlju koja je kod nas (između ostalog) poznata po "hladnoći" njenih stanovnika a gle čuda oni se grle (svi polovi međusobno i unakrsno) prilikom pozdrava(kao Francuzi kad se poljube u obraz) a mi se i dalje rukujemo. Ko je ono "hladan"? Ko postavlja pitanja i šalje poglede kad nudiš zagrljaj a možda bi ga čak i platio?
Deci svaka čast i delite ih svaki dan a ne samo na ovaj dan.
P.S
Kod nas u kući su zagrljaji obavezni i delimo ih jedni drugima (a i drugima) u svakom mogućem trenutku.
Marija Odgovori
Ovo je danas bio jako jako lep gest od ove mlade generacije. Hvala im lepo, Uneli su mi veselje i smeh i ulepsali dan. Njihovi roditelji su sigurno ponosni na njih. Jako pristojna i vesela druzina.
N Odgovori
Evo obećavam ako svaki dan budem pročitao ovako jednu lepi vest - vraćam se u Suboticu!
ČINJENICA Odgovori
Pored zagrljaja, osmeh na licu (ko ili šta je to u današnje vreme?), takođe bi morao biti učestalija pojava. Po jednom citatu svakome je odmah ispod nosa. Da mu uši na glavi nisu granica mogao bi imati i 360 stepeni. Zato, i kada čovek "nije sav svoj", bolje da ga uputi bližnjem. pa i nepoznatoj osobi, umesto da objašnjava zašto mu do njega, osmeha, u tom trenutku nije stalo. Mada, ako ćemo pravo, taj trenutak traje li traje...
O RUCK Odgovori
Preporucujem simpaticnim devojcicama da grle pre svega clanove svoje porodice i sebi bliske ljude. Koji je smisao grliti nepoznate ljude??? Manite se tih internetovskih i globalistickih "sirenja ljubavi". '"GRLITE" svoje roditelje, ucitelje , svoj grad, svoju drzavu i pre svega "RAD" - umesto kafica, droge, medjusobnih tuca, celonocnog skitanja.........
Nikolai Sokolov
Намћор који пројектује. Пусти децу да воле, а твоје фрустрације остави за себе.
Centarcentra
Nije bitno koga grliš, bitno je da ljudi-deca šire pozitivu, ljubav...to je najmanje sto moze da se podeli.....ti zagrli drvo ako hoćes, tvoja stvar kao i ovo sto je njihova. Nema tu nista internetovski. Samo si ti malo ograničen/a. Bravo za Tavankućane! Ljudi,roditelji i deca iz grada imaju na koga da se ugledaju!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.