Komentara: 0
Pregleda: 1579

Đaci boravili u Nišu zahvaljujući solidarnom dinaru

02.07.2018. u 12:03h
Izvor: TV Subotica
Zahvaljujući solidarnom dinaru, i ove godine deca kojoj je neophodan zdravstveno-rekreativni odmor, boravila su u odmaralištu Crvenog krsta, ovaj put u Nišu.
Đaci boravili u Nišu zahvaljujući solidarnom dinaru

Učenik OŠ „Vuk Karadžić“, Milan Krklješ, jedan je od 40 učenika koji su boravili pet dana u Nišu. Ovo mu je prvi put da je posetio taj grad, i kaže, otišao bi ponovo. Utiske još uvek sabira, ali kaže, druženje je ipak najveći.

- Odlično je bilo, ljudi su dobri, a bilo je i puno mojih dobrih prijatelja. Išli smo u šetnju, bavili smo se sportom, obišli smo fudbalske i košarkaške terene, imali smo i akcije u kojima smo pokazivali kako previti čoveka i pružiti prvu pomoć - kaže Krklješ.

Učenike je u Niš, u pratnji tri nastavnika, povelo i troje volontera Crvenog krsta. Sanja Gršić bila je zadužena za predavanja i radionice.

- Bilo nam je jako lepo, družili smo se i imali smo nekoliko predavanja. Moja uloga je bila da budem animator, a držala sam i predavanja na temu trgovine ljudima, prve pomoći, kao i o početku Crvenog krsta i difuziji. Mislim da su bar nešto zapamtili i da su se zainteresovali - ističe Gršić.

„Solidarni dinar“ prikuplja se tokom godine u svim osnovnim i srednjim školama u Subotici, a prema rečima Zorana Molnara iz Crvenog krsta, glavni cilj je da se omogući zdravstveno-rekreativni odmor deci, kojoj je on potreban.

- Cilj je da se pošalju na mesta gde će se odmoriti i uživati u prirodi, kao i u kulturno-istorijskim znamenitostima u društvu svojih vršnjaka iz subotičkih škola. Akcija se realizuje na taj način što se u svim školama prikuplja „solidarni dinar“ od strane učenika, a na osnovu prikupljenih sredstava se određuje broj učenika i mesto na koje će se deca poslati, u skladu sa dogovorom koji se postigne sa školama. Diskreciono pravo škole jeste da odabere koja dece će otići na zdravstveno-rekreativni boravak - objašnjava Molnar.

Crveni krst Subotica godinama realizuje program „Solidarnost na delu“, a koliko će đaka otputovati u neko od odmarališta ove organizacije, zavisi od toga koliko se novca prikupi tokom godine. Ove godine, u odmaralištu „Gaj“ kod Niša, boravilo je ukupno 40 dece.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 2 godine i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1579
Povezane teme
crveni krst crveni krst subotica osnovna škola vuk karadžić
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.