Komentara: 23
Pregleda: 5718

Direktor Direkcije za izgradnju grada o ulaganjima u saobraćajnu infrastrukturu

26.05.2015. u 17:15h
Izvor: Subotičke novine
Najviše će se raditi na rekonstrukciji saobraćajnica, izgradnji i popravci trotoara i biciklističkih staza. U programu su četiri nove ulice, uređenje bankina i iskop kanala za odvođenje vode. Semafori koji ih nemaju dobiće led diode, uvodi se trepćuće zeleno i proširuje video-nadzor. Počinje farbanje horizontalne signalizacije, u izjavi za Subotičke novine kaže Peter Blau, direktor Direkcije za izgradnju grada.
Direktor Direkcije za izgradnju grada o ulaganjima u saobraćajnu infrastrukturu

Direkcija za izgradnju grada za ovu godinu raspolaže sa oko 280 miliona dinara namenjenih za poboljšanje saobraćajne infrastrukture na teritoriji grada, a u ovoj sumi su i prenete obaveze iz prošle godine, kao što je upravo okončana izgradnja kilometar i po puta u Ulici Grožđa u Mesnoj zajednici „Peščara“, koja je finansirana polovinom iznosa sa Ministarstvom za privredu Republike Srbije. U ovoj godini, nekoliko ulica u Subotici dobiće kolovoz i predstoji raspisivanje javne nabavke, kaže Peter Blau, direktor Direkcije za izgradnju grada.

- Iz programa izgradnje, rekonstrukcije i revitalizacije putne mreže u vrednosti od 52 miliona dinara planiramo da uradimo četiri ulice, jedan plato i jedan priključak na magistralnu saobraćajnicu i sada za to pripremamo javnu nabavku. O kojim ulicama će biti reč, utvrdićemo pre objavljivanja tendera, jer moramo da uskladimo zahteve, prioritete i raspoloživa sredstva. Na žalost, iako imamo projektnu dokumentaciju, morali smo potrošiti deo novca za dopunjavanje već završenih projekata zbog izmena u Zakonu o planiranju i gradnji. Teško je u ovo vreme „lagerovati“ veći broj projekata i čekati povoljan trenutak da se konkuriše za izgradnju, pošto se zakonski propisi veoma često menjaju - objašnjava Peter Blau.

Put do „Lidla“ i novi kružni tok

Posle završetka radova u Ulici Grožđe, koji su stajali oko 50 miliona dinara, predstoji izgradnja priključnih saobraćajnica sa Segedinskog puta za dva objekta – „Lidl“ i „GTC“. Završena je rekonstrukcija dela Frankopanske ulice, od Ferenca Sepa do bivše Gorenjske, gde su izmešteni električni vodovi i rasveta i proširen put, pa sada predstoji izrgradnja trotoara. Uprava za kapitalna ulaganja Pokrajine (Fond) obezbedio je sredstva za dve ulice – Bračku, na Makovoj sedmici, i Rudi Čajaveca u Bačkim vinogradima. Grad je potpisao ugovor i sada predstoji dobijanje saglasnosti za pokretanje javne nabavke.

Novi kružni tok smo najavili između ulica 51. Divizije i Majšanskog puta, što je iz sredstava za izgradnju kolovoza za koje postoje predlozi među pomenute četiri ulice, ali još nije u potpunosti definisano. Što se tiče održavanja i popravki, tu smo već počeli da radimo malo veće površine kao što je kružni put oko Palića, Creska ulica, zatim Bački vinogradi kod železničke stanice, Izvorska, Čantavirski put, Čarnojevićeva, Grabovačka – kod železničkog prelaza, Frankopanska koju smo završili i Jovana Mikića. Sve su to površine od stotinu ili više kvadratnih metara, a ne čitave ulice - kaže direktor Direkcije za izgradnju grada.

U održavanju pružnih prelaza problem često predstavlja nadležnost železnice pa tako već duže vreme u Kosovskoj ulici vozači na ovom mestu strahuju od nezgoda koje im se mogu desiti zbog ulegnuća koja su sve izraženija. Ovaj posao mora zajednički da se odradi.

- Prva javna nabavka nam nije uspela jer su ponude bile veće od raspoloživih sredstava i pošto smo u rebalansu koji se priprema predvideli neka sredstva, kada se on usvoji raspisaćemo novi tender. Taj prelaz u Kosovskoj ulici radili smo pre dve godine ali je na žalost ponovo u velikoj meri devastiran i to bi sada trebalo uraditi sa železnicom, jer bez pojačanja donjeg postroja pruge, pošto su šine utonule, neće vredeti – kaže Peter Blau.

Biciklističke staze i trotoari

U mnogim delovima grada, kao na primer u Gajevoj ulici u Novom selu, mesne zajednice već godinama traže da se izgrade biciklističke staze radi bolje bezbednosti ovih učesnika u saobraćaju, ali što se ovoga tiče, u 2015. godini neće, najverovatnije, biti značajnijih pomaka.

- Popravka biciklističkih staza u planu je na Segedinskom putu, od ulice Boze Šarčevića do ulice Đorđa Natoševića, oko 250 kvadratnih metara kao i ispod nadvožnjaka u Maksima Gorkog s leve strane 175 kvadratnih metara. Za izgradnju novih staza nemamo sredstava ali ćemo konkurisati kod Sekretarijata za privredu Vojvodine, gde se za biciklističke staze može dobiti 5 miliona dinara, a učešće lokalne samouprave je 20 odsto. Računamo da bi tako mogli da izgradimo stazu od 400 do 500 metara – kaže Blau.

Direkcija za izgradnju grada u ovoj godini namenila je 8,5 miliona dinara za rekonstrukciju trotoara i to u centru grada, što je vezano za donošenje Plana o njegovom uređenju.

- Plan, koji je na zahtev Direkcije izradio Zavod za urbanizam, uskoro će se naći na javnom uvidu i čim planska dokumentacija bude usvojena i izradi projekat počećemo sa radovima, zavisno od raspoloživih sredstava. Oko Gradske kuće trotoar je toliko devastiran da smo već imali dva odštetna zahteva građana zbog povreda. Trotoari će se popravljati još i u ulici Matka Vukovića, na Somborskom putu, ulici Vladimira Nazora i na Karađorđevom putu između brojeva 74 i 78 zajedno sa biciklističkom stazom jer su kamioni koji se tu zaustavljaju kompletno uništili taj deo – kaže Peter Blau.

Jedan od značajnih poslova koje će Direkcija organizovati u ovoj godini biće uređenje bankina i iskop kanala za odvođenje vode, u vrednosti od 10 miliona dinara. Plan obuhvata radove u 21 mesnoj zajednici, na mestima koja su najkritičnija. Tamo gde postoje kanali, biće očišćeni. Za čišćenje slivnika ponovo će biti raspisana javna nabavka, pošto prva nije uspela, a što se tiče signalizacije, osim uvođenja trepćućeg zelenog planira se zamena klasičnih lampi na semaforima led izvorima svetlosti koji su daleko jači i uočljiviji i zahtevaju manje održavanja. Video nadzor treba da se proširi sa osam raskrsnica na još jednu, najverovatnije onu kod „Vatrogasaca“, a sledeći korak je uvođenje video kamera za „opšti nadzor“ na 12 lokacija.

Izgradnja kapitalnih objekata vodosnabdevanja i odvođenja otpadnih voda delom i kroz centar grada zahvatiće i saobraćajnice i trotoare na mnogim mestima, ali je na izvođaču radova da ih nakon zavrtšetka posla dovede u prvobitno stanje.

- Imamo dobru koordinaciju i stalno smo na vezi, a ako izvođač radova odradi posao kako treba, mi kao upravljači nećemo imati mnogo briga. Nastojaćemo ako je ulica u lošem stanju a po zakonu treba da se zbog radova popravi samo jedan deo, da grad učestvuje i da se ulica kompletno presvuče asfaltom – kaže Peter Blau.

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 8 godina i 10 meseci
Komentara: 23
Pregleda: 5718
Povezane teme

Direkcija za izgradnju grada Subotice

Asfaltiranje ulica u Subotici

Zavod za urbanizam

peter blau

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.