• Pregleda: 5085

Direktor Direkcije za izgradnju grada o ulaganjima u saobraćajnu infrastrukturu

Najviše će se raditi na rekonstrukciji saobraćajnica, izgradnji i popravci trotoara i biciklističkih staza. U programu su četiri nove ulice, uređenje bankina i iskop kanala za odvođenje vode. Semafori koji ih nemaju dobiće led diode, uvodi se trepćuće zeleno i proširuje video-nadzor. Počinje farbanje horizontalne signalizacije, u izjavi za Subotičke novine kaže Peter Blau, direktor Direkcije za izgradnju grada.
Direktor Direkcije za izgradnju grada o ulaganjima u saobraćajnu infrastrukturu

Direkcija za izgradnju grada za ovu godinu raspolaže sa oko 280 miliona dinara namenjenih za poboljšanje saobraćajne infrastrukture na teritoriji grada, a u ovoj sumi su i prenete obaveze iz prošle godine, kao što je upravo okončana izgradnja kilometar i po puta u Ulici Grožđa u Mesnoj zajednici „Peščara“, koja je finansirana polovinom iznosa sa Ministarstvom za privredu Republike Srbije. U ovoj godini, nekoliko ulica u Subotici dobiće kolovoz i predstoji raspisivanje javne nabavke, kaže Peter Blau, direktor Direkcije za izgradnju grada.

- Iz programa izgradnje, rekonstrukcije i revitalizacije putne mreže u vrednosti od 52 miliona dinara planiramo da uradimo četiri ulice, jedan plato i jedan priključak na magistralnu saobraćajnicu i sada za to pripremamo javnu nabavku. O kojim ulicama će biti reč, utvrdićemo pre objavljivanja tendera, jer moramo da uskladimo zahteve, prioritete i raspoloživa sredstva. Na žalost, iako imamo projektnu dokumentaciju, morali smo potrošiti deo novca za dopunjavanje već završenih projekata zbog izmena u Zakonu o planiranju i gradnji. Teško je u ovo vreme „lagerovati“ veći broj projekata i čekati povoljan trenutak da se konkuriše za izgradnju, pošto se zakonski propisi veoma često menjaju - objašnjava Peter Blau.

Put do „Lidla“ i novi kružni tok

Posle završetka radova u Ulici Grožđe, koji su stajali oko 50 miliona dinara, predstoji izgradnja priključnih saobraćajnica sa Segedinskog puta za dva objekta – „Lidl“ i „GTC“. Završena je rekonstrukcija dela Frankopanske ulice, od Ferenca Sepa do bivše Gorenjske, gde su izmešteni električni vodovi i rasveta i proširen put, pa sada predstoji izrgradnja trotoara. Uprava za kapitalna ulaganja Pokrajine (Fond) obezbedio je sredstva za dve ulice – Bračku, na Makovoj sedmici, i Rudi Čajaveca u Bačkim vinogradima. Grad je potpisao ugovor i sada predstoji dobijanje saglasnosti za pokretanje javne nabavke.

Novi kružni tok smo najavili između ulica 51. Divizije i Majšanskog puta, što je iz sredstava za izgradnju kolovoza za koje postoje predlozi među pomenute četiri ulice, ali još nije u potpunosti definisano. Što se tiče održavanja i popravki, tu smo već počeli da radimo malo veće površine kao što je kružni put oko Palića, Creska ulica, zatim Bački vinogradi kod železničke stanice, Izvorska, Čantavirski put, Čarnojevićeva, Grabovačka – kod železničkog prelaza, Frankopanska koju smo završili i Jovana Mikića. Sve su to površine od stotinu ili više kvadratnih metara, a ne čitave ulice - kaže direktor Direkcije za izgradnju grada.

U održavanju pružnih prelaza problem često predstavlja nadležnost železnice pa tako već duže vreme u Kosovskoj ulici vozači na ovom mestu strahuju od nezgoda koje im se mogu desiti zbog ulegnuća koja su sve izraženija. Ovaj posao mora zajednički da se odradi.

- Prva javna nabavka nam nije uspela jer su ponude bile veće od raspoloživih sredstava i pošto smo u rebalansu koji se priprema predvideli neka sredstva, kada se on usvoji raspisaćemo novi tender. Taj prelaz u Kosovskoj ulici radili smo pre dve godine ali je na žalost ponovo u velikoj meri devastiran i to bi sada trebalo uraditi sa železnicom, jer bez pojačanja donjeg postroja pruge, pošto su šine utonule, neće vredeti – kaže Peter Blau.

Biciklističke staze i trotoari

U mnogim delovima grada, kao na primer u Gajevoj ulici u Novom selu, mesne zajednice već godinama traže da se izgrade biciklističke staze radi bolje bezbednosti ovih učesnika u saobraćaju, ali što se ovoga tiče, u 2015. godini neće, najverovatnije, biti značajnijih pomaka.

- Popravka biciklističkih staza u planu je na Segedinskom putu, od ulice Boze Šarčevića do ulice Đorđa Natoševića, oko 250 kvadratnih metara kao i ispod nadvožnjaka u Maksima Gorkog s leve strane 175 kvadratnih metara. Za izgradnju novih staza nemamo sredstava ali ćemo konkurisati kod Sekretarijata za privredu Vojvodine, gde se za biciklističke staze može dobiti 5 miliona dinara, a učešće lokalne samouprave je 20 odsto. Računamo da bi tako mogli da izgradimo stazu od 400 do 500 metara – kaže Blau.

Direkcija za izgradnju grada u ovoj godini namenila je 8,5 miliona dinara za rekonstrukciju trotoara i to u centru grada, što je vezano za donošenje Plana o njegovom uređenju.

- Plan, koji je na zahtev Direkcije izradio Zavod za urbanizam, uskoro će se naći na javnom uvidu i čim planska dokumentacija bude usvojena i izradi projekat počećemo sa radovima, zavisno od raspoloživih sredstava. Oko Gradske kuće trotoar je toliko devastiran da smo već imali dva odštetna zahteva građana zbog povreda. Trotoari će se popravljati još i u ulici Matka Vukovića, na Somborskom putu, ulici Vladimira Nazora i na Karađorđevom putu između brojeva 74 i 78 zajedno sa biciklističkom stazom jer su kamioni koji se tu zaustavljaju kompletno uništili taj deo – kaže Peter Blau.

Jedan od značajnih poslova koje će Direkcija organizovati u ovoj godini biće uređenje bankina i iskop kanala za odvođenje vode, u vrednosti od 10 miliona dinara. Plan obuhvata radove u 21 mesnoj zajednici, na mestima koja su najkritičnija. Tamo gde postoje kanali, biće očišćeni. Za čišćenje slivnika ponovo će biti raspisana javna nabavka, pošto prva nije uspela, a što se tiče signalizacije, osim uvođenja trepćućeg zelenog planira se zamena klasičnih lampi na semaforima led izvorima svetlosti koji su daleko jači i uočljiviji i zahtevaju manje održavanja. Video nadzor treba da se proširi sa osam raskrsnica na još jednu, najverovatnije onu kod „Vatrogasaca“, a sledeći korak je uvođenje video kamera za „opšti nadzor“ na 12 lokacija.

Izgradnja kapitalnih objekata vodosnabdevanja i odvođenja otpadnih voda delom i kroz centar grada zahvatiće i saobraćajnice i trotoare na mnogim mestima, ali je na izvođaču radova da ih nakon zavrtšetka posla dovede u prvobitno stanje.

- Imamo dobru koordinaciju i stalno smo na vezi, a ako izvođač radova odradi posao kako treba, mi kao upravljači nećemo imati mnogo briga. Nastojaćemo ako je ulica u lošem stanju a po zakonu treba da se zbog radova popravi samo jedan deo, da grad učestvuje i da se ulica kompletno presvuče asfaltom – kaže Peter Blau.

Izvor: Subotičke novine / Autor: Miodrag Radojčin

povezane teme

23
sale Odgovori
Super za izgradnju kružnog toka između ulica 51. Divizije i Majšanskog puta, biće bezbednija i prohodnija raskrsnica, ali da se više potrudite oko održavanja- ne vi nego JKP "Čistoća i Zelenilo, jer kružni tok u Kireškoj ulici je toliko zapušten da ne liči na kružni tok kad se gleda izdaleka, nego na livadu.
Vesko Odgovori
Uskoro slikanje svm i sns likova, jer izbori se polako blize i treba se koprcati.
zsolt Odgovori
uradite Majšanski Put ili ga izbrišite sa karte!
laik Odgovori
A kružni tok kod Majšanskog mosta ???????Tamo je opšti haos Ne zna se ko prije ko posle
AlwaysUltra Odgovori
Zar istu ovu vest nismo prochitali i pre 5-6-7-8- godina ???
Zvuci jako lepo samo istinito nikako da postane !
Miki Odgovori
Veliki stručnjak za građevinarstvo i urbanizam u gradu, hahaha! Blago nama kada imamo "električare" koji se razumeju u građevinarstvo.
pešak Odgovori
A šta ke sa belim linijama po gradu???
A šta je sa pešačkim prelazima kod biblioteke i ulaza na parking kod Otvorenog univerziteta???
Vozači više ni ne staju ako nema semafora jer se ne vide zebre. Dve godine nisu stanju iscrtati linije i zebre, osim na Paliću i to na brzinu, pre 1. Maja.
Sramota. Vozači na nekim raskrsnicama ne znaju koja traka je za pravo ili levo ili desno.
pametnjakovic mladji Odgovori
pitanje za gosp. Blau, molim vas da pojasnite sta znaci to da nakon završetka posla dovede u prvobitno stanje, pa jel to samo da se zakrpi ta rupa ili da se taj ceo deo presvuce asfaltom kako je i bilo???
jole Odgovori
Rekonstrukciju (popravku) Izvorske bolje da nisi pomenuo.
Komsija Odgovori
Ovog tipa treba pod hitno ODMAH smeniti i preduzeti mere da se zakonskim putem procesuiraju sve mahinacije , njegove a i ostalih KABADAHIJA u opstini.Tip se toliko zaneo u svom svetu da je umislio da je bog.
Arhitekta Odgovori
Lazete narod!!!
kelepcan Odgovori
Asfaltiranje 4 ulice??Sta bi sa silnim parama koje ce stici po vertikali iz republike?Onbi zuti mangupi su uradili po 15 ulica godisnje,pa makar malo hasne i otkinuli za sebe.
gradjanin drugog reda Odgovori
Gospodo draga a sta je sa ulicom Laze Lazarevića koja je prošle godine uradjena do pola i to u onom delu gde se nlazi bivsi Zeljezničar. Bruka i sramota.
SALE Odgovori
a šta bi sa ulicom ljeromontova na makovoj za koju je odrađen i prijekat već odavno
Alisa u Zemlji čuda Odgovori
Ko o čemu, baba o uštipcima a ja ...pa,eto, N-ti put o kofi-dve asfalta za saniranje rupetine na biciklističkoj stazi pored zgrade SUT-a. Ali, očigledno, mrka kapa od skorog zatvaranja trenutne "zaobilaznice", dok gradski otac i potčinjena mu gospoda, bajkovima ne počnu štrapacirati gradskim ulicama. Kada može norveški kralj...?! Kako nam se piše, nikad ne reci nikad!
DJuka Odgovori
Samo od naplacenih saobracajnih kazni , gradu ide 50% .Kolike su to pare u pitanju , recimo odnosenje nepropisno parkiranog vozila je 6000din (samo jedan primer ), prosle godine samo, odneseno je na hiljade vozila gde su te pare ?Cinjenica je da su te pare direktno namenjene za sprecavanje saobracajnih kazni nad biciklistima i pesacima (najugrozenije kategorije u saobracaju) ,te su stoga namenjene za gradnju biciklistickih staza i trotoara . Koliko je staza napravljeno?NULA METARA. A para nema. Ocigledno da u radu gradske uprave ima kriminlnih elemenata ,jer nenamensko trosenje ovih para automatski izaziva opasnost po zivote gradjana koji ucestvuju u saobracaju.
tetka Odgovori
ZSOLT - potpuno ste u pravu. O majšanskom putu sa okolnim ulicama već dugi niz godina niko ne vodi računa. Izgradnjom biciklističke staze /pre par izbora/ uništen je trotoar tako reći u potpunosti od mosta do škole a sa druge strane ni ne postoji. Sam Majšanski put se godinama krpi zakrpama asfalta koje ne izdrže ni mesec dana. Deo okolnih ulica /sa potpunom infrastrukturom/ je neasfaltiran, a deo asfaltiranih je u fazi totalnog propadanja.
U toj okolini izgleda ne stanuje niko ZNAČAJAN, tamo su im samo vikendice gde izgleda retko izlaze.
Jedna od zadnje ureženih ulica u tom kraju je bila sređena kad je jedan od bivših gradonačelnika ženio sina i vodo snaju iz tog kraja.
vas odgovor je laz Odgovori
vidi narod koliko se ulaze. vulkanizeri koji ispravljaju felne znaju to naj bolje.
niko Odgovori
godinama samo zaceoplavate rupe po putevima cak i to niste ustanju kvalitetno da odradite
poljo Odgovori
eh da su pokazali neki plan, crtež, skicu, da vidimo tačno šta je plan gde da se uradi. ovako mi je sve to malo neprecizno, nedajbože prostor za manipulaciju
city woman Odgovori
Ne mogu da verujem.Dali su to obecanja poput pozorista?
hehehehehe Odgovori
hehehehehehe radite vec nesto za ime sveta a ne samo da serete po narodu<i da lazete kako god stignete majku vam vise ulice su nam katastrofa majsansi [ut uzas katatrofa samo cekam kada ce nekom da otpadne tocak sa kola ili nedaj boze sa bicikle kako je put dobar a i staza za bicikle tek ulice sto nisu asfaltirane u mnogim delovima grada ima gde jedva da auto moze da prodje ljudi zivimo u 21 veku bar boi tako trebalo da bude ali kako vidim vi samo pare stavl;jate vama u dzepove i punite vase kase a mi idemo u ocaj teska sramota za celu vojvodinu a kamoli suboticu gradi se beograd na vodi to nam najivese fali u zivotu serem vam se na beopgrad!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Janko Odgovori
Ulica Lajoša Turzoa mali radanovac čeka asfaltiranje ulice od 1964 godine jedna od najstarijih ulica
u mesnoj zajednici. Od 2010 godine uvek prioritetni večito na redu, ali nikada asfaltirani,ali zato
asfaltiranih prekoreda ulica ima. Plan i program na papiru je jedno, a činjenično stanje drugo.
Dolaze kiše i zima slobodno dođite da vidite to blato,rupe,kaljugu,pa recite da li mi živimo u Subotici.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.