Komentara: 4
Pregleda: 5031

Devojke najviše traže savet za kontracepciju

16.03.2013. u 17:24h
Izvor: SuMedija
U dispanzeru za žene Adolescentno savetovalište ima pune ruke posla. Najčešći pacijenti su devojke uzrasta od 15 do 19 godina, učenice srednjih škola.Veliki deo ove populacije devojaka je seksualno aktivan i dolazi na pregled sa željom da dobiju preporuku za kontracepciju.
Devojke najviše traže savet za kontracepciju

- Poremećaji menstrualnog ciklusa su najčešći problemi zbog kojih se devojke ovog uzrasta javljaju ginekologu. Izostanak menstrualnog krvarenja, produžena , obilna, bolna ili neuredna krvarenja česti su problemi u ovom uzrastu. Najvećna zabrinutost postoji kod izostanka krvarenja zbog straha od neželjenje trudnoće. Na žalost, u jednom manjem procentu slučajeva zaista se radi o trudnoći. Neplanirane trudnoće u adolescentnom uzrastu uglavnom se završavaju prekidom trudnoće. Ovim se devojkama obavezno potom preporučuje da koriste neku od kontraceptivnih metoda, najčešće pilulu ili kondom -kaže dr Sanja Burzan, ginekolog Doma zdravlja.

Upale genitalnih organa još jedan su od čestih problema zbog koga se devojke obraćaju za pomoć ginekologu. Uglavnom se radi o seksualno prenosivim bolestima uzrokovanim bakterijama, gljivicama ili virusima. Infekcije izazvane hlamidijama, gonokokama, trihomonasna upala, virusne bradavice mnogo su češće nego što se pretpostavlja. Seksualno prenosive infekcije u ovom uzrastu mogu imati ozbiljne i dalekosežne posledice po ginekološko zdravlje žene.

Pored kontracepcije, poremećaja menstrualnog ciklusa i infekcija ima i onih devojaka koje iako nemaju nikakvih tegoba, u Savetovalište dolaze na preventivni ginekološki pregled. Ipak taj broj je zanemarljiv, te bi devojke tog uzrasta trebale da o tome vode mnogo više računa.

- Ima i mladih parova koji u Savetovalište dolaze zajedno da se informišu o pouzdanoj kontracepciji i zaštiti od seksualno prenosivih bolesti, što bi trebalo da služi kao primer drugim bračnim ali i svim drugim seksualnim partnerima - navodi dr Burzan.

U savetovalištu, ne mesečnom nivou obavi se u proseku oko 100 pregleda mladih adolescentkinja, a uglavnom sve imaju svog izabranog ginekologa.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 11 godina i 1 nedelju
Komentara: 4
Pregleda: 5031
Povezane teme

dispanzer

kontracepcija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.