Komentara: 8
Pregleda: 7583

Devojčice iz "Kolevke" po prvi put na moru

15.06.2019. u 14:00h
Izvor: Subotica.com
Pod budnim okom mama-sestri Zinke Pokrajac i Danijele Glišić, šest devojčica iz Doma za decu ometenu u razvoju "Kolevka" boravilo je jedanaest dana na moru u Dobrim Vodama, a usput su obišle Čanj, Petrovac, Ostrog, Zlatibor i mnoga druga mesta, upisujući tako prvu od svojih mnogobrojnih avantura.
Devojčice iz "Kolevke" po prvi put na moru

Zahvaljujući nevladinoj organizaciji "Humanitarna familija", koja svake godine u junu i septembru organizuje besplatna letovanja za decu sa invaliditetom iz regiona, šest devojčica iz nastarije pokretne grupe "Kolevke" spakovalo je svoje kofere i krenulo put mora. U Dobrim Vodama, devojčice su se upoznale, družile, plivale i igrale sa vršnjacima iz naše zemlje, ali i iz Makedonije i Bosne i Hercegovine.

- Osećale su se vrlo opušteno i srećno, imali smo lepo vreme, plivale su, poneli smo sve rekvizite, a svake večeri su za njih bile organizovane i male žurke uz muziku, gde su pevale i plesale. Dani su im bili ispunjeni raznim aktivnostima i zaista su uživale - kaže Zinka Pokrajac, mama-sestra u Domu "Kolevka", koja je sa koleginicom Danijelom Glišić brinula o devojčicama tokom odmora. - Najvažnije nam je bilo da se one tamo osećaju ugodno i dobro uklopljeno, što se i dogodilo. Gosti su uglavnom bili iz različitih udruženja ili roditelji sa decom sa smetnjama u razvoju, tako da se ni u jednom trenutku nisu se osećale izolovano.

Tokom boravka na crnogorskom primorju, devojčice su bile u prilici i da odu na izlet koji su za njih organizovali domaćini, te su tako posetile Ostrog, ali i mnoga druga mesta na koja ih je vodilo osoblje "Kolevke".

- Pošto su se u isto vreme održavale Radničke sportske igre u Čanju, odlučili smo da jedan dan odemo tamo i posetimo naše koleginice. One su se jako raznežile, a devojčice su bile oduševljene i celo poslepodne su bile mažene i pažene. Napravili smo i kratkotrajni izlet u Petrovac, na putu tamo i nazad smo prenoćili u Kokinom Brodu, a takođe smo svratili i do Zlatibora, gde su se prošetale pored jezera i pojele sladoled. Sve to je bilo moguće zahvaljujući našem divnom vozaču Goranu Ivoševiću, koji je zaista imao razumevanja za njihove potrebe i razne ideje kako da im put učini što zanimljivijim i komfornijim - naglasila je Pokrajac.

Devojčice iz "Kolevke" po prvi put na moru

Kako je ovo bio prvi put da se mališani vode na more, otkako je "Kolevka" postala ustanova za decu ometenu u razvoju, ceo tim počevši od direktora pa do apotekara pripremao je devojčice za put, te iako su u početku strahovali da im se nešto ne desi, sve je proteklo u najboljem redu.

- Od trenutka kada smo napustili Dom, pa dok se nismo vratili, nije bilo nikakvih poteškoća. Moram priznati da smo svi bili malo zabrinuti, jer je ovo bio prvi duži put za njih, pa još i more, voda, sve je bilo novo i nepoznato. Strepeli smo jer su one za nas još uvek male, ali smo na ovom putovanju imali priliku da vidimo koliko su zapravo odrasle, koliko su spremne da se prilagode i koliko su voljne da u svemu tome učestvuju. Zaista su se divno provele i svi smo poneli samo lepe uspomene i utiske - poručila je Pokrajac. 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 9 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 7583
Povezane teme

kolevka

dom za decu ometenu u razvoju kolevka

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.