Komentara: 4
Pregleda: 3888

Devetomesečni izveštaj o ostvarenju budžeta upućen na usvajanje

14.11.2016. u 15:43h
Izvor: TV Subotica
Budžet grada raspolagao je sa 9,9 odsto više sredstava u prvih devet meseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine, pokazao je nedavno usvojen devetomesečni izveštaj o ostvarenju budžeta.
Devetomesečni izveštaj o ostvarenju budžeta upućen na usvajanje

Primanja budžeta ostvarena su u visini od 301 milion dinara, od čega je 100 miliona pozajmica iz trezora Grada, koja je, prema rečima sekretara Sekretarijata za finansije, Dubravke Rodić, većim delom vraćena. Možda najinteresantniji deo izveštaja je onaj koji se odnosi na korišćenje sredstava iz tekuće budžetske rezerve, gde se navodi isplata naknade štete bivšim funkcionerima zbog nekorišćenja godišnjih odmora.

U prvih devet meseci ove godine budžet Grada raspolagao je sa 3.772.000.000 dinara, što je 59,21 odsto planiranog  obima budžeta. Tekući prihodi ostavareni su u iznosu od 3.337.000.000 što je gotovo 11 osto više u poređenju sa istim periodom 2015. Kada su u pitanju rashodi, Grad je potrošio 94,16 odsto planiranih sredstava za period januar – septembar.

"Praktično, Grad je potrošio 3.551.000.000 dinara. Od planiranog godišnjeg obima rashoda izdataka, izvršeno je 55,75 odsto. Ono što je interesantno, jeste da je za realizaciju kapitalnih projekata, odnosno kapitalnih izdataka za prvih devet meseci utrošeno sredstva u visini od 654 miliona dinara, što je u odnosu na planirani obim 43,70 odsto," kaže Dubravka Rodić, sekretar Sekretarijata za finansije Gradske uprave.  

U delu izveštaja o korišćenju tekuće budžetske rezerve nabrojani su namena i iznosi za pojedina sredstva, koja su se koristila se neplanirane ili nedovoljno planirane aktivnosti. Jedna od njih bila je nadoknada štete zbog nekorišćenja godišnjih odmora bivšem funkcionerima u iznosu od 1.801.000.000.

"Funkcioneri su kao i svi ostali, ljudi koji su zaposleni bili ili sad trenutno jesu, na određeno vreme, za razliku od nas koji smo na neodređeno vreme. Prava iz radnog odnosa i oni vuku kao i svi ostali zaposleni, tako da su na osnovu tog prava kad im je prestao radni odnos, a to je dan kada su prestali da vrše funkciju, imali pravo na naknadu za deo neiskorišćenog godišnjeg odmora,“ objašnjava Rodić.

Iako po zakonu svakom zaposlenom pripada naknada ukoliko ne iskoristi godišnji odmor, pitanje je da li su bivši funkcioneri toliko bili angažovani, da u roku od godinu dana nisu stigli da iskoriste odmor.

Ko su bivši funkcioneri koji su na ime nekorišćenja godišnjeg odmora naplatili blizu 15.000 evra, nismo uspeli da saznamo. Kontaktirali smo bivšeg prvog čoveka Grada, ali Jene Maglai nije hteo da komentariše ovu temu.

U izveštaju o ostvarenju budžeta u prvih devet meseci ove godine, koji je upućen Skupštini grada na usvajanje, ponovo se pojavljuje provizija na nepovučena sredstva u visini od 41.800 evra. Reč je o ugovoru o zajmu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj za unapređenje vodnih sistema u Subotici iz 2012. godine, za koji je prošle godine plaćen „penal“ u visini od 150.000 evra.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 7 godina i 5 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 3888
Povezane teme

Grad Subotica

budžet

budžet grada subotice

dubravka rodić

budžet 2016.

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.