Komentara: 6
Pregleda: 4864
Foto

Devet Subotičana prošlo Tretman za počionioce nasilja u porodici

17.12.2014. u 17:32h
Izvor: Subotica.com
U proteklih godinu i po dana Centar za savetovanje i podršku porodici pri Centru za socijalni rad sproveo je program „Tretman za počinioce nasilja u partnerskim odnosima“.
Devet Subotičana prošlo Tretman za počionioce nasilja u porodici

U program je na početku bilo uključeno deset ljudi, koje su uputili Osnovno javno tužilaštvo i Služba za zaštitu dece Centra sa socijalni rad, a dvoje ljudi se samo prijavilo. Od upućenih lica, polovina je ispunila uslove za grupni tretman, dok je sa ostalima rađeno individualno, a jedno lice nije završio program do kraja.

- Tokom programa obrađivali su se uzroci i posledice nasilja, teme o bliskosti i ljubavi, o odnosu oca i deteta i druge uz koje mogu korigovati svoja uverenja zbog kojih su bili odgovorni za nasilje –objasnila je psiholog Nada Vereš. – Za svo ovo vreme održali smo 44 individualne seanse I 12 razgovora sa suprugama, I šti je najvažnije, recidiva nije bilo.

Program se istovremeno održavao i u Centru za socijalni rad u Novom Sadu, a u našoj zemlji se od 2011. godine primenjuje u Nišu i Kragujevcu, gde već postoje liste čekanja..

Psiholog Boris Telečki predočio je efekte tretmana koji su se odnosili na korigovanje misli i uverenja, prepoznavanje emocija i ukazivanje na ponašanje.

- Kroz rad u grupi oni su sučeljavali svoje stavove, učili jedni od drugih I to je najveći efekat tretmana – dodao je Telečki i naveo primer višestrukog počinioca krivičnih dela nasilja, zbog kojih je  bio i osuđivan. - Posle tretmana, prvi put posle tri godine uspostavio je kontakt sa bivšom suprugom i decom, shvatio šta je radio. Najvidljivija promena kod svih je ponašanje, ali su znatno svi promenili i korigovali dotadašnja uverenja i emocije

Izvor: Subotica.com
Program sprečavanja nasilja u porodici Program sprečavanja nasilja u porodici Program sprečavanja nasilja u porodici Program sprečavanja nasilja u porodici Program sprečavanja nasilja u porodici Program sprečavanja nasilja u porodici Program sprečavanja nasilja u porodici Program sprečavanja nasilja u porodici
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 4 meseca
Komentara: 6
Pregleda: 4864
Povezane teme

centar za socijalni rad

nasilje u porodici

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.