Komentara: 15
Pregleda: 20816

Desetogodišnjoj Milici neophodan specijalni prsluk da ublaži borbu sa bolešću

04.05.2018. u 18:29h
Izvor: Subotica.com
Desetogodišnjoj Milici neophodan specijalni prsluk da ublaži borbu sa bolešću

Iza osmeha Milice Oklobdžije, učenice trećeg razreda OŠ „Sečenji Ištvan“, devojčice izuzetne mentalne snage i vedrog duha, krije se teška, urođena bolest – cistična fibroza, koja napada pluća, pankreas i jetru. Da bi joj svakodnevna borba sa multisistemskom bolešću bila lakša i njena pluća što duže bila u funkciji neohodan joj je terapijski prsluk, koji košta, za njenu porodicu nedostižnih 1,275 miliona dinara.

Milica je rođena u subotičkom porodilištu kao zdrava beba i to sa ocenom 9.9.

- Jedino što je malo krčala ali lekari su rekli da se ne sekiramo, da je to normalno, da nije dovoljno razvijen laring i da se zato na svako njeno uzbuđenje, plač i smeh, stvaraju vibracije. Redovno sam je dojila ali nije napredovala u telesnoj težini, i  po izlasku iz bolnice babica koja je dolazila kod nas posavetovala nas je da odemo u dispanzer da je izmerimo ili da kupimo vagu pa da je merimo posle svakog obroka jer je bljuckala i povrađala sve ono što pojede – seća se majka Tamara i otac Miroslav. - Kako ni posle četiri dana nije povratila porođajnu težinu od 3.200 kilograma, poslali su nas u subotičku Opštu bolnicu gde su nas zadržali na ispitivanju mesec dana. Odatle su nas poslali za Novi Sad na neonatologiju odakle smo se vratili sa dijagnozom refluks, odnosno problemom sa želudcem. Dobijala je dohranu i počela je lepo da napreduje.

Desetogodišnjoj Milici neophodan specijalni prsluk da ublaži borbu sa bolešću

Milica sa njenim školskim drugarima

Međutim, čim su stigli kući, simptomi su se nastavili i majka i ćerka ponovo odlaze u subotičku bolnicu, a odatle u Novi Sad na odeljenje pulmologije, gde je doktorka Gordana Vilotijević posumnjala o čemu se radi i počela ispitivanje. Posle tri meseca analiza, među kojima je i genetska koja je pokazala dva mutirana gena, potvrđeno je da se radi o cističnoj fibrozi.

- Tada smo prvi put čuli za tu bolest, tešku i neizlečivu, a lekari su nam rekli da naše dete neće živeti dugo, da je životni vek ograničen jer se nikad ne zna kada može da se pogorša stanje pluća – kroz suze nastavlja majka. - Ne mogu opisati kako smo se tada osećali. Stanje šoka zamenili smo čvrstom odlukom da našem detetu pružimo sve kako bi joj olakšali život sa bolešću.Do četvrte godine lečila se u Novom Sadu, potom smo prešli u Centar za cističnu fibrozu u Beogradu, gde se prati njeno stanje i terapije.

Iako živi naizgled uobičajeni život jednog školarca, Milici je neophodna svakodnevna inhalacija, nekada i više puta dnevno, a kako pankreas ne luči enzim za varenje i pre svakog jela mora da ga unese da ne bi izbacila hranu. Po preporuci lekara, poželjno je da koristi i energetsku dohranu, od čega joj se organizam oporavi i ojača, ali ona za tri meseca košta 60 hiljada dinara, te roditelji nisu u mogućnosti da joj je priušte u kontinuitetu. Na njenu radost, fizička aktivnost joj je obavezna i ona sa puno elana trenira gimnastiku.

- Najveći problem su upravo pluća a prsluk bi pomogao da se njena pluća sačuvaju, da ostanu što duže zdravija. Prsluk se nosi 20 minuta dnevno uz inhalaciju, ima u sebi motoriće koji vibriraju  i to pomaže u iskašljavanju – objašnjava otac. - Prsluk i antogena drenaža, odnosno vežbe disanja pomoći će da izbaci taj sekeret koji se stalno stvara, a koji je gust i lepljiv i teško se izbacuje i zadržava u plućima. Može da se naruči kod nas, uvozi se iz Amerike i brzo stiže.

Desetogodišnjoj Milici neophodan specijalni prsluk da ublaži borbu sa bolešću

U dosadašnjim humanitarnim akcijama za kupovinu ovog prsluka prikupljeno je oko 320 hiljada dinara. Uz stalne troškove lečenja, koje mesečno dostiže cifru i do 30 hiljada dinara, roditeljima sa prosečnim primanjima, cifra od skoro milion je sada nedostižna.

- Hvala svima koji su do sada pomogli, puno nam znači. Grad nam je pomogao u nabavci energetske dohrane i inhalatora, ali za prsluk treba još dosta novca. Mesečno za njene osnovne lekove dajemo oko 23 hiljade dinara, a tu su i česti odlasci u Beograd na kontrole i preglede, jer ne možemo za jedan dan sve da obavimo. – kažu roditelji. - Milica je svesna svoje bolesti i junački se nosi sa njom. U školi ima puno drugara, jako je vole i drago nam je što je učiteljica gleda kao zdravo dete, ne razlikuje je od ostalih. Sada su joj pluća dobro, najviše zbog toga što je jako aktivna preko dana, ali noću kada se smiri iskašljava. Naša jedina želja je da joj sačuvamo pluća a prsluk je za to sada jedini lek.

KAKO POMOĆI?

Svi koji žele da pomognu, mogu to da učine uplatom na Miličino ime, na dinarski račun 275–0016218800845-16, ili na devizni SOGYRSBG IBAN RS 35275001621880084904.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 11 meseci
Komentara: 15
Pregleda: 20816
Povezane teme

Humanitarna akcija

humanitarna pomoć

humanitarni apel

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.