Komentara: 19
Pregleda: 3578

Demokratska zajednica Hrvata ukazuje na nezakonitosti u postupku izbora direktora Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata

17.11.2021. u 14:22h
Izvor: Demokratska zajednica Hrvata (DZH)
Saopštenje Demokratske zajednice Hrvata u kojem se ukazuje na nezakonitosti u postupku izbora direktora Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata u nastavku prenosimo u celosti.
Demokratska zajednica Hrvata ukazuje na nezakonitosti u postupku izbora direktora Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata

Pokušaj protivzakonitog (re)izbora direktora Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata sprečen je poništavanjem protivzakonito raspisanog konkursa 31.08.2021. godine.

Nije to sprečilo niti UO Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, niti aktuelnog direktora Tomislava Žigmanova da ponovo raspišu konkurs za (re)izbor direktora, opet protivzakonito.

Novi je konkurs raspisan 22.09.2021. godine, protivzakonito, jer Zakon predviđa da isti mora biti raspisan najmanje 60 dana prije isteka mandata aktuelnog direktora. Novi je konkurs, takođe protivzakonit i iz razloga postavljanja posebnih uslova koje kandidat mora ispuniti a koji uslovi nisu predviđeni niti Zakonom, niti Odlukom o osnivanju niti Statutom Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Kao jedan od uslova u konkursu za izbor direktora postavljen je i „visoki stepen znanja hrvatskog jezika“. Proveru „visokog stepena znanja hrvatskog jezika“ vršili su članovi Upravnog odbora koji se u tom smislu nisu legitimisali kao osobe kvalifikovane za ovu vrstu provere, što ocenu ispunjenosti ovog uslova pojedinih kandidata, od strane spomenutih članova Upravnog odbora čini ništavnom.

Sve spomenute radnje i propusti Upravnog odbora i direktora Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislava Žigmanova, uzročno posledično proizvele su nove nezakonitosti u radu ove ustanove, budući da je aktuelnom direktoru Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata istekao mandat 12.10.2021. godine, dakle, prije više od pet nedelja.

Pokrajinska Vlada vrši osnivačka prava nad zavodima za kulturu nacionalnih saveta nacionalnih manjina, no do danas nije iskoristila svoje pravo da imenuje VD direktora, čime je stvoren pravni vakum u radu ove ustanove.

Za sve to vreme Tomislav Žigmanov se i dalje u javnosti lažno predstavlja kao direktor Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, vršeći pri tome poslove za koje nije ovlašten.

Obaveštavamo stoga javnost, da su sve pravne radnje, sklopljeni ugovori i plaćanja, preduzeta od strane Tomislava Žigmanova u svojstvu direktora Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, nakon 12.10.2021. godine ništavne, te će u tom smislu biti predmet sudskog postupka za poništenje istih.

Nije ovo, na žalost, prvi put da se spomenuta osoba lažno predstavlja u javnosti, čineći time nemerljivu štetu.

// kraj saopštenja

Izvor: Demokratska zajednica Hrvata (DZH)
Postavljeno pre 2 godine i 5 meseci
Komentara: 19
Pregleda: 3578

Povezana vest

Povezane teme

demokratska zajednica hrvata

demokratski savez hrvata u vojvodini

zavod za kulturu vojvođanskih hrvata

tomislav žigmanov

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.