Komentara: 36
Pregleda: 6669

Delta soj daje drugačije simptome, vakcine efikasne i protiv otkrivenih sojeva

02.07.2021. u 15:50h
Izvor: Subotica.com
Iako je u Severnobačkom okrugu epidemiološka situacija virusa kovid-19 trenutno stabilna sa pet aktivno obolelih, stručnjaci upozoravaju da pandemija još uvek traje, što potvrđuje pojava delta soja koji je registrovan i u našoj zemlji. Ipak, poručuju da je rešenje u imunizaciji, jer trenutno dostupne vakcine pružaju zaštitu od do sada otkrivenih sojeva.
Delta soj daje drugačije simptome, vakcine efikasne i protiv otkrivenih sojeva

Indijski ili delta soj virusa kovid-19 u četvrtak je prvi put registrovan u Srbiji, a kako objašnjava dr Nebojša Bohucki, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Subotica, ovaj soj se razlikuje u odnosu na dosadašnje u brzini širenja i prvim simptomima, ali je po pitanju težine kliničke slike koju može da izazove sličan.

- Za sada je poznato da se delta soj širi 60 odsto brže od britanskog soja, koji je prouzrokovao treći talas u Evropi. Zanimljivo je da u početku nema gubljenja čula mirisa i ukusa, što nije ni među prvih deset simptoma, nego se u početku javlja glavobolja, curi nos i boli guša. Dakle, na početku infekcije simptomi su kao kod prehlade, dok su kasnije komplikacije slične i, na sreću, ne možemo reći da su gore, ali zbog brzine širenja, očekuje se veći broj obolelih, a srazmerno tome više hospitalizovanih i više umrlih, jer imamo mnogo neimunizovanih ljudi - objašnjava dr Bohucki, ističući da su postojeće vakcine efikasne i protiv do sada otkrivenih sojeva virusa kovid-19. - Svi uzročnici oboljenja kovid-19 imaju s-protein. Dakle, tu nije došlo do promene, a vakcine pružaju zaštitu od s-proteina i dokle god virus ima s-protein, to je virus kovid-19. Na sreću, za sada su mutacije dovele do malih promena, ali ne smemo dozvoliti da dođe do krupnih, zbog čega treba da se imunizujemo što brže i masovnije.

Delta soj daje drugačije simptome, vakcine efikasne i protiv otkrivenih sojevaPo njegovim rečima, mutacije virusa ne bi trebalo da zabrinjavaju građane, jer su one normalna pojava u prirodi koja se uvek dešava, o čemu svedoči podatak da je do sada otkriveno oko desetak sojeva virusa kovid-19, dok onih koji nisu sigurno ima mnogo više. Međutim, ono što zabrinjava, kako ističe dr Bohucki, jeste što je imunizacija stala, zbog čega je neminovno da nas očekuje i četvrti talas na jesen.

- Delta soj je mutirao još u oktobru prošle godine u Indiji, a delta je zato što je četvrti po redu. Dakle, taj izvorni virus kovid-19 je uzrokovao prvi i drugi talas, a potom je u Velikoj Britaniji detektovan alfa, odnosno britanski soj, koji je uzrokovao treći talas. Međutim, u isto vreme se govorilo o južnoafričkom ili beta soju, kao i o brazilskom ili gama soju, dok je indijski soj delta i on je otkriven u isto vreme kada i britanski prošle godine, ali nas je zbog geografske blizine britanski soj pre zarazio, dok je indijski tek sad stigao - objašnjava dr Bohucki. - Poenta je da virus mutira, nije se stabilizovao i dolaziće nam stalno novi sojevi koji će uzrokovati nove talase, ako ne budemo stvorili kolektivni imunitet putem imunizacije, a to je 90 odsto vakcinisanih. Pošto je to nemoguće, onda je potrebno barem 70 odsto, što znači da su od tri osobe dve vakcinisane, ali je trenutni vakcinalni obuhvat od 40 odsto odraslog stanovništva nedovoljan.

Delta soj daje drugačije simptome, vakcine efikasne i protiv otkrivenih sojevaUpravo zbog toga, epidemiolog ističe važnost imunizacije više nego ikad i apeluje na građane da je sada pravo vreme da se vakcinišu, kako bismo na jesen imali što manje obolelih.

- U našem okrugu je trenutno mirna situacija, imamo samo pet aktivno obolelih i svi su iz Subotice, a građani kažu da neće da se vakcinišu, jer nema bolesnih. Međutim, ono što treba da znaju jeste da ne treba da čekaju da ima bolesnih, iz jednostavnog razloga što je za imunizaciju potrebno vremena. Kada primite prvu dozu, čekate na drugu tri nedelje, a posle druge doze treba vam još tri nedelje da biste stvorili imunitet i u tom periodu ste još uvek nezaštićeni i možete da obolite. Zato je sada pravo vreme da oni koji se nisu vakcinisali, to učine, jer četvri talas nećemo izbeći, ali ćemo barem imati manje obolelih nego što je bilo u trećem talasu - poručuje dr Bohucki.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 9 meseci
Komentara: 36
Pregleda: 6669

Povezane vesti

Povezane teme

zavod za javno zdravlje

dr nebojša bohucki

korona virus

epidemija korona virusa

korona

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.