• Pregleda: 1922

Delegacija iz BiH u poseti Gerontološkom centru

Delegacija iz BiH u poseti Gerontološkom centru

Kako se dobar glas daleko čuje, tako je i subotički Gerontološki centar nadaleko čuven kao jedna od najboljih ustanova socijalne zaštite u našoj zemlji i regionu, delegacije iz Bosne i Hercegovine i Crvenog krsta Srbije posetile su danas Dom za stare Dudova šuma kako bi primere dobre prakse prenela i u slične ustanove sa druge strane Drine i dogovorili buduću saradnju na projektima.

- Sa Crvenim krstom sarađujemo na raznim programima, to je naša partnerska organizacija koja se na sistematičan način bavi inkluzijom starih lica – istakao je Nenad Ivanišević, direktor Gerontološkog centra. - Naši prijatelji iz Gračanice su izrazili želju da vide našu kuću, i  ideja je da na sledećem raspisu konkursa IPA projekata Evropske unije sa Bosnom i Hercegovinom zajedno apliciramo za sredstva. Kontaktiraćemo i Dom za stare u Novom Pazaru, koji je naša bratska ustanova, da bi napravili veći krug partnerstva kako bi ti projekti imali više izgleda da budu odobreni.

Crveni krst Srbije već treću godinu realizuje projekat „Inicijativa za socijalno uključivanje starih“ koji se implementira u pet zemalja Zapadnog Balkana – Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sloveniji i Srbiji.

- Ove zemlje su odabrane jer delimo isto iskustvo u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite i ovo je jedan zagovarački projekat za poboljšanje života starih. U okviru projekta jačamo mreže – ustanove i civilna društva, koje se bave starima, kako bi ljudi stariji od 65 godina živeli bolje u svojim državama – objasnila je Nataša Todorović iz Crvenog krsta Srbije. - Uradili smo istraživanje u oblasti socijalnog uključivanja starijih osoba, a glavna preporuka je da se napravi strategija dugotrajne nege, koji nedostaje u Srbiji. Partneri iz Bosne i Hercegovine izrazili su želju da dođu u Suboticu i posete Gerontološki centar, za koji su čuli da je najbolji, i da vide kakav je kvalitet nege.

Poseta Gerontološkom centru opravdala je očekivanja gostiju iz Gračanice.

- Želimo da prenesemo iskustva u našu zemlju koja je još uvek  na prvom stepenu razvoja. Iskustva prenosimo unutar mreže koja ima 30 organizacija koje se bave starima – kaže Hamdija Kujundžić, predsednik Društva za psihosocijalnu pomoć i razvijanje doborvoljnog rada „Osmeh“ iz Gračanice. -  Ima mnogo nevladinih organizacija, ali se malo njih bavi starijima, a o starima se malo govori u medijima i to pokušavamo da popravimo. Nevladina organizacija može da deluje vatrogasno, da ugasi požar, ali pokušavamo, uz pomoć ovog projekta, da kreiramo socijalnu politiku u Bosni i Hercegovini.

Dobrodošlicu gostima poželeo je i Ilija Đukanović, član Gradskog veća za socijalna pitanja, i iskazao uverenje da će poseta biti delotvorna i da će ustanove zajedno učestvati na projektima.

povezane teme

7
Sirikum Odgovori
I nakon slikanja, fotografi kod Dzeja u kancelariju da on odabere slike koje mogu ici u medije. Postavite pitanje direktora, kada ce popraviti liftove da one jadne servirke ne bi termose od 20 i 30 kg nosile na rukama? To je direktore realnost, to je zivot, prestani sa manekenisanjem!!!
Овца за шишање Odgovori
Где је била крка, у Старој, Босу, Ренесанси...?!
Jovo Odgovori
Cestitam na poseti..
avet Odgovori
"Sa Crvenim krstom sarađujemo na raznim programima, to je naša partnerska organizacija koja se na sistematičan način bavi inkluzijom starih lica – istakao je Nenad Ivanišević, direktor Gerontološkog centra."

Koliko god to ružno i surovo zvuči, pojam "inkluzija starih lica" ne postoji.
Stara lica su tu u Gerontološkom centru da provedu svoje poslednje godine, neko mesece, a neko samo nedelje ili dane.
Oni život žive zdravstvenim kvalitetom koji još imaju, neki su još uvek koliko-toliko vitalni i pokretni, neki samo sede ili leže, a neki su skoro ili potpuno nepokretni.
Pogotovo, o ovim slabo pokretnim i nepokretnim "gostima" Gerontološkog centra je bezpredmetno pričati o nekakvoj INKLUZIJI.
Neće valjda neko star da ode da živi u Gerontološki centar i sad će pod svoje poslednje dane života da drastično menja neke navike koje je imao predhodnih 80 godina.
Pre će biti da direktori Gerontoloških centara i još neki vole da putuju i da se druže, jedu i piju i pecaju novac iz raznih budžeta.
Jovo Odgovori
Da li je moguće da je svaki dan u novinama? Izgleda da jeste
realan Odgovori
Uslovi rada zaposlenih i boravka štićenika u Gerontološkom centru u Subotici su ponižavajući za civilizaciju 21. veka. Raspitajte se kakvi su uslovi u zaista kvalitetnim društvima napolju, a ne "naprednim" kao što je Srbija. Sramota je šta se radi.
DUX Odgovori
Ja se vec uplasio prodje nedelja bez Dzeja ...kado ono.Super bice ovo lep vikend.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.