Komentara: 7
Pregleda: 2466
Foto

Delegacija iz BiH u poseti Gerontološkom centru

18.10.2018. u 17:12h
Delegacija iz BiH u poseti Gerontološkom centru

Kako se dobar glas daleko čuje, tako je i subotički Gerontološki centar nadaleko čuven kao jedna od najboljih ustanova socijalne zaštite u našoj zemlji i regionu, delegacije iz Bosne i Hercegovine i Crvenog krsta Srbije posetile su danas Dom za stare Dudova šuma kako bi primere dobre prakse prenela i u slične ustanove sa druge strane Drine i dogovorili buduću saradnju na projektima.

- Sa Crvenim krstom sarađujemo na raznim programima, to je naša partnerska organizacija koja se na sistematičan način bavi inkluzijom starih lica – istakao je Nenad Ivanišević, direktor Gerontološkog centra. - Naši prijatelji iz Gračanice su izrazili želju da vide našu kuću, i  ideja je da na sledećem raspisu konkursa IPA projekata Evropske unije sa Bosnom i Hercegovinom zajedno apliciramo za sredstva. Kontaktiraćemo i Dom za stare u Novom Pazaru, koji je naša bratska ustanova, da bi napravili veći krug partnerstva kako bi ti projekti imali više izgleda da budu odobreni.

Crveni krst Srbije već treću godinu realizuje projekat „Inicijativa za socijalno uključivanje starih“ koji se implementira u pet zemalja Zapadnog Balkana – Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sloveniji i Srbiji.

- Ove zemlje su odabrane jer delimo isto iskustvo u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite i ovo je jedan zagovarački projekat za poboljšanje života starih. U okviru projekta jačamo mreže – ustanove i civilna društva, koje se bave starima, kako bi ljudi stariji od 65 godina živeli bolje u svojim državama – objasnila je Nataša Todorović iz Crvenog krsta Srbije. - Uradili smo istraživanje u oblasti socijalnog uključivanja starijih osoba, a glavna preporuka je da se napravi strategija dugotrajne nege, koji nedostaje u Srbiji. Partneri iz Bosne i Hercegovine izrazili su želju da dođu u Suboticu i posete Gerontološki centar, za koji su čuli da je najbolji, i da vide kakav je kvalitet nege.

Delegacija iz BiH u poseti Gerontološkom centru

Poseta Gerontološkom centru opravdala je očekivanja gostiju iz Gračanice.

- Želimo da prenesemo iskustva u našu zemlju koja je još uvek  na prvom stepenu razvoja. Iskustva prenosimo unutar mreže koja ima 30 organizacija koje se bave starima – kaže Hamdija Kujundžić, predsednik Društva za psihosocijalnu pomoć i razvijanje doborvoljnog rada „Osmeh“ iz Gračanice. -  Ima mnogo nevladinih organizacija, ali se malo njih bavi starijima, a o starima se malo govori u medijima i to pokušavamo da popravimo. Nevladina organizacija može da deluje vatrogasno, da ugasi požar, ali pokušavamo, uz pomoć ovog projekta, da kreiramo socijalnu politiku u Bosni i Hercegovini.

Dobrodošlicu gostima poželeo je i Ilija Đukanović, član Gradskog veća za socijalna pitanja, i iskazao uverenje da će poseta biti delotvorna i da će ustanove zajedno učestvati na projektima.

Poseta predstavnika Društva za psihosocijalnu pomoć i razvijanje dobrovoljnog rada “Osmeh iz Gračanice” Poseta predstavnika Društva za psihosocijalnu pomoć i razvijanje dobrovoljnog rada “Osmeh iz Gračanice” Poseta predstavnika Društva za psihosocijalnu pomoć i razvijanje dobrovoljnog rada “Osmeh iz Gračanice” Poseta predstavnika Društva za psihosocijalnu pomoć i razvijanje dobrovoljnog rada “Osmeh iz Gračanice” Poseta predstavnika Društva za psihosocijalnu pomoć i razvijanje dobrovoljnog rada “Osmeh iz Gračanice” Poseta predstavnika Društva za psihosocijalnu pomoć i razvijanje dobrovoljnog rada “Osmeh iz Gračanice” Poseta predstavnika Društva za psihosocijalnu pomoć i razvijanje dobrovoljnog rada “Osmeh iz Gračanice” Poseta predstavnika Društva za psihosocijalnu pomoć i razvijanje dobrovoljnog rada “Osmeh iz Gračanice”
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 6 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 2466
Povezane teme

Nenad Ivanišević

gerontološki centar subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.