Komentara: 3
Pregleda: 2613

Deklaracija Subotica bez GMO neće se naći pred odbornicima

27.05.2013. u 18:02h
Izvor: RTV Yueco
Deklaracija Subotica bez genetski modifikovanih organizama neće se naći pred odbornicima u četvrtak. Član veća zadužen za poljoprivredu objašnjava da treba još da se usaglasi tekst oko Deklaracije. Do sada u Srbiji je 55 gradova i opština se izjasnilo da ne žele da se u njihovom okruženju proizvode genetski modifikovani organizmi. U Udruženju Teras objašnjavaju da ukoliko se Deklaracija ne nađe na sledećem zasedanju lokalnog parlamenta preduzeće sve potrebne mere, kako bi i Subotica bila grad bez GMO.
Deklaracija Subotica bez GMO neće se naći pred odbornicima

Subotičani pozdravljaju inicijativu nevladinih organizacija u Subotici da se usvoji Deklaracija Subotica bez genetski modifikovanih organizama.Smatraju da je genetski modifikovana hrana nezdrava i loše utiče na zdravlje ljudi.

Udruženje TERRA'S, Centar za ekologiju i održivi razvoj-CEKOR i Regionalni Arhus centar Subotica u martu pokrenuli inicijativu za donošenje Deklaracije Grada Subotice bez GMO, a u tekstu deklaracije je naglašena veoma važna pozicija lokalne samouprave u definisanju i sprovođenju politike o pitanjima GMO. U Terasu objašnjavaju da ukoliko na sledećem zasedanju parlamenta se ne nađe Deklaracija, da će morati da preduzmu i druge mere.

Član veća zadužen za poljoprivredu objašnjava da u Srbiji postoji Zakon koji zabranjuje proizvodnju genetski modifikovanih organizama. Tvrdi da niko ne podržama GMO, ali tekst Deklaracije ne odgovara lokalnog saupravi.

Inicijator ove deklaracije u Srbiji je stranka Zeleni Srbije.Od juna 2009. godine, u Srbiji je na snazi Zakon kojim se zabranjuju proizvodnja i promet genetski modifikovanih organizama u komercijalne svrhe. Kako bi bili sigurni da ne konzumirate genetski modifikovanu hranu najbolje je da poljoprivredne proizvode kupujete sveže i to u sezoni.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 4 dana
Komentara: 3
Pregleda: 2613
Povezane teme

gmo

genetski modifikovani organizmi

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.