Komentara: 0
Pregleda: 1189
Foto

"Defektologija danas: izazovi i perspektiva" - naučni skup na Paliću okupio više od 130 stručnjaka

06.10.2023. u 09:21h
Izvor: Subotica.com
U kongresnom centru na Paliću u subotu je održan međunarodni stručno - naučni skup koji je okupio više od stotinu stručnjaka iz oblasti defektologije koji su diskutovali na temu "Defektologija danas: izazovi i perspektiva".
"Defektologija danas: izazovi i perspektiva" - naučni skup na Paliću okupio više od 130 stručnjaka

Značaj rane intervencije u detinjstvu, asistivne tehnologije, uloga i značaj resursnih centara u asistivnim tehnologijama, rad sa mladim i odraslim osobama sa invaliditetom - samo su neke od značajnih tema oko kojih se diskutovalo u okviru 18. međunarodno-stručnog skupa defektologa.

- Svaka grana defektologije podrazumeva transdisciplinarni pristup, odnosno učešće svih sektora - socijalne zaštite, obrazovanja i zdravstva - ističe Snežana Maravić, predsednica Društva defektologa Vojvodine - Izazovi sa kojima se defektolozi danas suočavaju su brojni, a perspektivu vidimo upravo u ovakvim skupovima na kojima razmenjujemo informacije i iskustva. Trudimo se da zauzmemo stav po pitanju nekih aktuelnih tema i da izvučemo najbolje kako za struku, tako i za krajnje korisnike.

"Defektologija danas: izazovi i perspektiva" - naučni skup na Paliću okupio više od 130 stručnjaka

Među 130 učesnika bio je i vanredni profesor na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Bojan Dučić koji je govori o društvenim izazovima i problemima sa kojima se suočavaju osobe sa teškoćama u razvoju od adolescencije do odraslog doba.

Taj prelazni period zapravo je najosetljiviji, tada dolaz do transfera sa servisa podrške koji je namenjen deci na servise podrške koji su namenjeni odraslima, e baš tada može doći do određenih rizika - navodi Dučić - Kada mlada osoba, adolescent završi školovanje i stupi u svet odraslih, u tom trenutku je potrebno uputiti, obezbediti veštine koje su joj najpotrebnije za njenu društvenu zajednicu, a to sve podrazumeva individualizovan pristup. Od ključnog je značaja prepoznati potrebe te mlade osobe i pružiti joj podršku kako po završetku školovanja ne bi bila prepuštena samoj sebi i svojoj porodici. Važno je omogućiti joj da što lakše prebrodi taj tranzicioni period i da nađe svoje mesto u društvenoj zajednici kroz participaciju u nekim slobodnim aktivnostima, a tu je i pitanje stanovanja od ključnog značaja. O svemu ovome treba diskutovati kako bi se došlo do najoptimalnijih rešenja.

"Defektologija danas: izazovi i perspektiva" - naučni skup na Paliću okupio više od 130 stručnjaka

Naučni skup "Defektologija danas: izazovi i perspektiva" organizovalo je Društvo defektologa Vojvodine i suorganizatori iz zemlje i regiona.

Izvor: Subotica.com
Međunarodni XVIII stručno-naučni skup „Defektologija danas: izazovi i perspektiva“ Međunarodni XVIII stručno-naučni skup „Defektologija danas: izazovi i perspektiva“ Međunarodni XVIII stručno-naučni skup „Defektologija danas: izazovi i perspektiva“ Međunarodni XVIII stručno-naučni skup „Defektologija danas: izazovi i perspektiva“ Međunarodni XVIII stručno-naučni skup „Defektologija danas: izazovi i perspektiva“ Međunarodni XVIII stručno-naučni skup „Defektologija danas: izazovi i perspektiva“ Međunarodni XVIII stručno-naučni skup „Defektologija danas: izazovi i perspektiva“ Međunarodni XVIII stručno-naučni skup „Defektologija danas: izazovi i perspektiva“
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 meseci i 1 nedelju
Komentara: 0
Pregleda: 1189
Povezane teme

defektologija

defektolog

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.