Komentara: 2
Pregleda: 1860

"Dečji svetosavski dani" od 26. januara do 1. februara

24.01.2019. u 13:44h > 19:04
Izvor: Subotica.com
Subotičke osnovne škole i ustanove kulture i ove godine organizuju "Dečje svetosavske dane", koji će se održati od 26. januara do 1. februara u više obrazovnih i kulturnih ustanova u našem gradu.
"Dečji svetosavski dani" od 26. januara do 1. februara

Manifestacija pod nazivom "Dečji svetosavski dani", koja se organizuje već četvrtu godinu zaredom, do sada je prikazala oko sto trideset različitih plesnih, dramskih, muzičkih i recitatorskih tačaka u izvođenju oko hiljadu učesnika, uz podršku i mentorstvo sto dvadeset profesora. Od ukupno dvadeset jedne subotičke osnovne škole, manifestaciji se za ove četiri godine priključilo petnaest škola.

U programu su uključeni: OiS "Žarko Zrenjanin",  Muzička škola Subotica, Školski centar sa domom učenika "Dositej Obradović", Dom za decu ometenu u razvoju "Kolevka", Subotički tamburaški orkestar,  HGU "Festival bunjevačkih pisama", Baletska škola "Raičević", Dečji crkveni hor "Emanuil",  OŠ "Dragutin Tadijanović" iz Vukovara, kao i  osnovne škole: "Sečenji Ištvan", "Jovan Mikić",  Đuro Salaj Matija gubec Ivan Goran Kovačić "Sonja Marinković", "Vladimir Nazor", "Jovan Jovanović Zmaj", "Sveti Sava", "Kizur Ištvan" i "Matko Vuković"

- Pored obrazovnih, redovno učestvuju i ostale kulturno prosvetne ustanove iz Subotice. Posebno je značajno redovno učestvovanje OiSŠ "Žarko Zrenjanin", Školskog centra sa domom učenika "Dositej Obradović", Doma za decu ometenu u razvoju "Kolevka", kao i Subotičkog tamburaškog orkestara pod rukovodstvom Stipana Jaramazovića, Hrvatske glazbene udruge "Festival bunjevačkih pisama", Baletske škole "Raičević", Crkvenog hora "Sveti Roman Melod", te učenika OŠ "Dragutina Tadijanovića" iz Vukovara koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku, sa svojim nastavnicima i direktorkom Lidijom Miletić - kaže Mirjana Stevanović, direktorka OŠ "Matko Vuković".

Prema njenim rečima, značaj manifestacije ogleda se i u tome što građani Subotice, kao grada koji u službenoj upotrebi ima srpski, hrvatski i mađarski jezik, tokom trajanja "Dečjih svetosavskih dana" imaju priliku da, pored tri navedena jezika, programe čuju i na bunjevačkom, makedonskom, grčkom, ruskom i albanskom jeziku.

- Svojim radom i zalaganjem, nastavnici i učenici subotičkih škola i kulturnih ustanova doprinose stvaranju identiteta i osećaju pripadnosti pojedinaca u zajednici. Takođe, oni utiču i na stvaranje društvenih vrednosti. Simboličke, kulturne i društvene vrednosti, vrednosti Svetosavlja, temeljene na načelima otvorenosti, raznolikosti, solidarnosti, zajedništvu, čovekoljublju i saradnji, ključno su merilo i pretpostavka razvoja odgovornog, trpeljivog i ravnopravnog društva - objašnjava Stevanović, dodajući da obrazovanje i kultura imaju veoma važnu ulogu u formiranju stavova i vrednosti dece i mladih osoba, te da mogu imati pozitivne uticaje na socijalizaciju, formiranje ličnosti pojedinca i društvenu afirmaciju dece i mladih.

"Dečji svetosavski dani" od 26. januara do 1. februara

Svečano otvaranje ovogodišnjih "Dečjih svetosavskih dana" biće u subotu, 26. januara, u OŠ "Matko Vuković", kada će prigodnim programom biti obeležena školska slava Sveti Sava. Do kraja manifestacije, koja će trajati do 1. februara, učenici i nastavnici će prirediti izložbu likovnih radova, priredbe, svečanosti i humanitarni dan sa korisnicima Gerontološkog centra.

Program 4. "Dečjih svetosavskih dana"

Subota, 26. januar

  • 18h: Proslava školske slave Svetog Save i svečano otvaranje manifestacije u OŠ "Matko Vuković".

Ponedeljak, 28. januar

  • 16h: Humanitarni dan - poseta Gerontološkom centru Subotica.

Utorak, 29. januar

  • 18h: Svetosavska priredba "Sedam pisama kraljice Ane" učenika OŠ "Đuro Salaj" u Dečjem pozorištu Subotica.

Sreda, 30. januar

  • 18h: Svečani program u SKC "Sveti Sava".

Četvrtak, 31. januar

  • 18h: Izložba dečjih likovnih radova i dodela nagrada u OŠ "Jovan Mikić".

Petak, 1. februar

  • 18h: Svečano zatvaranje manifestacije u Dečjem pozorištu Subotica.
Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 1 mesec
Komentara: 2
Pregleda: 1860
Povezane teme

Mirjana Stevanović

OŠ Matko Vuković

Sveti Sava

dečji svetosavski dani

školska slava sveti sava

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.