Komentara: 0
Pregleda: 2403

Dečje pozorište bez sale

21.01.2009. u 09:34h
<p>Vi&scaron;e od dve godine, zbog rekonstrukcije, Dečje pozori&scaron;te ne može da igra u svojoj sali jer teatru jo&scaron; nije stigao novac iz Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine iako je pre godinu dana odobren.</p>
Dečje pozorište bez sale

Savremena oprema za subotički teatar kupljena sredstvima dobijenih iz NIP-a, ali njeno montiranje nemoguće bez promene instalacije.

Sve je počelo kada je pre dve godine Dečje pozorište iz NIP-a dobilo 32 miliona dinara za adaptaciju i rekonstrukciju scene i ulaznog hola, kao i obnovu scenske tehnike.

- Mi smo novac potrošili, kako je bilo predviđeno. Potom smo kod Fonda za kapitalna ulaganja konkurisali za novih 20 miliona dinara za promenu instalacija jer nova oprema ne može da se montira na dotrajalu strujnu mrežu - kaže za „Politiku" direktorka pozorišta Jaka Prka Vujević, dodajući da u pozorištu koje radi od 1934. godine nije postojao elaborat o protivpožarnoj zaštiti. Stoga su nabavili sedišta koja imaju atest da su otporna na visoke temperature, osavremenjena je scenska tehnika, montirani su električni, bešumni cugovi. Ali nova oprema ne može da se koristi bez promene instalacija.

- Redovno dobijamo obećanja da će nam novac za završetak radova biti uplaćen, ali se od početka 2008. godine ništa nije promenilo. Poslednje obećanje dobili smo u lane decembru pa smo, shvatajući ga ozbiljno, raspisali tender i izabrali izvođača. Naime, pravila nalažu da se novac iz fonda prebacuje direktno izvođačima - ističe naša sagovornica.

Inače, Dečje pozorište je smešteno u bivšoj zgradi Sokolskog doma, objektu čiji poslovni prostor deli nekoliko sportskih i kulturnih ustanova. Na primer, tu je i sala Narodnog pozorišta u kojoj se igraju predstave do okončanja izgradnje zgrade velikog teatra. Međutim, čitav objekat je u prilično lošem stanju jer je Sokolski dom samo parcijalno popravljan za potrebe pojedinih korisnika. - Ono što je važno dodati je da i pored toga što nemamo svoju scenu nastavljamo da igramo predstave za decu u sali kulturno-umetničkog društva „Mladost" i imamo vernu publiku iako predstavu prate sa klupica i jastučića poređanih na podu - kaže Prka Vujević.

 

Postavljeno pre 15 godina i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 2403
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.