Komentara: 1
Pregleda: 4344
Foto

Dečja nedelja od 5. do 11. oktobra u znatno izmenjenom obliku

01.10.2020. u 17:19h > 02.10.2020. u 17:19h
Izvor: Subotica.com
Usled epidemije korona virusa, Dečja nedelja obeležiće se od 5. do 11. oktobra u okviru obrazovnih ustanova, dok će centralna manifestacija na Gradskom trgu izostati. Ipak, naše najmlađe sugrađane očekuje bogat program u školama, pri čemu će svaki dan biti tematski drugačiji.
Dečja nedelja od 5. do 11. oktobra u znatno izmenjenom obliku

Ovogodišnja Dečja nedelja obeležava se stihovima "Podeljena sreća, dva puta je veća" pesnika Jovana Jovanovića Zmaja, a svečano otvaranje manifestacije zakazano je u ponedeljak, 5. oktobra, u OŠ "Sonja Marinković" u 12 časova. Time će otpočeti nedelja u kojoj će svaki dan biti posvećen određenoj temi od značaja za mališane, pa će već drugog dana u fokusu biti sport, kada će đake osnovnih škola "Kizur Ištvan", "10. oktobar", "Sveti Sava", "Majšanski put" i "Žarko Zrenjanin" posetiti lokalni sportisti sa kojima će moći da se upoznaju, porazgovaraju i bave se onim sportom u kojima se i sami gosti ističu.

Treći dan manifestacije biće posvećen zaštiti životne sredine, u koji će biti uključeni učenici srednjih i osnovnih škola. Tako će đaci Hemijsko-tehnološke škole zasaditi nekoliko sadnica drveća u dvorištu OŠ "Sonja Marinković", Đački parlament Tehničke škole će posaditi sadnice u dvorišu OŠ "Jovan Mikić", a učenici Politehničke škole u dvorištu OŠ "Vladimir Nazor".

Narednog, četvrtog dana koji će biti u znaku obrazovanja, učenici će ići u posetu ustanovama kulture, pa će đaci OŠ "Ivan Goran Kovačić" posetiti Muzičku školu, dok će učenici OŠ "Matko Vuković" posetiti Dečje pozorište, gde će biti u prilici da razgovaraju sa glumcima i saradnicima ove ustanove.

Petog dana tema će biti inkluzija, odnosno uključivanje dece od najranijeg uzrasta u društvo, te će biti organizovane radionice za učenike sa smetnjama u razvoju i njihove vršnjake, kako bi kroz zajedničko druženje, poruke i crteže predstavili svoj doprinos zajednici. U posetu učenicima OiSŠ "Žarko Zrenjanin" doći će učenici OŠ "Sonja Marinković", Školski centar sa domom učenika "Dositej Obradović" posetiće učenici "Ivan Goran Kovačić", dok će OŠ "Jovan Mikić" sakupljati dobrovoljne priloge za decu kojoj je pomoć najpotrebnija.

Dečja nedelja od 5. do 11. oktobra u znatno izmenjenom oblikuIstog dana, Dom za decu ometenu u razvoju "Kolevka" posetiće Ilija Đukanović, član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstvo, dok će Miloš Nikolić, član Gradskog veća zadužen za oblast obrazovanja i kulture posetiti OŠ "Matko Vuković" koju pohađa veliki broj đaka romske nacionalne pripadnosti.

- Zajednički cilj nas i društva u celini je poboljšanje položaja dece i unapređenje kvaliteta njihovog života, jer deci svakodnevno moramo da obezbedimo da slobodno izražavaju svoje talente, ali to treba da uradimo kroz druženje, što mislim da je i najlepše - rekao je Nikolić. - Dečja nedelja mora da bude svaka nedelja u godini, a mi, stariji, imamo obavezu da im prenesemo dobro obrazovanje i iskustvo, da ih učimo moralnim načelima, jer deca jesu ukras sveta, to je najlepše opisao u svojoj pesmi naš veliki pesnik Ljubivoje Ršumović i mislim da će ova nedelja biti izuzetna.

Dečja nedelja od 5. do 11. oktobra u znatno izmenjenom oblikuZatvaranje ovogodišnje manifestacije biće u nedelju, 11. oktobra, u 11 časova, kada će oko tridesetak učenika posetiti Gradsku kuću, gde će ih ugostiti gradonačelnik Stevan Bakić. Nakon obilaska Velike većnice, učenici će ispisati želje na balonima, koje će za kraj pustiti na Gradskom trgu.

- Sve aktivnosti koje će se odvijati u Dečjoj nedelji biće u skladu sa važećim preporukama republičkog Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kovid-19, a takođe smo se trudili da obratimo pažnju na sve smernice koje smo dobili od resornog Ministarstva, a da ipak uključimo dovoljan broj dece u sve aktivnosti - poručila je Jasmina Stevanović, sekretarka Sekretarijata za društvene delatnosti.

Program

Otvaranje manifestacije je u ponedeljak 5. oktobra, u 12.00 u Osnovnoj školi „Sonja Marinković“. Narednog dana je sportski dan i to rukomet u OŠ "Kizur Ištvan", fudbal u OŠ "Sveti Sava" i stoni tenis OISŠ "Žarko Zrenjanin", dizanje tegova i rukomet u OŠ "10. oktobar", a sportsko penjanje i odbojka u OŠ "Majšanski put".

U sredu je dan zaštite životne sredine, program će se održati u OŠ "Sonja Marinković", Tehničkoj školi "Ivan Sarić" i u OŠ "Vladimir Nazor" u Đurđinu gde će učenici zasaditi sadnice.

Četvrti dan obeležavanja Dečje nedelje  ima temu "Deca i obrazovanje", a u petak će biti posvećen inkluziji.

U nedelju će grupa učenika posetiti Gradsku kuću, gd eće ih pozdraviti gradonačelnik Stevan Bakić. Nakon obilaska deca će ispisati želje na balonima i pustiti ih u vazduh sa Gradskog trga.

Izvor: Subotica.com
Najava programa Dečje nedelje Najava programa Dečje nedelje Najava programa Dečje nedelje Najava programa Dečje nedelje Najava programa Dečje nedelje Najava programa Dečje nedelje Najava programa Dečje nedelje Najava programa Dečje nedelje
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 5 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 4344
Povezane teme

miloš nikolić

dečija nedelja

jasmina stevanović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.