Komentara: 5
Pregleda: 3273

Dečja igrališta i dalje na meti vandala, vanrednim popravkama nema kraja

26.03.2021. u 12:06h
Izvor: Subotica.com
Dečja igrališta su ponovo na meti vandalizma i nesavesnog korišćenja, o čemu svedoče brojne "Pištaljke" sugrađana o oštećenom ili uništenom mobilijaru na igralištima širom grada. Dok sugrađani traže da se igrališta dovedu u red, nadležni poručuju da se ista kontrolišu dva puta mesečno, te da se uočene nepravlinosti saniraju u najkraćem mogućem roku.
Dečja igrališta i dalje na meti vandala, vanrednim popravkama nema kraja

Kako su igra, druženje i boravak na svežem vazduhu značajni za razvoj svakog deteta, igrališta predstavljaju veoma bitan deo njihovog odrastanja, a u našem gradu ih ima čak 75, od kojih se 55 nalazi u gradskim, a 20 u prigradskim naseljima. Ipak, bez obzira na to gde se nalaze, dečja igrališta su zbog nesavesnog korišćenja i vandalizma neretko zapuštena, a mobilijar oštećen ili uništen, na šta su ukazali brojni sugrađani u rubrici "Pištaljka".

- Nekoliko dana već leži polomljena greda iz koje viri metalna šipka na igralištu brodić na Prozivci, koja je opasna po zdravlje, pa čak i život dece - napisala je jedna naša sugrađanka.

- Jedna sprava na dečjem igralištu u Daruvarskoj ulici na Paliću je u lošem stanju - ukazao je naš sugrađanin, priloživši fotografiju oštećene vrteške.

Dečja igrališta i dalje na meti vandala, vanrednim popravkama nema kraja- Molim nadležne da dospu pesak u peskarnik na dečjem igralištu u Dudovoj šumi, peska uopšte nema, samo zemlja. Hvala unapred - zamolila je naša sugrađanka.

- Na igralištu, pored škole "Jovan Jovanović Zmaj", nalazi se penjalica koja je toliko oštećena da iz nje vire žice. Deca se jako lako mogu povrediti. Molim nadležne da što pre reše ovaj problem. Hvala - napisala je još jedna sugrađanka.

- Nažalost, igralište u Mesnoj zajednici "Peščara" ponovo je bilo meta vandala. Nadam se da će odgovorna služba brzo izaći i popraviti igralište - ukazala je naša sugrađanka na polomljenu gredu od penjalice.

Dečja igrališta i dalje na meti vandala, vanrednim popravkama nema krajaIz Sekretarijata za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj kažu da redovno održavaju svih 75 igrališta, koja se kontrolišu dva puta mesečno, u periodu od februara do decembra tekuće godine. Kada se utvrdi određena neispravnost na nekom od rekvizita, navode da se isti popravlja odmah ili, što je češće, demontira i odnosi u radionicu na popravku. Tako je u proteklom periodu uređeno igralište u Novom Žedniku, popravljeni su i prefarbani rekviziti na igralištu na Paliću, dok su na igralištu u parku na Prozivci privremeno otklonjeni nedostaci, a rekonstrukcija, farbanje i postavljanje podloge se očekuju u narednom periodu.

- Pod redovnim tekućim i investicionim održavanjem obuhvaćena je kontrola i podmazivanje rekvizita na igralištima, zamena delova rekvizita po potrebi, popravka i farbanje rekvizita, zamena i postavljanje zaštitne podloge oko rekvizita, postavljanje ograda, izrada tabli sa obaveštenjem, ravnanje terena, zamena dotrajalih i oštećenih rekvizita i opreme, te postavljanje površina za ublažavanje udara. U okviru navedenih aktivnosti obuhvaćeno je i saniranje štete usled vandalizma i nesavesnog korišćenja igrališta - navode iz Sekretarijata, dodajući da su dečja igrališta na meti vandalizma i nesavesnog korišćenja do 10 puta godišnje, uprkos tome što su Odlukom o komunalnom redu definisane i određene zabrane koje odnose na njihovu upotrebu. - Tako je, u skladu sa navedenom Odlukom, zabranjeno prljanje, pisanje grafita, crtanje, plakatiranje i na bilo koji drugi način oštećenje komunalnih objekata, uređaja i urbane opreme postavljene na javnu površinu ili spoljni deo zgrade, njihovo premeštanje ili uklanjanje, kao i korišćenje komunalnih objekata, uređaja i urbane opreme suprotno nameni koju imaju.

Dečja igrališta i dalje na meti vandala, vanrednim popravkama nema krajaU skladu sa raspoloživim sredstvima, iz Sekretarijata dodaju da se ove godine planira kompletna rekonstrukcija dva do tri dečja igrališta, što podrazumeva postavljanje podloge, novih rekvizita, zaštitne ograde, tabli sa obaveštenjima i slično. Tačne lokacije još nisu određene, ali kako ističu, izabraće se igrališta sa najvećom frekvencijom dece, uzimajući u obzir njihovo stanje i teritorijalni raspored.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 1 mesec
Komentara: 5
Pregleda: 3273

Povezane zviždaljke

Povezane teme

dečja igrališta

dečje igralište

igralište za decu

sekretarijat za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.