Komentara: 1
Pregleda: 3201
Foto

Deca slušala o pretnjama koje dolaze sa interneta

22.11.2018. u 16:44h
Izvor: Subotica.com
U cilju podizanja nivoa svesti dece, roditelja i nastavnika o rizicima korišćenja digitalnih tehnologija, edukatori Nacionalnog kontakt centar za bezbednost dece na internetu održali su danas predavanje pod nazivom "Bezbednost dece na internetu" u OŠ "Kizur Ištvan". Oni su sa učenicima 5. i 6. razreda podeliti dosadašnja znanja i iskustva iz ove oblasti, dok je isto predavanje za roditelje zakazano večeras u 18 časova na Otvorenom univerzitetu.
Deca slušala o pretnjama koje dolaze sa interneta

S obzirom na to da je vršnjačko nasilje na internetu u porastu, Osnovna škola "Kizur Ištvan" je, u saradnji sa Nacionalnim kontakt centrom za bezbednost dece na internetu, odlučila da organizuje predavanja za učenike i roditelje, kako bi se što bolje upoznali sa najvažnijim problemima koje upotreba interneta donosi.

- Moje mišljenje i mišljenje mojih kolega je da je o ovoj temi potrebno stalno govoriti, jer se menjaju izvori, načini i prikazivanje određenog nasilničkog ponašanja, menjaju se i sami počinioci nasilja, kao i njihove navike i načini na koje nasilje ispoljavaju. Kao prosvetni radnici, moramo biti stalno u toku i pomno pratiti situaciju, jer je najgora moguća varijanta ne priznati i ne prepoznati problem kao takav - rekao je Dejan Anđelović, direktor OŠ "Kizur Ištvan".

Deca slušala o pretnjama koje dolaze sa interneta

Na osnovu Uredbe o bezbednosti i zaštiti dece pri korišćenju informaciono-komunikacionih tehnologija, početkom prošle godine formiran je Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu, koji se bavi edukacijom i savetovanjem dece, roditelja i nastavnika kako da pravilno koriste digitalne tehnologije, ali i da prijave nasilje koje se dešava putem interneta.

- Svako dete, roditelj i nastavnik može da prijavi ukoliko ga neko uznemirava, ucenjuje ili preti, ukoliko trpi bilo kakvo nasilje ili kontakte od strane takozvanih "predatora", ako mu se dogode neki tehnički problemi, kao što je lažni ili hakovani profil na društvenim mrežama, mogu se obratiti našem Kontakt centru. Putem jedne aplikacije, povezani smo sa policijom, tužilaštvom za visokotehnološki kriminal, domovima zdravlja, centrima za socijalni rad i Ministarstvom prosvete, tako da im direktno upućujemo predmet - objasnila je Emina Beković, edukatorka Kontakt centra, dodajući da današnja deca mnogo bolje koriste digitalne tehnologije u odnosu na mame i tate, stoga se kao najvažniji zadatak nameće edukacija roditelja. - Decu je potrebno naučiti kako da pravilno i pametno koriste digitalne tehnologije, kao i upozoriti na one loše strane interneta, a to su lažni podaci, neproverene vesti, problemi na društvenim mrežama, te prekomernom upotrebom interneta koja dovodi do zavisnosti. S druge strane, roditeljima ćemo večeras pokušati da podignemo svest o tome da postoje mnoge opasnosti na internetu, da moraju da budu u koraku sa decom, kao i da vrše određenu vrstu nadzora na time kakve sadržaje gledaju, s kime se dopisuju i šta pišu.

Deca slušala o pretnjama koje dolaze sa interneta

Izvor: Subotica.com
Predavanje o bezbednosti dece na internetu Predavanje o bezbednosti dece na internetu Predavanje o bezbednosti dece na internetu Predavanje o bezbednosti dece na internetu Predavanje o bezbednosti dece na internetu Predavanje o bezbednosti dece na internetu Predavanje o bezbednosti dece na internetu Predavanje o bezbednosti dece na internetu
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 5 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 3201
Povezane teme

Škola Kizur Ištvan

OŠ Kizur Ištvan

dejan anđelović

bezbednost dece na internetu

bezbednost na internetu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.