• Pregleda: 8546

Deca migranti u školskim klupama  

U Plavoj sali Gradske kuće danas je održan sastanak na temu obrazovanja dece migranata, kome su prisutvovali predstavnici Evropskog odbora sindikata za obrazovanje, Evropske federacije poslodavaca u sektoru obrazovanja i Sindikata obrazovanja Srbije i obrazovnih ustanova u našem gradu.
Deca migranti u školskim klupama   

Delegacija je obišla i Prihvatni centar, gde trenutno boravi 13 dece migranata, a koja će od sledeće nedelje ponovo biti uključena u obrazovni sistem. Oni će dva puta nedeljno nastavu imati u Prihvatnom centru, a dva puta će na časove odlaziti u OŠ „Jovan Mikić“.

- Naša škola je prethodne školske godine obavljala nastavu u migrantskom kampu, iskustva su bila veoma pozitivna i prepoznali smo učenike koji u sebi nose izuzetne talente – ističe Marina Milodanović, direktorka OŠ „Jovan Mikić“. - Zato smo došli na ideju da napravimo projekat i putem njega razvijamo talente dece migranata u adekvatnim uslovima, te ćemo im obezbediti prostor u našoj školi. U pitanju su veštine, jezici i informatika.

Predstavnici evropskih institucija impresionirani su načinom na koji se u našoj zemlji, uprkos brojnim izazovima, vodi briga o najugroženijem delu migrantske populacije.

- Vidimo koliko je važna saradnja za dalji napredak i suočavanje sa budućim izazovima. Imali smo prilike da vidimo i kakva je saradnja sa školama i nevladinim sektorom. Veoma smo zadovoljni – kaže Sara Kik iz Evropskog odbora sindikata za obrazovanje.

Grad od početka migrantske krize nastoji da uključi decu migrante u razne aktivnosti, a odlazak na nastavu u školu će biti korak više u približavanju dece migranata i njihovih porodica i građana Subotice.

- Samim odlaskom u škole deca će steći nove drugare, počeće nova prijateljstva i mi smo veoma zadovoljni što možemo da realizujemo takve projekte – naglašava Ilija Đukanović, član Gradskog veća za socijalna pitanja.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

72
olga Odgovori
Mogli bi svi vi sto ste se tu okupili, povesti po kojeg migranta kuci pa da se malo druzi sa vasom decom.
Rajko Odgovori
Globalno selo. Plan "napreduje". Sve rase se stapaju u jednu, samim tim će sve i nestati. Bela će ostati samo masonerija. Sve se može naučiti iz zabranjenih knjiga, ako ih nađete...
Mirjana Odgovori
Srbija je davno potpisala sporazum od readmisiji i inkluziji. Ovo je tek početak.
Овца за шишање Odgovori
Деца ма које вере и нације никоме и ништа нису скривила, тако да су јадни коментари ситних душа и ограничених ликова против оваквих активности! Би ли тако размишљали да су ваша деца мигранти а да их на њиховом путу игноришу и угњетавају?!
Овца за шишање
Да чујем један ваљани аргумент против инклузије деце, али без мржње на расној, националној, верској и политичкој основи, молим!
Савка
Без мржње на расној, националној, верској и политичкој основи!? Зашто и по ком основу другачије мишљење сматраш мржњом? Подсећаш на Вучића, и њега "сви мрзе". Па ко спроводи реадмисију и инклузију и како ако не дискриминацијом на расном, националном и верском основу? Рекла бих да си и ти само један од ботова, запослен у јавној служби, и да идеш за твојим Предводником Вучићем са све његовим блејућим овцама.
Овца за шишање
Савка, какав данак неискуству! Вучић мој предводник, ахахахахахаха... Дај се мало распитај што се моје оријентације тиче и сабери што се твог приватног живота тиче (са таквим конфузним мислима и ставовима окружење ти сигурно ПАТИ!)
Ja Odgovori
Kakva pozitivna iskustva od odlazaka u kamp? Pa na 2/3 časova niko nije dolazio od dece, a kad bi došli poveli bi i bebe, sve se svelo na baby sitting. Kakvi izuzetni talenti? U crtanju? Pri tome osnovnu pristojnost nemaju da pribor i materijal ne razbacuju i ne prljaju, ponašaju se kao da smo svi ostali pozvani da im sve dajemo, ma stvarno... Izuzetni talenti???? Ako su projekti u pitanju koje neko finansira, kako to da su čitave prošle godine učitelji i nastavnici išli tamo u SKLOPU RADNE NEDELJE, obave tamo nastavu pa onda u školi,besplatno?! Taksisti su prevozili nastavnike 3-5 puta u kamp, to im je bilo plaćeno, dva puta dnevno, do škole i nazad, i sad izračunajte koliko novca je otišlo samo na PREVOZ, a nekoliko meseci unazad učenika nije ni bilo ili je bio 1 na času. S kojim razlogom se oni uklapaju u našu sredinu, niti hoće niti im je namera ostajanje ovde. Pranje novca preko "projekta"? Nametanje novih obaveza nastavnicima i učiteljima?
Ja
Da nema zabune, nemam ja ništa protiv POKUŠAJA UKLJUČIVANJA MIGRANTSKE DECE u bilo koji oblik obrazovanja, ali ako to mora da pređe preko naših leđa, bilo bi lepo i POŠTENO da se vide tokovi novca koji je uložen u ovaj "projekat", i REZULTATI truda i odlazaka u kamp... Mislim da toj deci uopšte nije jasno u čemu su učestvovala, ni zašto su ustajali rano i sedeli svakog drugog dana s nepoznatim osobama, pa još ako nastavnik prisutni nije baratao ni nemačkim ni engleskim.... Pa oni ni sa 10 god.,pojedinci,nisu znali olovke da drže, tempere su istiskivali odjednom na papir... Šta smo mi ovde, pripremni kamp za obuku korištenja školskog materijala? Pa nema načina da se nateraju da dolaze na časove, aman... I opet, neko dobija lepe pare, a nikakvog rezultata nigde na vidiku!
Hu Man Odgovori
Obrazovan čovek podržava obrazovanje.
Pravdoljub
Podržavam Vas..
Ja
Obrazovan čovek zna kad ga neko zaj....a.I ne prodaje to pod plaštom lažne čovekoljubivosti. Ajte Vi, gospon, lepo obrazujte one koji ne žele da budu obrazovani.
Hu Man
Da sam ja migrant i da čitam ovakve komentare, da je moje dete nepoželjno u školi bilo bi mi jako teško. Ne mogu se vratiti na zgarište, Evropa me još ne prima. Morao bih upisati dete u Osnovnu školu, šta drugo da uradim. Samo se stavite u njihovu poziciju. Nije lako. Budimo ljudi.Pomozimo makar time da nismo protiv njihovog obrazovanja. Ljudi, ionako neće ostati dugo ovde.
avet
@HU MAN
Možda samog sebe smatraš obrazovanim, to je tvoja lična stvar i sloboda tvog ličnog ubeđenja ili si možda čak i u vlasništvu neke "diplomice".
Ali da si ili jako naivan ili totalno slep, to je moje lično ubeđenje, bez obzira što sam totalno neobrazovan, imam diplomu samo nepotpune osnovne škole do 5 razreda.
Ali zato oči imam da vidim šta se oko nas dešava.
profa Odgovori
U stilu Nenada Čanka, iz ranijeg perioda:
DOĐOŠI da postanu ODOŠI.
Савка
Стварна интелигенција овог друштва је у просвети, додуше прилично деградираној. Хвала, професоре. Нажалост, друштвом управљају неки други, "школовани" "доктори", "магистри" и остала галантерија.
drapo Odgovori
@ OVCA ZA SISANJE
Primi ih ti u tvoju kuću pa ih obrazuj i vaspitaj...
Овца за шишање
Ево, јавила се ситна душа сама! Радије бих тебе образовао и васпитавао али не у својој кући (мада је мало наде за успех те мисије)!
Jovan Mikić Spartak
A jel Škola tvoja kuća? Mala dečica neće ići kod tebe kući ni kod nikog od vas divnih subotičana nego u ŠKOLU. To je ona zgrada od betona sa prozorima i učionicama gde deca provedu 8 godina u osnovnu školu na primer kad idu, samo izgleda ti nisi bio u školi pa ne znaš.
X Odgovori
Ma ni Vi pljuvaci niste bolji. Trebalo bi cela Srbija da se zatvori hermeticki pa da niko ne udje ni da izadje da zivite svoje prvoklasne zivot u mocvari zvanoj Srbija. Zadnji ste u svemu u Evropi i Vi pljujete po nekome? Pa Srbija je jedina drzava koji je bombardovana o Evropi posle II Svetskog rata. Srbija je jedina koji je optuzena za pomaganje u genocidu. ko ste Vi da ikoga da sudite. Ko ste Vi koji i dan danas birate iste ljude koji su indirektno odgovorni za ratove, sankcije? Pokrijte se svojim usima. Biti iz Srbije je sramota u svugde sem Srbije.
SHM
Alo, alo, alo....lakse malo!!! Napljuva ti Srbiju za sve! Bombardovali su nas oni koji evo decenijama unazad prave vojnu turneju svuda po svetu zbog ostvarivanja svojih interesa i profita! Niko ne kaze da Srbija treba da bude hermeticki zatvorena ali ne treba nam ni demografski elemenat na silu ubacen koji ne pripada evropskoj kulturi i koji se nece prilagoditi vrednostima i zivotu naroda koji ovde zive! Razumem ja njihovu nesrecnu sudbinu ali mi nismo u stanju da resavamo ni neke svoje probleme a kamoli njihove! Ova vest je samo potvrda kako ova vlast sprovodi plan okupatora!
X
SHM molim te reci gde sam pljuvao Srbiju? Rekao sam samo istinu...
Ja
Inače, imamo pravo da pljujemo po onima koji NEMAJU nameru da prihvate neke druge vrednosti, verske, građanske, moralne,..a smatraju da njihove treba da se poštuju!!! Da li možete da zamislite situaciju: nastavnici dolaze u kamp, zimi, u prostoriju koja se vikendom ne greje pa je pon u decembru malo problematičan(reklo bi se), ali nema frke, sve za dečicu. Približava se Božić, praznici, materijala za učenje i igranje na svim jezicima u beskonačnost... Kad ono: Znate, ne bi bilo baš preporučljivo im govoriti o Božiću, bilo čemu vezanom za našu kulturu da neko ne bi pogrešno shvatio?! ŠTA?! Pa dolaze u našu zemlju, u drugo podneblje, u drugu kulturu, u kojoj žele da ostanu. Da nećemo mi, Nemci, Švajcarci, preoblikovati našu veru da se oni osećaju prijatno??!! ALOOOO, nikad! Od tada moj glas za njihovo uključivanje u naš sistem-nikad više!
drapo Odgovori
@ ovca za sisanje
POGLEDAJ I IZBROJI PLUSEVE I MINUSE KRETENU !!!
Овца за шишање
На осетљиву тему најлакше се залепе "правдољуби" и "јунаци" твог типа, ко муве на г.... све доказујући како су јаки, јачи чак и од недужне дечице! Нажалост и таквих је пуно, па те "наградише", читај НАГРДИШЕ плусевима! Поново ниси ништа разумео, јел' да?!
Ol Odgovori
mene je sramota Subotice koja daje minuse na ovakve vesti
SrbIN
Mene je sramota Subotičana koji daju pluseve na ovakvu vest.
Jovan Mikić Spartak Odgovori
Manite se priča primitivnih subot'čana. Mali imigranti će se lepo uklopiti u Jovan Mikić, mnogo lepše nego kada su našoj deci nagurali čitave razrede i horde probisveta, kriminalaca i nasilnika iz kazneno popravnog doma što su došli ko zna od kuda. U ta vremena živeli smo u aranđelovačkoj ulici, nikada se niko od radija i novina tokom osamdesetih godina nije setio da dođe pa da nas pita kako živimo u svakodnevnom teroru koji su sprovodili domari. Nebrojeno puta su oštećivali aute, krali motorbicikle, bicikle, stvari iz bašte, obijali kuće, podrume, garaže, pretili nama i našoj deci, tukli se na ulici, napadali decu i starije, nikakvog reda nije bilo a i narodna milicija se nije baš nešto dala u rešavanje problema nego je sve gurano pod tepih. Dobrodošli draga dečice!
SHM
Znaci umesto da poostrimo zakone, poboljsamo obrazovanje, prevaspitavamo svoju decu lakse je da uvezemo tudju decu....to je sustina tvog komentara, jel tako?
Igor Odgovori
Ta deca nisu kriva što su "migranti".
Treba im pružiti makar malo znanja i obrazovanja (bar dok su ovde) kad ga već u svojoj zemlji nisu stekli...
saša Odgovori
@Ovca za šišanje
U većini slučajeva se nisam slagao sa tvojim komentarima. Ovoga puta imaš moju punu podršku. Sve one koji negativno komentarišu ovu vest samo bih upitao kako bi se oni osećali da su u situaciji u kakvoj su ova nesretna deca. Imaju oni sva prava kao i sva druga deca na svetu, ili bi ih možda po vama trebalo zatvoriti u neke nove Aušvice, Gtadiške i slične logore.
Овца за шишање
Тако је Саша. Можемо се не слагати у многим стварима али мора да постоји црвена линија који раздваја људе од олоша, хумане од (про)фашиста, паметне од глупака...
lk Odgovori
Kaže stručnjak: ....u kojima smo prepoznali talente..... U njih nekoliko već ima talebata, Pa ako je tako, zašto se onda ne radi na što masovnijem dovođenju migranata. Mi, kako nas Čanak zove "dođoši", ima nas...., kod nas nisu pronašli talente a puno nas više ima.
Лука Odgovori
Не узбуђавајте се. Све ће то проћи једног дана. У Суботицу је дошло стотине хиљада људи из Баната, БиХ, Хрватске, Црне Горе, Македоније, а она увек на броју од 100 хиљада становника. Тако ће и ови, мало се задржати па даље у свет, а други ће доћи, можда Кинези, Индијци. Може бити да ће и Америма некада Суботица затребати, али на овом песку не може опстати више од 100 хиљада. [*...*]
Suboticanin Odgovori
Najdraži su mi ovi koji velikog srca prihvataju situaciju u kojoj mogu sebe i okolinu nazvati "HUMANO" a do Beograda su bili ... možda jedared davno a o inostranstvu da ne pričam. Ne znate vi kako izgleda "hood" koji su nastanili migranti sa istoka. Pusti priču o ženama i deci, njih nije ni 25% od pridošlih, 75% su muškarci 16god-45god. Demografska slika invazije. Nisu deca kriva ali oni su islamski isprani od strane roditelja od početka tako da se neće preko noći asimilirati na naš mentalitet. Da dolaze spremni da se prilagode, problema ne bi bilo ali oni donose svoje alahu-akbar mentalitete sa sobom. Ako deca i jesu pametna po prirodi i kroz društvo postoji mogućnost da "otvore oči", roditelji će ih sputavati kod kuće zbog čika alaha. Islam treba zabraniti jer podstiče agresiju, pa onda sve religije, jedino rešenje. Ne znate i ne razumete vi koji se dičite svojom "humanošću". Otvori okice Subotice moja mala. Nisi kriminal rešila a sad ubacuješ ovaj haos u recept svoj.
West Eu
U lazi su kratke noge. U mom gradu tu u Baden-Würtembergu na par ulica od nas je Azil sa dvadesetak imigranata iz Sirije - Ni jedno lose iskustvo, niti bilo kakav problem ikada. Medjutim pocetkom godine krenula serija oruzanih pljacki po prodavnicama i benzinskim pumpama. Kako se koja pljacka dogodi, 10 marica momentalno ispred azila. Na kraju se ispostavilo da je oruzani pljackas domaci Nemac narkoman kome je otac policajac.
Suboticanin
U Norveškoj u "tom delu" lokalci ne preporučuju da se ide noću, u Švedskoj policija ne izlazi više na pozive u određene delove grada jer nemaju kontrolu, u Engleskoj migranti napadaju i policiju i civile na ulicama, u Nemačkoj Nemci prave mitinge sa slikama svojih najbližih koje su pobili u zadnje vreme migranti, u Italiji, Španiji i Francuskoj više ne znaju kako izaći na kraj sa bandama. Ali lepo da je u tvom gradu sve lepo! Daj im malo još vremena, dvadesetak još nije možda dosta da se osile... ili živiš u bajci.
Pokemon Odgovori
Kako lose zvuci to "deca migranti"... kao u X men filmu ali nisu mutanti nego migranti.
Apenac Odgovori
Ma mi smo svi bu..le i ovce za sisanje, samo se prepucavamo po kojekakvim sajtovima a vlast trlja ruke jer vlada po sistemu zavadi pa vladaj i dok god smo medjusobno zavadjeni i zavidni radice ko sta hoce...zna se kako se to radi da je narod slozan....mozda nije tema za ovu vest al na svakoj drugoj vesti samo prepucavanja i svadje ko je Vucicev bot a ko je opozicija...jako smo postali jadni, kako bi rekli da komsiji crkne krava
Popov Odgovori
Da li ta deca imaju lekarsko uverenje da su zdrava?Vakcinisana? Nemam ništa protiv njih ali....
Igor
Ti verovatno imas uverenje...dijagnozu!
Billy Odgovori
Jedino roditelje niko nije pitao da li se slažu da migranti sede u klupama sa njihovom decom.
Ona
to su deca!!!
avet Odgovori
Ja se jako nadam se da su ova migrantska deca prošla kroz ozbiljan sistematski lekarski pregled, vakcinisanje i da su zdrava.
Imunitet migrantske dece iz Afrike i Azije, i naše dece je potpuno različit, kao i virusi i bakterije (kako štetne tako i korisne) koje ona nose u sebi.
Masovne migracije nose sa sobom opasnost od pojave starih bolesti kojih smo se mi već davno oslobodili i pojave nekih za sada potpuno novih i nepoznatih bolesti na našim prostorima.
Vreme će sve pokazati.
Miroslav Odgovori
@West EU
A tu u Bavarskoj u mom gradu deca migranata napastvuju decu jevreja i maltretiraju ih jer su jevreji. Migranti su silovali i devojčicu od četrnaest godina,jer su mislili da je mogu silovati jer je bila u mini suknji.
Svi vi ovce ,hu mani i ostali,ste deo plana koji se sprovodi,a to je da čitav svet bude jedno globalno selo sa izmešanim rasama.A grupacija Bilderberg i masoni će vladati svetom putem ovakvih poltrona poput vas,koji zagovarate globalizam i zastupaćete njihove interese u vidu političara,ngo organizacije ili na neki treći način.
Usput pitam vas, po kojem kriterijumu svrstavate vi ljude na fašiste i antifašiste,na demokrate i antidemokrate? Da nije to po kriterujumu ekstremnih liberala,koji smatraju da je demokratski samo ono što oni zastupaju a sve ostalo je antidemokratski?
To me podseća na neka mračna vremena u istoriji dvadesetog veka i to se zvalo DIKTATURA.
Danas se dešava isto,samo sada diktaturu sprovode ekstremni liberali i liberalni tzv. levičari.
Овца за шишање
MIROSLAV,
А, колико је силовања је било са стране немиграната у твом баварском граду пре и после тог силовања од стране миграната, сигурно десет пута више, значи, недело није последица мигрантства или немигрантства већ нечовечности! Већ је излизана прича да су неистомишљеници део завереничких планова масона и сл. и бла, бла, трућ прича у које ни сами не верујете (а ако верујете стање вашег ума је преозбиљно)! Ми не сврставамо људе у фашисте (антифашисте), демократе (антидемократе) већ се они сами сврставају. Толеранција на другачије мишљење је једно и, наравно, треба да постоји, али толеранција према екстремизму, Бога ми, не. Кад би такви, назови, антилевичари били на власти, тешко си га нама! Утом случају би се вратили у нека, како рече, мрачна времена владавине Пиночеа, Мусолинија, Хитлера и сл...
Jovan Mikić Spartak
Uporno te priče o migrantima koji siluju i biju nemačku i jevrejsku decu. More dosta više fašističkih laži i obmana. Bavarska kao kolevka nacizma treba da se pokrije ušima šta je radila u drugom svetskom ratu, a posebno u novije vreme podrška delovanju nacističkog podzemlja, sve to blagodareno od strane policije. NSU je samo vrh ledenog brega tamo. Mi kada smo se doselili pre dobrih 17 godina u nemačku, bili smo mišljenja da ovde nema nikakvog kriminala od strane Nemaca, da je to sve jako fino, čisto, uredno i pravedno i da je dovoljno kloniti se stranaca. Ali avaj, kad se malo bolje upozna sistem, vidi se da su Nemci kriminalčine sve u 16. a da ih njihov sistem toliko štiti pa makar sve pobili. Ovde u Freiburgu je opšti haos od drogeraša, alkoholičara i ultras navijačkih grupa. Jedan ne baš povelik grad od 220.000 stanovnika sa 10% notornih alkoholičara. 2009 godine je ovde bilo toliko uličnog kriminala da nije moglo redovno da se izađe u grad, jesu li to izbeglice uradile?
SUBOTICANIN LJUTI Odgovori
Koja je poenta ovako sulude i politikantske odluke ?
Da se uberu neki politicki poeni ?
Mozda.

GOSPODO SA SLIKA DA VAS PITAM GDE VASA DECA IDU U SKOLU ?
U JOVAN MIKIC SIGURNO NE

PO KOM STE KRITERIJUMU ODABRALI BAS OVU SKOLU ?
DA LI SU DECA PROSLA SVE SISTEMATSKE PREGLEDE ?
KO MOZE DA GARANTUJE DA NECE BITI EXCESA IZMEDJU DECE / RODITELJA ?

UGASILI STE MILOS CRNJANSKI
HOCETE DA UGASTE I JOVAN MIKIC ?
( kada roditelji lepo ispisu decu iz vase *napredne* skole )
Ja
Joooj, ni ovde ne može bez kukanja za Crnjanskim? Pa nije ga Mikić ugasio. Sami ste, nije vas bilo puno. Dalje, kad se prođe kroz ovu diskusiju, ispade da najbolje znaju u pogledu stanovnika OVOG grada oni koji su davno ili skoro odselili odavde, pa se busaju novopronađenim evropskim identitetom, i glavna zanimacija im praćenje vesti na su.com,aman...Ne pravdajte nešto u čemu ne učestvujete, od čega ste pobegli(u vašem tumačenju spasili se), pa još smatrate da možete nekome soliti pamet. Dakle, dođe se do jedne tačke u životu i radu kad shvatite da čovekoljubivost i pristajanje na pomaganje svima dovede do toga da vas neki prave uporno budalama... Recimo, zašto romsku decu u školama zovu DUHOVI? Jer su ih upisali da bi dobili pokriće za socijalu, a u školama ih ni od korova. Date im besplatnu užinu i knjige, užinu bace jer im se ne sviđa pa si kupe drugu(!!!!), a knjjge više niko ne vidi već sledećeg časa. A prava, neiskvarena, stvarno siromašna deca gladuju ili im se knjige kopiraju
DAVOR Odgovori
i sta sad ?
je li neko pitao roditelje dece koja pohadjaju ovu skolu da li se slazu ?

Cija je ovo odluka ?
Igor Odgovori
Po većini napisanih komentara mogu da zaključim da "smo" najobičniji divljaci.
Ovim mentalitetom NIKADA nećemo u Evropu i svet, "mi" smo za prašumu gde ćemo biti jedini sami sebi.
Vi, licemeri koji pljujete tu decu zato jer nisu "naši", nije vas sramota da kupite farmerke kod Roma na buvljaku, tanjire kod Kineza, hleb kod Albanaca, sladoled kod Goranaca?
SUBOTICANIN LJUTI
Igore slobodno ih ti odvedi kod sebe kuci pa tamo delite humanost
nemojte na tudjoj deci
Autonomas
Igore

zasto robujete stereotipima ?
sad vi znate bolje od svih ostalih ili ste veci humanista od majke Tereze
ajte malo uozbiljite se
Imate li vi dete koje ide u ovu skolu ?
ako nemate - onda nemate paravo ni da delite lekcije onima koji imaju decu u ovoj skoli i koji su sa razlogom zabrinuti a koje niko nije pitao da li se slazu sa ovakvom odlukom

a to ko gde kupuje sladoled ili farmerke ima neuporedivo manju tezinu od toga sa kime i gde vam dete ide u skolu

ako ovo ne razumete onda je svaka dalja rec uzaludna
Igore ti si
Lofasz
X
Spot on!
saša Odgovori
Ljudi moji koliko je samo neljudi dalo sebi za pravo da proglašava nepoželjnom decu koja nikom ništa nisu skrivila i koju je muka naterala da napuste svoje ognjište. Pa u vama nema ni malo empatije. Ne mogu da verujem da je ovo slika tolerantni, multikulturalne, multikonfesionalne i multi nacionalne Subotice kakvom je vi isti koji pljujete po nedužnoj deci. Koliko licemerja onih koji se pitaju da li su ova deca vakcinisan a istovremeno su sami "prvoborci" antivakcinacijskog lobija kada su njihova deca u pitanju.
SUBOTICANIN LJUTI
nemamo mi nista protiv dece migranata
imamo protiv nerazumne odluke lokalnih celnika koji su je doneli bez sagledavanja sire slike i mogucih posledica
Jovan Mikić Spartak
Bravo sale, upravo sam i ja to hteo da prokomentarišem. Deca ovih rasističkih čistunaca nepovakcinisana jer su oni sami protivnici vakcinacije, a epidemija davno iskorenjenih bolesti samo što ne bukne, a oni se pitaju da li su deca što dolaze iz Sirije vakcinisana. Iz mog ličnog iskustva, mali Sirijci em su bolje vaspitani, em su zdraviji nego pola slavne Srbije koja se leči sms porukama u inostranstvu. Sirija je pre građanskog rata imala zdravstveni i obrazovni sistem na kom bi i dobar deo zapadni zemalja pozavideo.
saša
Ajde života ti reci nam koja je to šira slika i koje su to posledice.
SUBOTICANIN LJUTI
Vidi ovako Sasa,
s obzirom da imas kataraktu svesti pa ne razumes sta ti ovde pisem ajde da ti pojasnim.

SIra slika je da prestanemo da izigravamo veceg katolikoa od pape i humanitarca od majke Tereze. SIra slika je da su svi u okruzenju ( citaj Madjarska, HR ... ) preduzeli sve da do priliva migranata ne dodje , zastitili svoje granice a mi i dalje glumimo da se nista ne desava , cak pojedinci pokusavaju na ovakvim jeftinim politikantskim potezima da uberu po neki poen.

Posledice mogu biti nesagledive, jer sve je dobro dok ne bude nekog excesa, a ne daj boze da neko dete bude iz bilo kog razloga povredjeno ili napadnuto ....
Bolje spreciti nego leciti !
B Odgovori
Vi koji ste kao humani i zelite migrante itd super budite i dalje humani samo ne zaboravite jednu stvar, muslimani kada se dosele u neko mesto dok su manjina ne isticu se jako, ne mesaju se, tihi su i mirni. Onda vrlo brzo gledaju da se u istu zgradu/ulicu doseli jos neka familija (a svi imaju po 5oro dece sto dodatno ubrzava proces naseljavanja), i kada dodju dotle da ih je blize 50% pocinju poprilicno agresivno da namecu svoju ideologiju i ponasanje starosedeoci kojima to naravno ne odgovara pa se dobrim delom sele ih tih zgrada/ulica i tako se polako stvaraju muslimanski delovi grada izgledaju poprilicno divlje i negostoljubivo za nemuslimane. To se desilo nama sa Kosovom a desava se i sa Raskom oblascu i Presevom i okolinom. To se desilo Parizu, Marseju, Becu, Briselu itditditd.
Овца за шишање
Велика је разлика између ЖЕЛЕТИ мигранте и желети ПОМОЋИ мигрантима! Наравно, нико не жели мигранте, али ако њих има због ратова и сл. ваљда им треба помоћи. Но, не разумеш ти то јер си заслепљен МРЖЊОМ!
Vergeltung
Pa napravi i ti petoro dece, ko ti brani? Evo tvoj predsednik bi to finansirao, njihov neće, još si u prednosti. Dok ti kuckaš, oni se množe, i sad su oni krivi???
Vergeltung Odgovori
Sreća pa ne čitam nemačke i engleske portale poput su.com, jer su garant i tamo komentari ovog tipa - gonite dođavola ovu subotičku decu, šta će nam oni, fujjj migranti, tamo se ionako ne ratuje, nazad u Suboticu pa tamo propovedajte svoju kulturu, moja nemačka deca neće sa subotičkom decom u školu, bože zar ne znate šta se po subotičkim školama radi......
Brompton Road
Slobodno dođi na bilo koji engleski portal, ovakve bljuvotine da napiše neko na osnovu rase i vere ovde, veoma brzo bi mu došla Policija u kuću. Ovde se zna red za razliku od Srbije koja je 100% Mein Kampf zemlja u 2018.
SUBOTICANIN LJUTI
Brompton Road

sta ti zagovaras ?
da svi cutimo jer neko namece migrante da idu u skolu sa nasom decom ?
da li si ti normalan ?
Radijalac Odgovori
Jel su to ista ona deca migranti sto napadaju nase sugradjanke????????????????
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.