Komentara: 47
Pregleda: 3842

Debata: Položaj Bunjevaca u Srbiji

01.12.2014. u 15:32h
Izvor: RTV Yueco
U Srbiji se obeležava Festival ljudskih prava nizom manifestacija koji je počeo 29. novembra u Subotici. U okviru Festivala održana je prva debata na temu: “Položaj Bunjevaca u Srbiji”, stim da niko od predstavnika hrvatskih institucija nije došao. Bez obzira na to, organizatori su tražili da predstavnici bunjevačkih institucija predoče položaj njihove nacionalne zajednice.
Debata: Položaj Bunjevaca u Srbiji

Inicijativa mladih za ljudska prava  organizuje festival Mesec ljudskih prava od 29. novembra do 23. decembra koji će se održati u Subotici, Apatinu, Šidu i Bačkoj Palanci. Festival Mesec ljudskih prava organizuje se u okviru projekta Europe Equals Equality koji je podržan od strane IPA fondova Evropske unije i deo je programa Prekogranične saradnje Srbije i Hrvatske.

Svečano otvaranje festivala Mesec ljudskih prava održano je u subotu u Subotici. Na početku razgovora, pošto nije bilo debate, jer nije došla druga strana organizator je istakao da su mladi u Hrvatskoj prepoznali problem položaja Bunjevaca u Srbiji. Predsednik Izvršnog odbora Bunjevačkog nacionalnog saveta je na početku istakao da bi trebalo promeniti naslov teme u: “Položaj Bunjevaca i Hrvata u Srbiji” kako bi se mogli sagledati svi aspekti položaja nacionalnih zajednica u ostvarivanju prava u Srbiji.

Cilj projekta   je povezivanje mladih ljudi iz osam pograničnih gradova ove dve zemlje, odnosno mladih iz Subotice, Apatina, Bačke Palanke i Šida u Srbiji, kao i Vukovara, Osijeka, Pakraca i Slavonskog Broda u Hrvatskoj, kroz otvaranje problematičnih pitanja za oba društva. Mladi iz ovih gradova prepoznali su ključne probleme u svojim lokalnim zajednicama u prvoj fazi projekta koje će u ovom delu kroz angažovanu umetnosti i niz debata pokušati da aktuelizuju i stvore prostor za dijalog o problemima između Srbije i Hrvatske.

Na razgovoru je bilo reči o tome kome pripada Dužijanca, da li Bunjevci imaju pravo na svoju nacionalnu posebnosti i ponovo je pokrenuto pitanje udžbenika.  U okviru Festivala biće reči o i o ćiriličnim tablama u Vukovaru, problemima proterivanja Hrvata u Sremu i slično.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 4 meseca
Komentara: 47
Pregleda: 3842
Povezane teme

bunjevci

bunjevci subotica

bunjevci u subotici

bunjevačka nacionalna manjina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.