Komentara: 6
Pregleda: 4188

Davanja za kulturu slika kulturne politike - manje novca udruženjima sa nacionalnim predznakom

05.05.2017. u 15:57h > 18:23
Izvor: Subotica.com
Iz ovogodišnjeg budžeta, na osnovu dva konkursa opredeljeno je ukupno 32.2 miliona dinara za finansiranje i sufinansiranje 155 projekata u kulturi.
Davanja za kulturu slika kulturne politike - manje novca udruženjima sa nacionalnim predznakom

Ove godine bili su raspisani konkursi za dodelu sredstava iz oblasti književnosti, muzike, likovne, primenjene, vizuelne umetnosti, dizajna i arhitekture, umetničke igre, digitalnog stvaralaštva i multimedija i bibliotečko – informacione delatnosti, kao i iz oblasti pozorišne, filmske umetnosti ostalog audio – vizuelnog stvaralaštva, kao i manifestacija vezanih za ove sfere.

Na predlog komisije koju su činili Milica Trbović, Robert Torma i Andrea Salai odlučeno je da se sa 23 miliona dinara pomogne 75 projekata - muzičkih, filmskih i pozorišnih festivala... Na predlog komisije u sastavu Zoltan Kudlik, Milanka Kostić i Saša Lolevski odobreno je finansiranje 80 projekata sa ukupno 9.077 miliona dinara.

Najviše novca dobila su dve najveće festivalske smotre - Festival evropskog filma na Paliću dobiće 5.3 miliona dinara, a Festival pozorišta za decu 2.8 miliona dinara.

- Dobili smo više sredstava nego prošle godine i naravno da smo zadovoljni, ali generalno su izdvajanja za festivale mala i to je problem svuda – kaže Ilija Tatić, direktor Otvorenog univerziteta, producenta festivala.

Zadovoljni mogu biti i organizatori pozorišnog festivala „Desire central station”, koji je dobio 4.9 miliona, što je 1.9 miliona više nego prošle godine. Međutim, organizatori ostalih festivala ne mogu baš biti zadovoljni, jer su uglavnom dobili manje novca nego lane.

Primera radi, za organizovanje koncertne sezone Udruženje „Elekte“ dobilo je 150 hiljada dinara, odnosno 50 hiljada dinara manje, a za „Interetno” festival opredeljeno je 730.000 dinara, što je upola manje nego lane. Festival “Samertrip” dobiće 300.000 dinara, odnosno 200.000 manje nego ranije, a na upola manje novca može da računa i „Džezik“, kome je opredeljeno 136 hiljada dinara.

- Davanja za projekte u kulturi su odraz kulturne politike grada. I prošle godine smo reagovali na malo sredstava, a sada smo još manje dobili – ističe Miloš Radović iz Udruženja „Elekte“. - To se svakako neće odraziti na kvalitet koncertne sezone, ali na kvantitet svakako hoće. To je zaista loše, jer i manji gradovi više ulažu u klasičnu muziku. Kod nas je izgleda nešto drugo na ceni.

Manje novca, za oko 600 hiljada, dobio je Savez srpskih udruženja Severnobačkog okruga za organizaciju Zavičajnih dana, koji će se sada morati uklopiti u budžet od 1.2 miliona dinara,  ali su zato ostala zavičajna udruženja dobila sredstva za svoje aktivnosti. Škole gusale ove godine držaće i udruženja Crnogoraca i Hercegovaca, a za njih će biti izdvojeno ukupno 140 hiljada dinara. Zavičajna zajednica „Republika Srpska“ dobiće za tri projekta ukupno 200.000 dinara, dok će Zavičajno udruženje „Banija“ „Krajiško veče“ organizovati sa 70 hiljada dinara. Za organizovanje Dana Nikole Tesle Udruženje Ličana „Lika“ dobiće 30 hiljada dinara.

Rešenja komisije za oba konkursa možete pogledati na zvaničnoj veb stranici grada,

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 11 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 4188
Povezane teme

kultura

subotica kultura

konkurs za kulturu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.