Komentara: 1
Pregleda: 3244

Dani evropske baštine od 27. do 29. septembra

25.09.2017. u 14:52h
Izvor: Subotica.com
Dani evropske baštine ove godine su posvećeni restauraciji subotičkog sakralnog nasleđa, a tokom tri dana trajanja manifestacije, sugrađani će biti u prilici da sa stručnjacima i restauratorima obiđu radove u Franjevačkom samostanu, Sinagogi i Crkvi svetog Vaznesenja Gospodnjeg.
Dani evropske baštine od 27. do 29. septembra

Dani evropske baštine vodiće sugrađane kroz objekte sakralne baštine grada, kako bi se upoznali sa procesima njihove restauracije. Prema rečima Nele Tonković, istoričarke umetnosti i direktorke Savremene galerije Subotica, ovo je jedinstvena prilika za sugrađane, jer se ovakvi radovi realizuju jednom u stotinu godina.

- Enterijer Sinagoge oslikan je kada je izgrađena, dok je Pravoslavna crkva poslednji put na ovaj način obnavljana, odnosno njen celokupan enterijer, pre stotinu godina. Danas se u oba objekta izvode radovi na restauraciji i ovo je jedinstvena prilika za sugrađane, jer se jednom u jednom veku dogodi da smo svedoci opsežnih radova na objektima naše kulturne baštine - rekla je Tonković i dodala da za obilaske neće biti lista za prijavljivanje, već će svi zainteresovani sugrađani moći da učestvuju u programu. 

Program Dana evropske baštine započeće u sredu, 27. septembra, u 16 časova, obilaskom Franjevačkog samostana gde će sugrađane o onome što je u prethodnom periodu urađeno upoznati dr Žužana Pap Korhec, restauratorka savetnica Gradskog muzeja Subotica.

- Sanacija Franjevačkog samostana započeta je oko 2000. godine, prvo sa krovom, pa sa unutrašnjim radovima, a prošle godine je delimično završena restauracija umetničke zbirke u unutrašnjosti objekta. Ovo dešavanje se takođe odlično poklapa i sa 300-tom godišnjicom Franjevačke rezidencije u Subotici, koja je nastala 1717. godine, a cilj obeležavanje godišnjice je upravo da se pokažu unutrašnja bogatstva koja čuva Franjevački samostan - rekla je Pap Korhec.

Narednog dana, 28. septemba, sugrađane će u 17 časova dočekati Vladimir Džamić, istoričar umetnosti i savetnik Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, koji će ih sprovesti kroz trenutne radove na enterijeru u Sunagogi. Poslednjeg dana, 29. septembra, vrata Pravoslavne crkve svetog Vaznesenja Gospodnjeg biće otvorena za sugrađane od 18 časova, kada će ih Aleksandra Jeftić i Goran Bolić, slikari konzervatori Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Subotica, sprovesti kroz restauraciju celokupne unutrašnjosti ove crkve.

Dani evropske baštine od 27. do 29. septembra

Dani evropske baštine u Subotici prvi put su organizovani 2011. godine, u vidu šetnje gradskim jezgrom, kao deo programskih aktivnosti projekta Nasmeši se Subotici. Ovoga puta, Dane evropske baštine organizuju ustanove kulture grada Subotice i civilna udruženja, među kojima su Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture Subotica, Gradski muzej Subotica, Savremena galerija Subotica, Turistička organizacija Subotica i Autentik Vojvodina.

- Ovo je prvi put da se u subotičkoj javnosti pojavljujemo u formi Saveta za zaštitu kulturnog i nepokretnog nasleđa grada Subotice, koji postoji već treću godinu za redom. Drago mi je što ćemo veoma zanimljivim programom i sa stručnom javnosti, publici predstaviti sve važne delove našeg nasleđa. Osim toga, promovisaćemo i novu kolekciju razglednica, koju su uradila deca uzrasta do pet godina, crtajući grb našeg grada - rekao je Igor Halasević, predsednik uduženja Autentik Vojvodina.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 6 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 3244
Povezane teme

Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika

dan evropske baštine

subotička sinagoga

Gradski muzej Subotica

crkva vaznesenja gospodnjeg

nela tonković

savremena galerija subotica

franjevački samostan

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.